Костов: Гоце имал за задача да докладва за колеги
Костов: Гоце имал за задача да докладва за колеги / netinfo

Иван Костов, лидер на ДСБ 

ЧАСТ ПЪРВА

Какво се случва в държавата, г-н Костов. Много общ въпрос, но ние малко подвеждаме. Първо – Филчев, Савойска афера, Гоце. Три теми Ви подавам.

Случва се нещо като падане на маски, като разкриване на една вътрешна същност на лица и процеси, които са били достатъчно добре прикрити.

Ето ви конкретен въпрос. От кога знаете за папката Гоце. Ако може да си спомните точна дата.

Няма да мога да си спомня точна дата, но със сигурност това върху, което става ясно от дискусията около папката е, че случаят със сътрудничеството на Първанов с ДС бе разглеждан от комисията, създадена със закона за отваряне на досиетата. И от тогава той е бил известен на хората, които са работили, т.е. някъде 97-ма.

97-ма? Тогава вие не сте знаели, а хората, които са работели са…?

Хората, които са работели, са комисията на Богомил Бонев.

Те са десни, а имаше ли и леви?

В тази комисия имаше и десни и леви. Имаше представител на Евро левицата.

Бонев е знаел 97-ма?

Да, в присъствието на комисията е докладвано за папката на агент Гоце.

А на Вас кога Ви казаха?

На мен ми казаха, че има нещо, но не може да бъде оповестено.

Вие бяхте много строг премиер, възможно ли е да има нещо и да не са Ви казали?

Да може, аз имах разговор със самия Първанов, тогава – съвсем кратък и на неговите притеснения отвърнах, че ще изпълним точно закона.

Разговорът с Първанов ще може ли да го цитираме. Той каза – има там нещо, гледайте да спазите закона? Той Ви помоли да не вадите папката ли?

Той подаде същата версия, която каза и онзи ден. Аз не съм надничал в досието, нека да бъда коректен. Няма да лъжа пред Вас. Аз не съм търсил неговото досие. Аз и своята разработка не съм я виждал, те ми я дадоха и аз им я върнах веднага, защото това не е четиво към което имам влечение.

Добре от кога знаете, защото идват президентски избори и ви обвиняват, че удряте много силно по Първанов.

Знам от 97-ма. Въпросът може би е защо не съм казал тогава. Това ме питате нали? Ще отговоря. 97-ма година имаше колебание в мнозинството дали да обявява резултатите от работата на комисията на Бонев или да изчака решение на конституционния съд по закона. Надделя мнението, с личния авторитет на президента Петър Стоянов, че трябва да се изчака решението на конституционния съд. Той се изправи и каза да не вършим неща, които конституционния съд ще обяви за незаконни.

Това стана 98-ма?

Още 97-ма или 98-ма, сега не съм сигурен, но решението на конституционния съд беше за всички сътрудници на ДС , за които няма свидетелства с личния им почерк или подпис, т.е. да се установи по безспорен начин сътрудничедтвото им, да не бъдат обявени. Това беше решението на конституционния съд. И тъй като в делото на Гоце няма такива неща, те са извадени, най-вероятно, т.е. досието е олекнало без тези материали. Така той не подлежеше на обявяване.

Г-н Костов, ето- един разочарован от дясното човек стои пред вас. Ето и защо сме разочаровани. Вие знаете от 97-ма за папката Гоце, но я вадите 2006-та. Защо не ги извадихте на онези избори, когато той се кандидатира за президент и когато Петър Стоянов нервно загуби, а я вадите сега когато нямате кандидат. Искате президентът да си подаде оставката.

Разбира се, той трябва да я подаде. Няма двуличие, нека да обясня, защо чак сега я искаме. Това е излязлата информация в медиите. Във вестник „168 часа” е излязла информация вероятно от комисията на Бонев. От някой е излязла тази информация. Може да ви се струва странно защо сме спазвали така строго закона, но сме го спазвали. Затова нашата атака към г-н Първанов беше да каже той дали е Гоце, не ние да казваме. Защото между има нас и истината решението на конституционния съд да не оповестяваме имена на хора, които не са се подписал лично, това е решението на съда и ние го уважаваме, защото сме в правова държава. Затова начинът да се атакува президента е той да си каже. Той не издържа да каже.

