Фрийдъм Хаус: Демократичните процеси в България са постигнали напредък през 2006
Фрийдъм Хаус: Демократичните процеси в България са постигнали напредък през 2006 / netinfo

Демократичните процеси в двете нови членки на ЕС - България и Румъния, отбелязаха напредък през 2006 г., противно на тенденциите в останалите централноевропейски държави членки на ЕС. Това заключение прави американската правозащитна неправителствена организация "Фрийдъм хаус" в изследване, цитирано от световните агенции.

Правозащитната организация ежегодно публикува изследването си "Страните в преход", което анализира демократичните реформи в 29 държави от Централна Европа и Евразия. Авторите на изследването оценяват по 7-бална система постиженията в областта на демократичните реформи на изследваните 29 страни. Най-високата оценка е 1, а най-ниската е 7. В тазгодишния доклад на правозащитната организация България е оценена за извършените от нея демократични реформи през 2006 г. с оценка 2,89. Предходната година тя получи оценката 2,93, припомня ДПА.

Оценката на Румъния също се е повишила от 3,39 на 3,29.

Двете нови държави членки на ЕС са предупредени от правозащитната организация да се опитат да запазят тази тенденция, а не да следват примера на централноевропейски държави, като членките на бившата Вишеградска четворка - Полша, Чехия, Словакия и Унгария.

Според изследването на "Фрийдъм хаус" демокрацията в Полша бележи лоши резултати и затова страната получава оценка 2,36 в сравнение с миналата година, когато имаше оценка 2,14. Причините за това са, че полското правителство не е гарантирало медийната независимост. Същевременно, според организацията, полският президент Лех Качински и премиерът Ярослав Качински все повече и повече се опитват да завземат властта. Полското правителство е враждебно и към идеала за гражданско общество, се казва в проучването.

През 1990 г. Полша беше посочена като най-демократичната сред анализираните от неправителствената организация страни, припомня ДПА.

Остро критикувани са Унгария, Чехия и Словакия.

В Унгария оглавяваната от социалистите коалиция преднамерено е дезинформирала обществото за състоянието на икономиката в навечерието на парламентарните избори през април 2006 г., а нарастващото разделение между левицата и десницата са довели до криза в управлението и в правителствените институции, се отбелязва в изследването.

Словашките власти са критикувани, че се опитват да унищожат специалните съдилища, които постигнаха успех в разследването на корупционни афери и случаи, свързани с организираната престъпност.

В Чехия, според "Фрийдъм хаус", парламентът се опитва да се меси в работата на Конституционния съд, като назначава в него политически лоялни хора.

Умората от реформите и политическата поляризация подкопаха устоите на демокрацията в посткомунистическите европейски държави, сочи изследването, цитирано от ДПА.

Икономическият прогрес в Централна Европа все повече и повече е засенчен от политическа бъркотия, допълва Роланд Ковач, директор на европейския клон на "Фрийдъм хаус" в Будапеща.