Масови съкращения в МВР, между 500 и 1000 посрещат нова година без работа
Масови съкращения в МВР, между 500 и 1000 посрещат нова година без работа / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Масови съкращения в МВР, между 500 и 1000 посрещат нова година без работа
68769
Масови съкращения в МВР, между 500 и 1000 посрещат нова година без работа
  • Масови съкращения в МВР, между 500 и 1000 посрещат нова година без работа

Започват масовите съкращения на администрацията в Министерството на вътрешните работи. Това съобщи пред Дарик председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов. Съкращенията ще се извършват в МВР в рамките на реформата, започната от новото политическо ръководство.

Още в началото на мандата си министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев се натовари с амбициозната задача да съкрати администрацията във ведомството на половина и по този начин да „извади” от МВР служителите, които не се занимават с полицейска дейност. Тогава Йовчев заяви, че тези служители са около 30% от общата щатна бройка, като има места, където те достигат и до 45 на сто от състава. Според синдикатите до края на месеца в 19 областни дирекции на полицията съкращенията ще достигнат над 10%.

Според председателят на най-големия синдикат в силовия сектор Валентин Попов първият етап от масовите съкращения във вътрешното министерство ще завърши до края на годината или най-късно в началото на следващата.

Валентин Попов: Аз като представител на синдикална организация съм в изключително неизгодна позиция да коментирам съкращения. Синдикатът е неприлично да подкрепя съкращения. В случая дори от гледна точка на синдиката на служителите в МВР няма как да не се съгласим, че е практически ненормално около 1/3, а в някои случаи и повече, от служителите в конкретната областта дирекция на МВР да изпълняват нещо друго, различно от основните дейности на МВР. От тази гледна точка това, което ни касае нас, като синдикална организация, са няколко неща. На първо място, когато става дума за лице, работещо по трудово правоотношение, не сме сигурни, че ще бъдат спазени всички процедури, предвидени в Кодекса на труда. Второ, когато се извършват такива съкращения в тази работа да участват представители на синдикалните организации. Трето - да има наистина ясни критерии, по които ще се определя не глобална цифра, а примерно от двама служители, изпълняващи една и съща дейност, кой точно ще бъде.

Свиването на администрацията е амбиция на всяко едно от ръководствата на министерството. До момента обаче не се е случило.

До момента по-скоро се случваше обратното.

По времето на Цветан Цветанов имаше свиване на кухи щатни бройки.

Да.

Съкращаването на незаети щатни бройки, за да се затворят устите, че се свива администрацията в крайна сметка е проформа.

Не само, тя вреди, нанася щети. Отиваме на една интересна категория служители, т.нар. експерт-криминалисти. Това са хората, без които не може да се мине на каквото и да е местопроизшествие, те просто трябва да са там. В около 50 районни управления в държавата има по един такъв служител. Като изключим годишния му отпуск, който е около 40 до 60 календарни дни, през всички останали 300 дни, той трябва да е на разположение. Какво правим? В някои случаи това съкращаване на незаети щатове може да доведе до нещо такова.

Да обърнем поглед към т.нар. застрашени групи - администратори и други служители, които не се занимават с присъщите за МВР дейности. Какво е положението в тези областни дирекции на МВР, където наистина на един патрулиращ полицай се пада по един администратор.

Не е нормално, не е редовно, не е редно,. Това е една от причините да сме склонни по някакъв начин да приемем изобщо идеята за съкращения. Според мен минимумът е някъде между 500 и 1000 души. За съжаление обаче това ще е свързано със загуба на работа на хора.


Въпреки че от МВР момента не са потвърдили официално, става ясно, че подготвяните съкращения, които ще обхванат на първо време областните дирекции, ще засегнат основно хората с трудови договори, а не тези, които работят по силата на Закона за държавния служител. По неофициални данни те са между 7000 и 8000 души.