Повтарям си въпроса! Същото можехте да направите преди Първанов да изгуби. Спомням си, че беше много неприятно Стоянов да изгуби, а Първанов да се появи целият в бяло на един дебат в НДК. Можехте тогава да му подадете ръка.

В смисъл от мен да изтече информацията? Това не може да стане от мен самия.

Да, но сега става.

От мен няма как да излезе едно явно нарушение на законите и на решение на конституционния съд на страната. Затова нашата атака е президента сам да го каже дали е бил. Може би Стоянов, е избрал Първанов за свой противник като е атакувал с подобна материя Богомил Бонев. И ако си спомняте той точно така направи. Може така да е решил щаба му или той самия, трябва да питате него защо направи така.

Прекратявам въпроса, Вие така и не отговорихте защо сега, а не тогава. Тогава също можехте да не нарушавате закона и да попитате има ли такова нещо.

Да но това беше решение на г-н Петър Стоянов. Той сам си водеше кампанията.

Добре а какво мисли Иван Костов по въпроса – има папка Гоце, но има ли агент Гоце?

Има.

Как се разбира?

Г-н Първанов казва част от истината за папката. Казва това, което има в папката, не държи сметка за това, което се е случило в комисията на Богомил Бонев и докладите, които са прочетени по негов адрес. Има доклад на докладващия, че водещият офицер е докладвал за съгласие за вербовката. Това Георги Първанов го е премълчал.

Кой е водещият офицер?

Аз името не знам, мисля че е днес публикувано някакво име в медиите.

Знаете ли кой е Георги Юруков?

Може би това е името. От вас го чух преди началото на разговора, че някакъв вестник се е похвалил, че е стигнал до него.

Защо имам чувството, че знаете много но го пускате на всеки пет години и атакувате противниците си?

Това, което казвам сега, стана ясно по време на дискусията на темата за отваряне на досиетата и беше казано от Методий Андреев и Евгени Димитров от евролевицата. Те казаха, че има нещо, освен това още една истина икономисва г-н Първанов. Тя е, че на него 89-та година, му е възложена много странна задача- да докладва каква е структурата на Института за изследване историята на БКП и да докладва на настроенията в него и за самите си колеги. Това е „шесташка” задача, тя идва от шесто управление. Много е странно по времето когато рухва Берлинската стена да ти възложат да пишеш нещо, което очевидно е ясно на ДС.

Имам чувството, че сте помогнал на Петър Стоянов да загуби онези избори, можехте да му помогнете в онзи дебат, можехте да му дадете едно рамо и да не се налага да ни управлява президент, който се е казвал Гоце. Можехте да ни спасите от това.

Не е така. Има задръжки. Човек който е поставил над всичко справедливостта, който в спазването на законите, намира смисъла на политическото действие – има задръжки!

За себе си ли говорите?

Да, аз говоря за себе си и за хората около мен. Вие искате някак си ние да сме…

Искам да разбирам на време! Вие мълчахте 2 години, аз Ви се разсърдих тогава. Как може премиер, който знае толкова много да мълчи? Вие сте на нивото на царя, той отлага въпросите, а вие ги премълчавате. А сега удряте президента. На мен ми става мъчно за моя президент и за мен лично, защото съм живял в държава с президент на име Гоце! Защо не ни предупредихте, защо не помогнахте на Петър Стоянов? Това са реторични въпроси.

Аз мисля, че отговорих на въпросите. Но може ли да отворя един важен въпрос. Конституционният съд запрани да се отварят досиета като това на Първанов, като в мнозинството, което сложи тази забрана, гласуваха 4 души от ДС от репресивния апарат.

Кога се случва това?

Тогава, когато се произнесоха по закона.

Те сами сложиха забраната, защото те самите са такива?

Точно така.

 Кои са те?

По памет няма да мога да кажа.

Справедливостта е Ваше верую, опитайте се да се сетите поне един.

Ако са прикрити зад собственото си решение, няма как аз да прекрача закона, за да възцари яснота по нещата.

Цялата ни политическа класа, включително и Вие, се прикрива зад собствените си решения, за това не можем да мръднем напред.

Затова да отворим досиетата.

