Мехмет Али Агджа + Дан Браун = Шифърът на Ватикана
Мехмет Али Агджа + Дан Браун = Шифърът на Ватикана / снимка: Reuters

Мехмет Али Агджа, който извърши неуспешен опит за убийство на папа Йоан Павел ІІ, иска да напише заедно с Дан Браун книгата "Шифърът на Ватикана", а след това да заснеме по нея игрален филм. Холивуд вече му е предложил 8 милиона долара, пише вестник "Комерсант".

Мехмет Али Агджа, който през 1981 г. се опита на убие римския папа Йоан Павел ІІ, излезе на свобода. След почти 30 години, прекарани в затвора, бившият боец на крайнодясната турска групировка "Сивите вълци" обещава да хвърли светлина върху мотивите за покушението, зад които, както предполагат следователите от Ватикана, са стояли тайните служби на СССР и България. Освен това Агджа възнамерява "да се превърне в месия" и да напише "идеалната Библия". При това той твърди, че е психично здрав. Това изглежда истина, тъй като Агджа продава своето първо интервю пред медиите за 1,3 милиона евро, а Холивуд вече обеща на турчина договор за 8 милиона долара.

"Искам да посетя Ватикана и да се срещна с папа Бенедикт. Също така искам да посетя гроба на един от най-прекрасните и почтени хора на ХХ век - Йоан Павел ІІ", заяви 52-годишният Агджа след излизането си от затвора в Анкара, където прекара последните девет години.

Първо обаче служителите на управлението за сигурност на Анкара го заведоха в местния военен комисариат, тъй като според турските закони Мехмет Али Агджа подлежи на военна служба и трябва да я отслужи в армията. Но медицинската комисия го призна за негоден. Адвокатът на бившия боец Али Озхан от самото начало уверяваше, че неговият клиент има психични проблеми след дългите години прекарани в затвора и затова не може да служи в армията. Самият Агджа не иска да слага военната униформа по друга причина: той твърди, че повече никога няма да вземе оръжие в ръцете си по религиозни причини.

За пръв път Мехмет Али Агджа попада на първите страници на вестниците през 1979 г., извършвайки гръмкото убийство на главния редактор на вестник "Милиет" Абди Ипекчи в Истанбул. Тогава той успя да избяга от затвора и беше осъден задочно. Но бунтовникът от "Сивите вълци" получи истинската световна известност след година и половина. На 13 май 1981 г. на площад "Свети Петър" в Рим Мехмет Али Агджа стреля по римския папа, ранявайки Йоан Павел ІІ в корема и ръката. Терористът беше заловен и осъден през юли на доживотен затвор. До днес Агджа не е обяснил мотивите за своята постъпка, също така не е казал и кои са съучастниците му. По-късно през 1983 г. оцелелият по чудо Йоан Павел ІІ посети затворника и му прости за извършеното. През 2000 г. терористът беше помилван по нареждане на главата на Римокатолическата църква и предаден в ръцете на турските власти. В родината Агджа го чакаше затвор за две въоръжени нападения срещу банки и смъртна присъда за убийството на главния редактор на вестник "Милиет". Но и там му провървя: през 2002 г. попадна под частична амнистия и най-висшето наказание беше заменено със затвор. На 12 януари 2006 г. даже го освободиха "за примерно поведение и заради изтичане на срока на наказанието". Само след седмица обаче Върховният съд на Турция отмени това решение и Агджа беше върнат в затвора. Сега вече той е освободен окончателно: срокът на присъдата му изтече.

Мехмет Али Агджа + Дан Браун = "Шифърът на Ватикана"
netinfo

За останалата част от живота си неуспелият убиец на римския папа има грандиозни планове. Още докато беше в затвора, той, по собственото си признание, е размишлявал много на религиозни теми, обявявайки се за католик, и дори заяви, че желае да се ожени за християнка. Нещо повече, Мехмет Али Агджа твърди, че е новият месия. "Светът ще бъде унищожен през този век. Аз съм истинският Христос", каза той, излизайки от затвора, и обеща да напише "идеалната Библия". Амнистираният терорист също така рязко разкритикува тероризма и особено Осама бин Ладен и неговата групировка "Ал Кайда", наричайки я "престъпна, психопатска и нацистка" организация.

"Тероризмът - това е дяволско зло. Всички религии забраняват и осъждат тероризма", заяви той, изразявайки готовност лично да замине за Афганистан и да убие Осама Бин Ладен. Въпреки всичко дотук експертите смятат, че психичното състояние на Агджа въобще не е така лошо, както изглежда. В действителност, водещите световни медии се борят за правото да вземат от него първото интервю след освобождението, макар цената за него да е достигнала до 1,3 милиона евро. Агджа е подписал договор за 5 милиона долара за издаването на две книги, включително на своята автобиография. Турчинът твърди, че смята да напише заедно с американския писател Дан Браун съвместна книга "Шифърът на Ватикана", а след това по нея да бъде заснет игрален филм. Адвокатите потвърдиха, че Холивуд е предложил на Агджа договор за 8 милиона долара. (БГНЕС)