Френските издания за освобождаването на журналистите в Чад
Френските издания за освобождаването на журналистите в Чад / netinfo
Френските издания са единодушни в радостта си от освобождаването на журналистите от Франция и испанските стюардеси, задържани в Чад във връзка с разследване на действията на френската хуманитарна организация "Убежището на Зое". Това не пречи френските вестници да си задават въпроси за "африканската политика на Франция" и да се питат дали е било необходимо посещението на президента Никола Саркози в Чад.

Журналистите и стюардесите бяха задържани в Чад по повод обвинение срещу организацията "Убежището на Зое", че се опитала да откара във Франция 103 деца от суданската провинция Дарфур. Саркози бе на посещение в Нджамена и отпътува от страната заедно със седмината арестувани, освободени по-рано същия ден. Днес френски издания го сравняват със Зоро, Супермен и дори с Индиана Джоунс.

Случаят с българските медицински сестри и този в Чад са успехи за Саркози, отбелязва парижкият "Фигаро". Според десния вестник обаче "тези два епизода ни задължават да размислим за нашата африканска политика. Ако трябва да имаме такава". "Либерасион" изразява и учудване от думите на френския лидер, който заявява, че "уважава чадското правосъдие" и същевременно твърди, че обвиняемите имат "правото да бъдат спазвани правата им". По-хаплив и ироничен е тонът на регионалния печат във Франция. "Нис матен" изразява "съжаление, че военните в Мианмар не са взели някой френски заложник". Никола Саркози отново показа, че няма нужда от никого. Дори от Сесилия, иронизира "Репюблик дю сантр".