Имиджът на България страда, докато корупцията и престъпността процъфтяват
Имиджът на България страда, докато корупцията и престъпността процъфтяват / netinfo

Малко повече от година след като се присъедини към клуба на богатите момчета - ЕС, имиджът на България започва да страда от неспособността й да обуздае хроничната корупция и престъпност, предаде Ройтерс в обширна кореспонденция от София, посветена на последните промени в българското правителство.

Някои инвеститори твърдят, че ситуацията в България е дори по-лоша от тази в съседна Румъния, обявена от неправителствената организация Трансперънси интернешънъл за най-корумпираната еврочленка. Според инвеститорите да се правят инвестиции в България, без да се плащат подкупи или без човек да се сблъска с мафията, е почти невъзможно, допълва Ройтерс.

В кореспонденцията се цитира инвеститор в България, пожелал да запази анонимност, който твърди, че корупцията в България е навсякъде.

"Всеки знае за това и никой не реагира. Ако нещата продължават така, за инвеститорите ще бъде по-добре да си съберат багажа и да отидат някъде другаде, например в Румъния", продължава инвеститорът, цитиран от агенцията.

Приемането на България в ЕС привлече годишно около 6 милиарда евро инвестиции пред последните две години. Според икономисти обаче качеството на инвестициите е обезпокояващо. Миналата година почти половината от тях са отишли в секторите на строителството и на търговията с недвижими имоти, които, според проучванията, са водещите пазари за организираната престъпност и прането на пари, се казва още в кореспонденцията на агенция Ройтерс.

Агенцията цитира Джон Леви, анализатор от Юрейжа груп (Eurasia Group), който предупреждава, че корупцията влияе зле на имижда на България на добро място за инвестиции и на нейната конкурентноспособност.

Ройтерс отбелязва, че след като Румъния и България станаха еврочленки на 1 януари миналата година, те се подадоха на умората от реформите. Техни антикорупционни усилия освен това бяха възпрепятствани от нерешителни политици, от политически спорове и от неефикасна държавна администрация. Скептичните еврочленки се питат сега дали София и Букурещ не станаха прекалено рано членове на ЕС и натискат Брюксел да наложи санкции на София, чийто списък от прегрешения нараства, допълва Ройтерс в кореспонденцията си от София. Агенцията припомня, че в този списък попадат 150-те неразрешени поръчкови убийства, подозренията за злоупотреби със средствата от еврофондовете, съмненията, че полицейски офицери са разкривали тайни на наркотрафиканти, неспособността на държавата да обвини в корупция дори и един единствен високопоставен държавен служител.

Дори претендентът за президентската номинация на Демократическата партия на САЩ Барак Обама заяви, че провал на София да се справи с корупцията и с организираната престъпност ще изложи на риск бъдещото сътрудничество на страната с ЕС, припомня Ройтерс.

Агенцията признава, че България до известна степен е реформирала съдебната си система и е създала антикорупционни институции, но допълва, че не е направила достатъчно, за да промени климата на безнаказаност.

Според дипломати и анализатори проблемът се корени във връзките между политиците и съдиите и престъпните групи, някои от които са процъфтели от бившите тайни служби, добавя Ройтерс.

Проблемите с корупцията и съдебната система в България, както и в Румъния, бяха очевидни още преди приемането на двете държави в ЕС, но те обещаха, че ще се преборят с тези проблеми, а пък Брюксел реши, че ако отложи пълноправното им членство, ще забави реформите в тях. Нарастващото икономическо влияние на Русия на Балканите беше друга причина ЕС да поиска да циментира бързо връзките си с двете балкански държави, отбелязва Ройтерс.

Според коментатори само силен натиск от страна на Брюксел, съчетан с подхода на тоягата и моркова, ще накара София да изчисти репутацията си. Заплахата да загуби част от 11-те милиарда евро помощи, които ЕС обеща на София, накараха българския премиер Сергей Станишев да смени няколко министри от кабинета си, отбелязва Ройтерс.

Агенцията припомня, че Станишев е обещал големи реформи в системата на полицията и мерки, които да подобрят стандарта на живота на българите и допълва, че тези обещания са направени в навечерието на доклада на ЕС, оценяващ напредъка на страната, който се очаква да бъде публикуван през юли.

Ройтерс добавя в кореспонденцията си, че в България духът на българите е доста нисък и че много от тях признават, че родината им се нуждае от силна ръка, за да се оправи. Според повечето българи тази силна ръка я притежава кметът на София Бойко Борисов. Допитвания на общественото мнение показват, че неговата опозиционна, изповядваща десни убеждения партия ГЕРБ ще спечели най-много гласове, ако днес бъдат организирани парламентарните избори. Ройтерс допълва в кореспонденцията си от София, че Борисов е спечелил доверието на повечето от българите със своя реалистичен и прагматичен език, както и с кампанията против престъпниците, която водеше, докато беше главен секретар на вътрешното министерство в предходния български кабинет. (БТА)