Валентин Попов: Към момента най-засегнати са работещите по трудово правоотношение. Това е донякъде нормално, защото по-голяма част от тях е заета с неосновни за министерството дейности. Изобщо не изключвам обаче, даже според мен е напълно възможно, държавни служители, които са заети с дейности, неосновни за министерството, също да бъдат съкратени – те или длъжностите им. До края на тази година, или началото на 2014-а ще бъдат закрити може би около 1000 човека. Едва ли ще отиде на цифра в порядъка на пет-шест-седем пъти повече. Това не мога да го гарантира, това са груби сметки на база на информацията, с която разполагаме.

Попов заяви още, че освен за прозрачност в процеса на съкращения, Синдикалната федерация на служителите в МВР ще настоява и за промяна в колективния трудов договор, посредством която служителите, останали без работата, ще получат по-високи от предвидените в закона обезщетения. Ваня Гечева е преподавател в пазарджишкия център за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР и е част от работещите в МВР не по силата на Закона за държавния служител.

Ваня Гечева: Моите опасения, както и на голяма маса хора, които представлявам в случая, са свързани най-вече с критериите и начинът, по който тези хора ще бъдат подбирани. На всички ни е известно, че дълбоко вътре в нас се ширят т.нар. субективни фактори, по които тези хора трябва да бъдат подбирани. Така трябва да се интересуваме от причините и правното основание за това кой трябва да бъде съкратен в този случай. Тази реформа със сигурност трябва да се случи, след като толкова се говори за нея и се привличат различни страни, за да я договарят значи наистина е дошъл момента, в който нещо трябва да се промени в МВР. Лицата, работещи по трудово правоотношение (бел.ред. ЛРТП) в системата на МВР за масовата аудитория бих могла да кажа, че това са всъщност пчеличките на МВР, са в една категория „помощен персонал”. Но искам да забележите, че има длъжности ЛРТП, които са изключително необходими да се запазят в системата, както и хората, които ги изпълняват. Например представете си едно секретно деловодство, в което се борави с класифицирана информация. Това означава, че цялата класифицирана информация на съответната структура на МВР минава през тези хора, които са на позиции ЛРДП.. нали се сещате, че разликата в тяхната работа работата на други служители ЛРТП е огромна. Въпросът е някой да не използва тази реформа, която има смисъл, разбира се, за отърваване от хора, които в момента примерно спрямо някого са били неудобни и т.н. това е един огромен труд, който ЛРТП извършва и който не е така добре платен, както трудът на много държавни служители, които също на места има по двама, трима, по повече, които вършат една и съща работа.

Защо един служител на трудов договор е по-уязвим. Очевидно те са най-застрашени от съкращенията?

Защото той няма никакви правомощия като служител на МВР. Той има само задължения. Тези хора не бива да остават вън на улицата, това е абсурно. Въобще хората, които са работили в системата на МР и поради такава причина трябва да си тръгнат, задължително не трябва да бъдат оставяни на улицата. Аз искам да направя една вметка - защо все още някъде по места има държавни служители, които са с 30 и над 30 години трудов стаж в системата на МВР голяма част от тези хора са специалисти в работата си, и голяма част от тях твърдят, че имат още какво да дадат, но това е една възможност по-лесно да бъдат покрити тези 10%.


Според Ваня Гечева от реформата в МВР ще има смисъл, само, ако бъде проведена прозрачно и по правилния начин, с участието на синдикатите. В противен случай, според нея, ще се повтарят стари и добре познати практики на принципа „уреждане на наши и ваши”.

Валентин Попов: Нас никога не ни е било страх да поставяме проблемите – и в диалог с ръководството, и публично, и чрез вас медиите,.. никога не ни е било страх да си отстояваме правата и правата на нашите членове, и, ако, да не дава Господ, наистина се сблъскаме с погазването на наши права, с ограничаване на наши социални придобивки, с неразбиране или нежелание да бъдем разбрани в ръководството, нормално в  такава ситуация да се случи това, което се случи и при предишното ръководство, и при по-предишното.

През 2009 г. именно заради потъпкване на полицейските права и заради несъгласие с провежданите политики на тогавашния вътрешен министър и настоящ председател на Народното събрание Михаил Миков, униформените се събраха на най-големия протест до момента, който наброяваше 15 000 души.