Как реагират хората, които четат Библията, а мислят, че е Корана?
Как реагират хората, които четат Библията, а мислят, че е Корана? / ThinkStock/Getty Images

Християнството е миролюбива вяра, а ислямът - агресивна религия? Глупости, казват двама холандски интернет-активисти, които с помощта на уникален експеримент разбиват представите ни за "добрата" Библия и "лошия" Коран.

Пет мита за мюсюлманите

Експериментът

Идеята била да се видят реакциите на хора, които четат откъси от Библията, но си мислят, че са от Корана. За целта двамата холандски активисти "предрешили" едно издание на Библията - поставили го в обложка на свещената книга на исляма. След това подбрали няколко библейски откъса, в които става дума за насилие, хомосексуалност и ролята на жената. После се "въоръжили" с камера и микрофон и излезли по улиците на Хага, за да проверят доколко хората имат предразсъдъци спрямо исляма.

Цитатите

"Жената да се учи мълчаливо и в пълно покорство"

"Но ако не Ме послушате и не изпълнявате всички тези заповеди, ще ви нахраня с плътта на синовете и дъщерите ви, и всеки ще яде плътта на своя ближен"

"Ако мъж легне с мъж като с жена, и двамата да бъдат умъртвени"
Уловката била, че тези цитати са от Библията, но хората си мислели, че четат откъси от Корана.

Реакциите

Запознавайки се с тези библейски текстове, нищо неподозиращите участници в експеримента реагирали доста крайно. "Как въобще някой може да вярва в това? Потресен съм", възмущава се един от участниците в експеримента. Друг казва: "Библията определено е по-миролюбива", а трети добавя: "Ако си възпитаван с такива идеи, няма как мисленето ти да не стане радикално". На това място двамата интервюиращи продължили с провокацията, молейки хората да направят сравнение между Корана и Библията.

Шарб: Всички знаят за живота на Исус, но никой не знае нищо за Мохамед*

Като цяло повечето запитани изразили мнението, че "Коранът е много по-агресивен от Библията", че "историите в Библията се разказват по много по-различен начин", че "има голяма разлика, що се отнася до ролята на жената" и т.н. И тогава настъпил моментът на истината - обложката била свалена, а отдолу се показала Библията.

Провокаторите

Двамата интернет-активисти са известни с провокативните си проекти. Александър Споор и Саша Харланд поддържат своя платформа в YouTube, която са нарекли "Dit is normaal" (Това е нормално). Идеите им са нестандартни и целят да сблъскат хората със собствените им предразсъдъци: веднъж ще представят храна от "Макдоналдс" за био-продукт, друг път ще убедят хората, че държат в ръцете си не обикновен смартфон, а Айфон на "Епъл".

Идеята за експеримента с Корана хрумнала на двамата след атентатите в Париж. "Един наш приятел, с когото разговаряхме тогава, е убеден атеист и има проблем с всички религии. Така решихме да подменим Библията с Корана и да видим как ще реагират хората", разказва Саша.

Благодарни мюсюлмани и обидени християни

Само за няколко дни видеото е било гледано от 2,5 милиона души. "Това е безспорно най-големият ни успех в YouTube", споделя Александър и разказва, че повечето хора са реагирали положително на нестандартната идея. Постъпили са и обаждания от мюсюлмани, които изказали благодарността си, тъй като експериментът е успял да разбие един от митовете за исляма.

"Имаше обаче и обидени християни, които ни обвиниха, че се подиграваме с християнската вяра. Но аз си мисля, че всъщност им даваме възможност да разберат как се чувстват някои мюсюлмани, когато се изопачава тяхната религия", казва Саша Харланд.