Така, сега можем ли да твърдим, че хора като Първанов и Каракачнов са просто едни историци, които са приели да напишат книги за едни исторически фигури?

Не можем, защото изпускаме втората им задача – да пише за колегите си от института за история на БКП. Пропускате и факта, че той си е избрал псевдоним, каквато е била практиката. Този, който го вербуват, сам си избира псевдоним. И още нещо – вижте каква е съдбата му, след като досието му е затворено – той прави ОКЗНИ, без да бъде висш партиен ръководител, без да бъде натоварен с мисия. Той отива в Кърджали от София и прави ОКЗНИ, в смесените райони където ДС прави ОКЗНИ и ДПС като политически инструменти, зада ги владее.

Обяснете абревиатурата, много слушатели не могат да се сетят какво е ОКЗНИ.

За съжаление и аз не мога да възпроизведа абревиатурата но това беше движението на българските националисти в Кърджали. А след това той води протести срещу НАТО, пише на Милошевич писмо и му дава своята подкрепа, взема пари от Садам, според докладите на ООН, среща се 10 пъти насаме с Путин, който е бил висш офицер от КГБ, реабилитира с националните ордени сътрудници на ДС като агента Бор, агента Сава и накрая прави правителство с мандата на агента Сава.

Виждам, че сте си ги написал на листче, от кога знаете тези неща?

То е част от неговата история, от неговото поведение.

Да приемем че сте прав. От кога знаете всичко това, използвате ли това листче в политическата игра?

Ами например, мандата с агента Гоце е от една година. А реабилитирането с национални ордени продължава и сега. Особено болезнено е за бившите сътрудници на ДС, те имат някаква наранена гордост.

Тук грешите, те се имат за хора които са спасявали България. Има и такива, защо не вярвате в това?

Да, това е версията при отваряне на досието на Първанов, че той е бил от добрата страна. Не е имало добра страна, защото Първо Главно убива Георги Марков и работи с КГБ в изключително тясна връзка. Това е ката да се каже „гръбнакът на ДС” това са основните служби на ДС. А от тази гледна точка няма как да е вярно, че са работели за националната сигурност.

Сега аз ще си спазя уговорката и няма да включа Богомил Бонев в разговора, но след малко на запис той казва, че ви е казал за папката и Ви е казал, че там няма нищо и не е имало нищо.

Няма подписан документ от Георги Първанов, няма доклад, няма донос, който да носи неговия подпис, съгласен съм.

Знаете ли още? Или след три години ще се срещнем и ще ми кажете неща които са от преди пет. Вие може би сте лидер на закъснялата истина?

Много ми харесва това определение, знаете ли защо? Защото имаше неща преди пет години, когато дойде Симеон Сакскобургготски, които никой не можеше и не искаше да възприеме като истина, т.е. истината дойде закъсняла и тогава интересът на обществото да се разкрие тази истина и нашето настояване да се разкрие доклада на временната комисия, да се изпрати на италианските следствени органи, защото там е описана точно корупционната схема която е приложило правителството на Сакскобургготски. Ето дойде времето за тази истина. В същност истината като че ли винаги закъснява.

Това е, защото Вие правите така.

Моята версия е, че хората не са готови във всеки момент да приемат истината.

Вие винаги решавате, че хората не са готови, те са по-малки от Вас, Вие подценявате хората, вашите години мълчание са по-лоши от псувнята на Филчев срещу журналист!

Давам пример за неспособността на хората да възприемат нашите оценки за Симеон Сакс Кобургготси през 2001-ва година. Това беше напълно реален процес, това не е измислено.

Кога искате да се разсекретят досиетата? Преди или след президентските избори?

Преди. И предлагаме нещо съвършено конкретно – хората, които имат ключиви позиции в политиката, в медиите, в социологическите проучвания всички да бъдат осветени, дори, когато няма доказателства, как точно ние не знаем, но всички хора трябва да знаят, че този човек е сътрудничил на ДС.

Обвиненията на Вашето листче приличат на обща биография – вие също имате биография на участник в някои социалистически процеси – за вашата жена казват, че е била партиен секретар.

Не е била. Само че не е била. А това са факти. Моята жена събираше членски внос, беше касиер. В института по комплексна автоматизация.

