Лавров: ПРО на САЩ в Европа цели не защита от Иран, а възпиране на Русия
Лавров: ПРО на САЩ в Европа цели не защита от Иран, а възпиране на Русия / netinfo

С разполагането на противоракетна отбрана в Европа САЩ целят създаване на система, предназначена не за неутрализиране на хипотетични заплахи от Иран, а за възпиране на Русия. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю, което публикува московският в. "Время новостей".

Готови сме да споделим целите, декларирани от САЩ. Но за постигането им САЩ използват методи, които налагат впечатлението, че целта всъщност е съвсем различна, допълва Лавров.

Шесторката посредници в уреждането на ситуацията около Иран ясно посочи своята цел - да се убедим, че иранската ядрена програма е мирна и няма военна съставка, а смяната на режима не е сред нашите задачи. Ако американските ни партньори си поставят за цел смяна на режима в Иран, Москва ще се обяви против подобно некоректно партньорство, заявява руският външен министър.

Сергей Лавров нарежда сред най-важните външнополитически събития през отминаващата година мораториума върху изпълнението на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа /ДОВСЕ/.

Не бяхме чути, когато се опитвахме да убедим нашите партньори /да ратифицират ДОВСЕ и да го изпълняват - бел. на изданието/. Изострихме ситуацията и така изместихме проблема от мъртвата точка. Русия предприе твърди стъпки, но те не затварят вратите, изтъква руският министър.

Ако САЩ приемат качествено различния подход към стратегическата стабилност, предложен от Владимир Путин - взаимно доверие и пълен достъп до разузнавателните данни, получени от всяка страна чрез собствените й високи технологии, това ще означава "абсолютно немислимо преди" равнище на партньорство и сътрудничество. Все още не губим надежда, че този подход ще бъде възприет, макар шансовете да намаляват, допълва шефът на руската дипломация.

Единствено чрез общи усилия на всички играчи на международната арена могат да бъдат неутрализирани съвременните заплахи - тероризмът, наркотрафикът, разпространението на оръжието за масово унищожаване, епидемиите, мизерията, убеден е Сергей Лавров. Не може да има едностранни решения, независимо дали се отнася за Косово, Иран, Ливан или за близкоизточния проблем като цяло, посочва той.

"Не бива да има опити да се представи международното сътрудничество тъй, че всички да следват линията на един от участниците. Това е път към изостряне, а не към решаване на проблемите", заявява руският външен министър.

Формирането на митнически съюз в Евроазиатската икономическа общност /ЕврАзИО/ ще бъде сред приоритетите на Русия в най-близка перспектива. Този съюз ще е мощен стимул за интеграционните процеси в пространството на ЕврАзИО, което почти съвпада с пространството на Организацията на Договора за колективна сигурност. През 2007 г. бе създадена съответната договорноправна база и от гледна точка на Русия това е сред основните резултати на годината, гласи оценката на Лавров.

Москва очаква, че Лондон ще направи първата стъпка към подобряване на ситуацията в двустранните отношения, както е направил и първата стъпка към създаване на днешното положение, заявява Лавров.

По повод абсолютно нереалистичните си изисквания Москва да предаде на британската страна Луговой Великобритания настоя Русия да промени своята конституция, и то по начин, абсолютно недопустим в международните отношения, подчертава руският министър. /Бившият офицер от руските тайни служби, днес бизнесмен и депутат Андрей Луговой бе заподозрян от британците, че е замесен в убийството на Александър Литвиненко в Лондон през 2006 г. - бел. на изданието/.

Русия замрази преговорите за споразумение, засягащо дейността на Британския съвет във федерацията, припомня министърът. Това обаче е "огледален отговор" на британските "репресивни мерки" след отказа на Москва да бъде предаден Луговой - експулсиране на руски дипломати, спиране на контактите между специалните служби и замразяване на преговорите за облекчаване на визовия режим, пояснява Сергей Лавров пред "Время новостей". (БТА)