/ ThinkStock/Getty Images
В България, Испания, Хърватия или Турция - всяка година британските туристи оставят много пари в тези страни. Новият трик на някои от тях обаче е на път окончателно да развали имиджа им, пише "Зюддойче Цайтунг", цитиран от Deutsche Welle.
 
"Туристикус британикус" е представител на един специфичен вид, който напусне ли обичайното си местообитание, радикално подобрява способността си да се налива с алкохол и да се закача с другия пол, пише иронично германският "Зюддойче Цайтунг" и продължава:
 
Подобен спектакъл се разигра наскоро в курорта Палманова на испанския остров Майорка, където дивите крясъци на група голи британци дълго време огласяха центъра на курортното селище. Но какво да ги правиш - нали всяка година оставят огромни суми пари не само в курортите на Майорка, но и в България, Хърватия или Турция, пише германското издание.
 
Български хотелиери се оплакват от абсурдни жалби на чужди курортисти

Щети за милиони

 
Новият трик на някои от тях обаче е на път окончателно да развали имиджа им, отбелязва по-нататък "Зюддойче Цайтунг" и разяснява що е то „holiday sickness fake". Става дума за симулиране на болест по време на почивката, от което хотели и туроператори понасят щети за милиони. В курортите по Средиземноморието например от известно време насам се наблюдават необяснимо много случаи на чревни инфекции сред британските туристи.
 
Асоциацията на британските туроператори (ABTA) твърди, че предявените искания за компенсации са нараснали с 430% в сравнение с 2015 година. Междувременно се знае, че туристите предявяват тези искания с помощта на специално създадени за целта фирми. През последните три години случаите станаха толкова много, че сега проблемът стигна чак до британското правителство. И докато външният министър Борис Джонсън се пошегува, че сънародниците му явно имат най-чувствителните стомаси на света, премиерката Тереза Мей обяви, че иска да затвори правната вратичка, позволяваща предявяването на подобни искания - с цел да се намалят разходите на туроператорите и хотелите за съдебни процеси, които в повечето случаи надхвърлят сумата на поисканите от туристите обезщетения.
 
Кои са най-мързеливите туристи?

И наистина: докато германци, датчани или французи, консумирали същата храна, нямат никакви оплаквания, много от британските туристи неизменно получават чревни инфекции по време на престоя си в чужбина, отбелязва „Зюддойче Цайтунг" и прави следното предположение: кой знае, може би на другите летовници им няма нищо просто защото в техните страни липсва пазар за подобни трикове. За разлика от Великобритания, където се появи цял нов бранш, свързан тъкмо с този „бизнес“. Вестникът дава пример с фирмата „Sickholiday", която урежда формалностите, свързани с исковете за компенсации. В рекламата на тази фирма се казва: „Ако живописната гледка, на която си се "наслаждавал", е била клозетната чиния, побързай и се обади на „Sickholiday!".
 
Вече валят закани
 
"Зюддойче Цайтунг" пише, че в редица чуждестранни курорти вече има фирми, които се опитват да набират нови клиенти - понякога с абсурдни методи. Изданието разказва как линейка със сирена обикаляла из курорт на остров Тенерифе, а право да се качи в нея имал всеки, който твърдял, че страда от някаква чревна инфекция. Всеки път случаите завършвали с жалби до съответните туроператори.
 

Пясък на плажа, риби в морето – сред най-абсурдните оплаквания на туристи

Подобни трикове засягат особено болезнено Майорка. Асоциацията на британските туроператори съобщава, че през миналата година хотелиерите там са претърпели загуби в размер на около 50 милиона евро. И тъй като на практика не могат да се защитават по юридически път, някои от тях вече обявиха, че ще вдигнат цените на пътуванията. ТУИ и Томас Кук дори възнамеряват да спрат да предлагат оферти „ол инклузив" на британски туристи, а в краен случай може даже изобщо да не ги допускат до своите хотели. Ако изпълнят тези закани, "туристикус британикус" няма да има друг избор, освен да си остане у дома, заключава "Зюддойче Цайтунг".
Deutsche Welle