Да направим паралел – Първанов прави ОКЗНИ - коя година?

89-90.

Вие тогава къде сте?

Аз тогава съм експерт на опозицията, на СДС, пиша програма.

Преди това?

В ТУ.

Няма нищо от онова, което се казва за вас, че сте бил партиен секретар, например?

Никога не съм членувал в БКП, никога не съм преподавал история на БКП.

Как направихте кариера в научните среди, без да сте член на БКП тогава?

Направил съм сериозни изследвания на българския икономически растеж в дълъг период от време. И съм защитил дисертация срещу 2 отрицателни рецензии, които ме обвиняваха, че не спазвам Марксисткия канон. Досието ми излезе съвсем наскоро – разработката на 6-то управление срещу мен излезе съвсем наскоро във вестник „Седем”, преди това във вестник „Труд”, по преди това излезе във вестник „Демокрация”. Бил съм най-много Главен Асистент до 89-та година.

После станахте опозиционер?

Не съм станал после опозиционер.

Кой е агент Бор?

Тошо Тошев.

Тук сега той може да ви осъди.

Може.

Защо не го казахте това 89-90-91 година?

Защото не съм го знаел.

Кога разбрахте за агент Бор?

За агент Бор разбрах 97-8 година.

Това е закъснелият влак на истината със закъснение 10 години – кара го Иван Костов. Ще ви осъди Тошо Тошев.

Ще ме осъди, ако не е бил, но той е бил.

Още един път ще ви осъди. Да поговорим за Филчев – познавате ли господин Филчев?

Да.

Как е възможно човек с неговото поведение днес да е бил преди цели 7 години главен прокурор?

Назначаването на заместник министрите в моя кабинет ставаше по предложение на министрите. Най-верният и точен отговор за това, откъде е дошло предложението, как е работено върху кандидатурата му, може да даде сегашния конституционен съдия Васил Гоцев.

Няма логика вашата личност да позволи някой друг да назначи главен прокурор в такъв момент. И 4 години с такъв главен прокурор да не отворите досиетата. Защо не ги отворихте вие?

Ние ги отворихме. Това, за което говорим са все части от процедурата по отваряне на досиетата. Всичко отворихме и започна да работи комисията на Методи Андреев и беше забранена и беше затворена с мнозинство със закон от кабинета на Симеон Сакскобургготски през 2002-а година. Хайде да проявим малко по-дълга памет.

Пак нямам отговор, защо не сме си говорило това, което сега си говорим преди 10 години? Или преди 7?

Защото затвориха комисията. Ако беше продължила работа комисията на Андреев 2002 всички тези неща щяха да бъдат изяснени.

4 години не ви стигнаха?

Ние 2 пъти приемаме закон, защото първият закон с това решение на Конституционния съд фактически беше дълбоко навредено неговото действие да осветли ключови хора, заемащи важни позиции в обществото.

Не разбирам – авторитарен човек като вас…

Аз не съм авторитарен – в никакъв случай. Вие казахте преди малко, че съм бил и партиен секретар и че съм преподавал история на БКП – вижте колко митове има около мен.

Не мога да знам истината, защото вие само си разменяте листчета – единият вика секретар, другият Гоце и всъщност ставате едни и същи.

Не, не ставаме едни и същи. Защото имаше протести за НАТО, имаше и черни знамена в народното събрание, защото имаше писмо до Милошевич и в подкрепа на Милошевич. Има доклад на съвета за сигурност на ООН. Това са факти.

Как е възможно да позволите да ви сложат Филчев?

Така, както признавате правото на Георги Първанов да се промени, и от човек, който води протести срещу НАТО да се превърне в човек, който е за НАТО, човек, докарал американски бази тук – така трябва да приемете, че се е променила и персоната Филчев, но в противната посока.

Какво и стана на персоната Филчев?

Еми регрес. Един прогресира – както е във вашите очи с Георги Първанов, а друг изпада в регрес.

Какво му стана? Кое го накара да изпадне в регрес? Някъде се скарахте, докато бяхте заедно.

