Как Саркози направи медиен удар с медиците
Как Саркози направи медиен удар с медиците / снимки: BGNES
Саркози хвърли мостове между Франция и САЩ и дори почива в Америка, което е изненадващо за френски президент. Неговият външен министър пък посети Ирак след четиригодишно отсъствие на Франция от близкоизточната държава. Саркози постигна мечтата си в новия европейски договор да не се споменава нищо за конкуренцията. Но върхът в неговите първи 100 дни на власт беше, когато той, заедно със съпругата си Сесилия, открадна си присвои набързо успеха от освобождаването на българските медици от либийски затвор.

Критици на Саркози твърдят, че той е поел контрола над една сделка, която на практика вече е била договорена, като по този начин е показал само решимост да осигури гореща новина за медиите. Търсейки отчаяно бърз външнополитически успех, Саркози първо е изпратил мисия в Колумбия, която да преговаря за освобождаването на президентската кандидатка с двойно, френско-колумбийско гражданство, отвлечена преди 5 години от Революционните въоръжени сили на Колумбия. Когато видял, че там нещата няма да се уредят толкова бързо, Саркози се насочил към финализираната на практика от ЕС сделка с Либия за освобождаването на българските медици, защото е съзрял в нея възможност за медиен удар, коментира в. "Дейли Телеграф".

Изданието припомня, че демонстрираното от Саркози във връзка със случая с българите желание за незабавни резултати е подразнило такива международни съюзници на Франция, като Германия. Според експерти едната от причините либийският епизод да предизвика такава полемика, е заради стила, който демонстрира Саркози във връзка с този случай, а не заради същността на постигнатото от Франция.

Вестник "Дейли телеграф" цитира и главния редактор на френското списание "Експрес" Кристоф Барбие, според когото, през първите 100 дни на власт Саркози се е показал понякога като виртуозен акробат, понякога като укротител, а понякога като дива котка, но винаги е бил във водеща роля на арената на така нареченото "Цирково шоу на Саркози". Той обаче трябва да внимава да не се превърне в клоун в това шоу, предупреждава френският журналист, цитиран от британския всекидневник.

Вестник "Дейли телеграф" допълва, че анализатори във Франция оприличават Саркози на колело без спирачки, което не може да намали скоростта си, защото рискува да се преобърне. Критици на Саркози твърдят, че тази негова жажда за бързи резултати може в крайна сметка да се обърне срещу него, допълва всекидневникът.

Саркози обеща да разтърси родината си. Но обещаният от него икономически растеж от 2,25 процента едва ли ще достигне 2 процента за тази година. А обещанията за съкращаването на 11 000 работни места в сферата на образованието и за осигуряването на минимално обслужване при стачки в обществения транспорт вече бяха подкопани от отстъпките, които той трябваше да направи пред учителските и транспортните синдикати.

Във външнополитически план Саркози показа решимост да разшири френското влияние отвъд франкофонските държави. Той си даде сметка, че проблемите, които имат САЩ и Великобритания в Ирак и Афганистан, са създали нещо като вакуум във властта на международната сцена и реши да го запълни. Според критици на френския президент обаче неговото желание нещата да бъдат свършени възможно най-бързо може да доведе до търкания със стараещия се винаги да изпипва детайлите британски премиер Гордън Браун или с по-малко ориентирания към реформи Владимир Путин.

Засега Саркози се харесва на американците просто, защото не е Жак Ширак, допълва вестникът. (БТА)