Испанското председателство на ЕС - прозорец към Европа за Русия?
Испанското председателство на ЕС - прозорец към Европа за Русия? / снимка: sxc.hu

Руското външно министерство се надява, че председателството на Испания в ЕС от 1 януари идната година ще подобри отношенията на Русия с Евросъюза. Очаква се в близките шест месеца Москва и Брюксел да постигнат видим напредък в усилията, насочени към сключване на договор за стратегическо партньорство и към отмяна на визовия режим.

Министърът на външните работи Сергей Лавров заяви, че Испания смята отношенията между ЕС и нашата страна за свой приоритет. Според оценката му, "това създава доста добра възможност за по-динамична работа".

Особено важни са преговорите по споразумението за стратегическо партньорство с ЕС, замразени по инициатива на общността заради събитията от август 2008 г. в Кавказ. И най-вече договореностите в енергийната сфера.

Страните се надяват новият договор да стане юридическа база, определяща всички сфери от отношенията между Русия и Евросъюза, и да замени предишното споразумение за партньорство и сътрудничество, изтекло още през ноември 2007 г. То бе автоматично продължено, но страните по документа смятаха да сключат ново споразумение, което да отчете промените в двустранните отношения.

ЕС имаше намерение да разработи подробно споразумение, което не само да формулира насоките и принципите на сътрудничеството, но да предвиди и програми за развитието им в бъдеще. Руската страна обаче смяташе, че ще е трудно един излишно подробен проект да бъде съгласуван в съкратени срокове.

Както споменахме, преговорите бяха прекъснати заради войната в Южна Осетия през август м. г. На 1 септември ЕС свика спешна среща на върха и Брюксел ги замрази, докато Русия не изпълни своите ангажименти според мирния план "Медведев-Саркози".

До края на 2008 г. тези пречки бяха отстранени. След изтеглянето на руските войски от Грузия повечето членки на ЕС признаха, че Русия е изпълнила поетите задължения. При все това Великобритания, Полша и балтийските държави спъваха подновяването на преговорите, посочвайки, че в Южна Осетия и Абхазия все още има руски войски.

Позицията им обаче бе остро разкритикувана дори от шефа на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който явно не страда от излишна обич към Русия. "Трябва да бъдем реалисти - ако няма ново споразумение между ЕС и Русия, някои членки на Евросъюза ще сключат самостоятелни двустранни споразумения с Руската федерация (. . .) При това положение ще е по-добре да имаме
макар и не много добър компромис в рамките на ЕС, който може и да не харесва на Литва и на Полша, отколкото изобщо да нямаме такъв", подчерта Барозу пред икономическата среща на върха, организирана от ЕС на 7 ноември.

Този проблем впрочем не е решен и досега. По думите на Сергей Лавров, има шанс това да бъде сторено през 2010 г. Същевременно руският външен министър отказа да направи ясна прогноза с мотива, че е "по-важно да имаме ново качество, затвърдено с договора, отколкото да подготвим един слаб документ за някаква изкуствено определена дата".

Друг момент, важен за Русия, е въпросът за визите. По думите на Лавров, ЕС "все повече схваща необходимостта да се движим по-бързо към безвизов режим". Според него това са показали нагледно неотдавнашните руско-италиански междудържавни консултации под председателството на руския президент Дмитрий Медведев и италианския премиер Силвио Берлускони. "Италианците заявиха публично, че ще настояват в ЕС водената дейност да бъде ускорена", припомни шефът на руското външно ведомство.

Накрая, трета насока в съвместната дейност, важна за страната ни, е икономическото сътрудничество. Както заяви Сергей Лавров, "ЕС е източник на високи технологии, взаимоизгодният характер на отношенията между нас и Европа се осъзнава изцяло и ще работим активно в тази посока".

Ето какво заявиха за Правда.ру експерти, запитани дали испанското председателство в ЕС ще може да промени ситуацията.

С оглед на редица фактори от международната политика, включително нарастващото разочарование на ЕС от Обама, който не поправи грешките, допуснати от предишната администрация, можем да предположим, че испанското председателство ще съдейства за сближаване между Русия и Евросъюза. Още повече че през последните години отношенията ни с Испания бележат динамично развитие, коментира Сергей Караганов, председател на президиума на руския Съвет за външна и отбранителна политика.

Испанското председателство ще донесе промени в отношенията между Русия и ЕС, но не твърде резки. Трудно е да се промени общото положение само за половин година. Най-важното обаче е, че отношенията между Русия и ЕС няма да са по-лоши отпреди. По време на шведското председателство например те бяха обтегнати, каза Дмитрий Данилов, експерт в отдела за европейска сигурност на Института за Европа към Руската академия на науките.

Колкото до изгледите за сключване на договор за стратегическо партньорство, не се очаква това да стане в близките шест месеца. Предстоят ни трудни рутинни преговори, прогнозира той.

Председателството на Испания означава за Русия и плюсове, и минуси. Отрицателният момент е, че във външната си политика Мадрид се ориентира най-вече към страните от средиземноморския басейн, следвайки специалната програма на Средиземноморския съюз. А в тази област трудно бихме могли сериозно да заинтересуваме с нещо испанците.

Има обаче и позитивен момент: знае се, че Испания е отговорен, предсказуем партньор, с който може да се работи, и не бива да очакваме от него някакви негативни изненади, заключи Дмитрий Данилов.

Не бих казал, че в обозримо бъдеще Русия може да разчита на глобални промени в отношенията с ЕС. Особено що се отнася до визовия проблем, заяви политологът Александър Рар от германския Съвет за външна политика.

Вътрешните министри на повечето европейски държави са категорично против отмяна на визите. Те се опасяват, че престъпността може да нахлуе на територията на ЕС, и противоположната позиция, заемана от представители на италианското ръководство, не може да пречупи тази тенденция, поясни Рар. (БТА)