Ако проследим неговите изказвания, той дълбоко е преживял един момент на разобличаване на дейността на брат му като контрабандист на нумизматични ценности. Той казва, че майка му е възприела изключително тежко този момент. А това разобличаване и тази разработка по брат му започна по настояване на германската полиция, която го залови с един тон. Не знам дали хората в момента го разбират, защото аз се опитвам от много време да си представя 1 тон нумизматични ценности.

Къде е този човек – къде е този тон, какво е станало с него? Трябва хора като вас да го кажат

Да.

Обаче навреме.

Аз мисля, че това е причината той да реши, че се работи срещу него, срещу семейството му. Предполагам, че това е причината, но има и друга.

Може и вие да сте работил?

Не. Не сме. Преписката, с която германската полиция е поискала делото на Филчев, дълго време е била потулена, както беше с досието на Георги Първанов. Знаете ли какво искам да кажа – тук имам такава възможност – трябва да имаме куража да приемаме съдбата такава, каквато е, а не да се измъкваме през някакви пролуки.

Това се отнася и до вас и до вашето мълчание.

Да. Примерно да си казваме, че имаме право да се променим или да разиграваме гордост тогава, когато ни разкриват или сме принудени да се разкрием като агенти на ДС. Защо казвам това – защото човек винаги трябва да пресреща предизвикателствата, пред които е поставен в момента, в който те си появят. Вие ме питате мен защо не казах за Георги Първанов – защо не се сетите да попитате Георги Първанов? Защо, господин президент, вие тогава не казахте, за да не ви изберат? Нямаше да го изберат, ако си беше казал.

Работа на позицията е да го обори – защо да си казва?

Т.е. той има право на непочтено поведение.

И вашето мълчание тогава се смята за непочтено поведение.

Вие го считате за непочтено. Добре, друг въпрос – защо не го каза преди месец и 15 дена, когато ние казахме „кажи си!”?

Защото е играч и ви изпревари. Снимането на досиетата – възможно ли е някой да ги е извадил, снимал и унищожил?

Напълно възможно – да.

Възможно ли е вие или ваш човек или десен човек, с който вие сте се скарали после, да го е направил?

Възможно е.

Възможно ли е тези досиета сега да се разиграват така, че ние журналистите и електората нищо да не знаем.

Възможно е.

Кой би могъл да направи това?

Затова ние казваме, всички досиета да бъдат открити и да бъдат взети мерки срещу тяхното повторно отваряне и трябва да се предвиди наказателно отговорност за всеки, който извади в последствие документи, които е приготвил, за да ги вади в определен момент. Ние сме готови да забраним това нещо в закон и да го обявим за наказателно преследване.

Това обаче е много хитър ход, защото ако и вие ги имате у вас в Драгалевци, те ги отварят – празни са, а вие продължавате да играете с тези досиета. Всички аса са у вас, а колодата е празна. Никой няма да може да играе с досиета.

Под страх от наказателна отговорност. Всякакви такива неща ще бъдат преследвани от закона – това предлагаме ние.

Коя ваш десен човек би могъл да направи това, ако ние сте вие – да снима и да играе с тези досиета?

Вие сте много наивен, ако мислите, че министър-председателят при цялата му ангажираност е в състояние да се занимава с досиета – това са стотици досиета. След това те са на място, където дори министър-председателя не може да стъпи.това са хората, които са били в тези комисии, оторизирани с права да се занимават с това по силата на закона.

Разбрахме, че не сте вие – кой ваш десен човек може да направи това?

Не мога да ви кажа. Не мога, защото не желая да подозирам никого в подобно нещо. Освен това не съм видял така да се действа. С изключение на този случай, за който излезе информация във вестник „168 часа” – казвам кого подозирам, че го е направил – това са членове на комисията, която работеше по досиетата.

Извинявам се за недоверието, но точно това забавяне и това листче е пример за това, за което говоря. Вие сте знаели, имате го в ръцете и го вадите в подходящия момент. Защо Костов не натисна Първанов преди 5 години?

Един отговор , за който след 5 или 10 години , както казвате, ще се появи закъснялата истина. А тя е проста – щом има закон, не трябва да се престъпва. Ако законът забранява да се отвори досието на Каракачанов – не се отваря, защото е действащ агент. Ако законът забранява да се отваря досието на Първанов, на агент Гоце, защото вътре в него няма негов личен подпис – не се отваря и дори не се говори за това.