Франс прес и Ройтерс коментират обявяването на присъдите по СПИН делото
Франс прес и Ройтерс коментират обявяването на присъдите по СПИН делото / netinfo

Либийското правосъдие ще се произнесе във вторник за съдбата на петте български медицински сестри и палестинския лекар, обвинени в умишлено заразяване на либийски деца с вируса СПИН, предадоха Франс прес и Ройтерс. Агенция Франс прес изтъква, че европейските страни, които настояват за освобождаването на медиците, внимателно следят хода на делото в Либия, а Ройтерс подчертава, че светът гледа на процеса като на тест за правосъдието в африканската държава.

Агенциите припомнят, че на 29 август т. г. прокурорът поиска смъртно наказание за шестимата обвиняеми, които са в затвора от февруари 1999 година, както и че през 2004 г. те бяха осъдени на смърт чрез разстрел.

Днес адвокатът на сестрите Осман Бизанти заявил пред АФП, че неговите клиентки са невинни и че се надява съдът "да сложи край на техните страдания, продължаващи седем години".

Медицински организации и защитници на човешките права от цял свят защитиха шестимата медици и се опитаха да предотвратят съдебна грешка, припомнят агенциите. Апел за оневиняване на шестимата бе отправен на 14 ноември и от министъра на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер по време на посещението му в Триполи.

В началото на декември нов анализ на специалисти, публикуван в британското сп. "Нейчър", постави под въпрос вината на обвиняемите.

В Бенгази обаче, където починаха над 50 от заразените деца, повечето хора таят гняв срещу сестрите и посрещат с яростни протести международните усилия за тяхното освобождаване. Контролираните от либийската държава медии настояват за присъда "виновни" за шестимата задържани, посочват агенциите.

АФП припомня, че на 12 септември семействата на децата поискаха компенсации по 15 млн. долара на дете, но София отхвърли искането с аргумента, че медицинските сестри са невинни. Адвокатите на защитата се заеха да докажат, че заразяването е предшествало идването на сестрите в болницата в Бенгази, поставяйки под въпрос хигиената в болничното заведение, допълва Франс прес.

Ройтерс отбелязва, че в петък (15 декември) в Триполи е пристигнал помощник-държавният секретар на САЩ Дейвид Уелч, който помогна за постигането на договореност за пълно възстановяване на дипломатическите отношения между САЩ и Либия. Според либийската агенция Джана Уелч е обсъждал с либийски представители "въпроси, които пречат на подобряването на двустранните отношения". Преди това Дейвид Уелч бе заявил, че трябва да се намери начин медицинските сестри да се завърнат у дома си.

Цитирани от Ройтерс анализатори изтъкват, че ако обвиняемите бъдат освободени, това ще насочи вниманието към лошата хигиена и небрежността в либийските болници, които според западни учени са истинската причина за СПИН епидемията.

Ройтерс припомня предишно изказване на Осман Бизанти, че година преди идването на сестрите в Либия в Бенгази са били регистрирани около 207 случая на заразяване със СПИН, а това не е довело до никакви съдебни мерки.