Френските вестници пишат за анкетната комисия, която ще разпитва Сесилия Саркози
Френските вестници пишат за анкетната комисия, която ще разпитва Сесилия Саркози / снимки: Sofia Photo Agency

Създаването на френска парламентарна анкетна комисия за обстоятелствата при освобождаването на българските медици от Либия е основна тема във френските вестници.

"Франс соар" припомня, че във Франция се е разразила полемика дали президентът Никола Саркози, който посети Либия в деня след освобождаването на медиците, е подписал договори в областта на гражданската ядрена енергия и въоръжаването в замяна на пускането на българите.

Вестникът припомня също искането на парламента да бъде изслушана от анкетна комисия съпругата на президента Сесилия Саркози за необичайната роля, която тя е изиграла по този случай с двете си посещения в Либия, и отказа на Никола Саркози с аргумента за разделението на властите.

В тази връзка "Франс соар" отбелязва, че от юридическа гледна точка анкетната комисия може да изслуша когото си поиска и че призованото лице е длъжно да се яви. Президентската партия Съюз за народно движение (СНД) обаче има 17 представители в 30-членната комисия, което не оставя кой знае какви възможности за маневриране на опозицията, добавя вестникът.

В комисията ще бъдат изслушани само генералният секретар на Елисейския дворец Клод Геан, който придружаваше Сесилия Саркози в Либия, но също и европейският комисар за външните отношения г-жа Бенита Фереро-Валднер и синът на Муамар Кадафи – Сейф ал Ислам, подчертава изданието.

По време на изслушванията ще се наблегне на три основни въпроса – при какви обстоятелства са били освободени медицинските сестри, каква роля е изиграл ЕС и дали Либия е получила нещо в замяна, обобщава пред вестника левият депутат Пиер Московиси, който вероятно ще оглави комисията.

Парламентарната анкетна комисия ще разполага с шест месеца да представи доклада си, а за пръв път ще се събере на 17 октомври, припомня "Франс соар".

"Фигаро" обръща внимание на думите на Московиси, че макар и комисията да има правомощията да принуди Сесилия Саркози да се яви пред нея, такъв вариант е малко вероятен. Докладчик в комисията би трябвало да стане председателят на комисията по външните работи Аксел Понятовски от СНД, допълва вестникът.

"Фигаро" цитира изказването на външния министър Бернар Кушнер пред депутатите, че споразуменията в областта на отбраната, подписани с Либия след освобождаването на българските медицински сестри, не съдържат никаква клауза за военна помощ в случай на агресия. Кушнер подчерта, че евентуалното сътрудничество с Либия в ядрената енергия ще е под контрола на Международната агенция за атомна енергия.

"Либерасион" излиза със статия, озаглавена "Депутатите не държат особено да изслушат Сесилия". Вестникът отбелязва, че представителите на СНД в комисията, които имат мнозинство, ще се постараят да направят така, че на Сесилия Саркози да не бъде отправяно официално покана да свидетелства. Тъй като Сесилия Саркози няма да бъде призована официално, няма да й е трудно да оправдае мълчанието си по случая, коментира "Либерасион".