Европа каза „Не” за разширяването на НАТО с бившите съветски републики
Европа каза „Не” за разширяването на НАТО с бившите съветски републики / снимкa: БГНЕС

Сред водещите теми за западните издания са новините от срещата на върха на НАТО в Букурещ, свързани с мисията на Алианса в Афганистан, с американския противоракетен щит в Източна Европа и с разширяването на организацията. Срещата на върха на НАТО в Букурещ беше белязана само от една крачка напред - постигането на американско-чешко споразумение за разполагането на елементи от американския противоракетен щит на чешка територия, отбелязва италианският в. "Кориере дела сера".Според италианския вестник "Стампа" на срещата на върха в румънската столица единственото положително нещо е било обещанието на френския президент Никола Саркози да изпрати допълнителни войски в Източен Афганистан, което пък ще позволи на американските войски там да се прехвърлят в афганистанския юг и да помогнат на канадските войски в борбата срещу талибаните.

Европа каза "Не" на искането на американския президент Буш в плана за действие за разширяване на НАТО да бъдат включени бившите две съветски републики - Украйна и Грузия, отбелязва италианският вестник "Република". Италианското издание "Воче Д'Италия" пише, че на срещата на върха на НАТО големите победители са станали руският президент Путин с неговото несъгласие Киев и Тбилиси да станат част от Алианса, както и германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози, чиито позиции спрямо евентуално членство на Украйна и Грузия в НАТО по случайност съвпаднаха с тези на Москва. В Букурещ не се случи очакваното голямо разширяване на Алианса. Стигна се само до мини разширителен процес, от който спечелиха единствено Тирана и Загреб, допълва изданието. Подобен извод прави и британският вестник "Таймс". Изданието отбелязва, че Путин се е оказал големият победител в Букурещ, въпреки че пристигна там едва в края на вчерашния ден, за да участва в започващата днес среща на върха на Алианса и Русия. Лидерите на страните от НАТО пропуснаха да посочат дата, на която Киев и Тбилиси ще станат членове на Алианса, за което настояваше американският президент и срещу което се надигнаха Германия и Франция, водени от желанието да не разгневят Москва. Така на практика Путин беляза точка в битката с Буш за това кой от двамата държавни глави ще остави по-запомнящо се наследство след края на втория си президентски мандат.

Американският президент претърпя значително поражение в Букурещ, когато американските съюзници от НАТО, водени от Берлин и Париж, отложиха засега решението си Украйна и Грузия да бъдат включени в плана за действие за разширяване на Алианса, пише британският. "Дейли телеграф". Въпреки тази най-голяма външнополитическа победа през осемгодишния президентски мандат на Владимир Путин, който беше против членството на Киев и Тбилиси в Алианса, Кремъл не получи всичко, което искаше, и НАТО все пак обеща на двете бивши съветски републики, че един ден те ще намерят своето място в Алианса, допълва изданието. В друг коментар по темата за срещата на върха вестникът отбелязва, че в Букурещ Западът не е показал признаци, че ще преодолее разделението си по въпроса за натовския ангажимент в Афганистан. В размирния афганистански юг не могат да се видят германски, френски или гръцки войници. Всички те са се скрили далеч от бойното поле на север и на изток в Афганистан, където най-главната заплаха, пред която са изправени, е да умрат от скука. А за германските войски, базирани в Кабул, се говори, че до такава степен не обичат да се излагат на рискове, че едва 10 процента от тях се съгласяват да напуснат пределите на казармите си. Дори и Никола Саркози да изпълни обещанието си и да изпрати допълнителни войски в Афганистан, няма опасност някой от тези войници да бъде убит от талибанска крайпътна бомба, защото те ще заемат главно отбранителни позиции около Кабул и ще позволят повече американски морски пехотинци да се включат в сраженията на фронтовата линия на юг, допълва изданието. Не такова е мнението на Торек Фархади, съветник към Ислямската банка за развитие, за френския ангажимент в Афганистан. В коментар във френския вестник "Монд" той отбелязва, че Франция наистина може да помогне за подобряване на обстановката в Афганистан, както и за икономическото и социалното развитие на размирната близкоизточна държава. Френският вестник "Либерасион" припомня, че афганистанският Изток също е опасна зона и там ситуацията не престава да се влошава от 2005 г. насам. Сега Франция рискува да се включи във войната с ислямистите с войски, които вече не са същите специални сили, каквито бяха преди, предупреждава изданието.
Европа каза Не за разширяването на НАТО с бившите съветски републики
netinfo

Вестникът отбелязва, че обещанието на Саркози да изпрати подкрепления в Афганистан е спасило от сигурен крах мисията на силите на Алианса в близкоизточната държава.За британския "Файненшъл таймс" водещата новина от срещата на върха е подкрепата, която страните от НАТО дадоха за разполагането на американския противоракетен щит в Източна Европа. Тази подкрепа бележи голяма промяна в позицията на Алианса, който допреди година беше разделен по този въпрос. Според европейски експерти промяната се дължи на по-големите усилия, които положи Вашингтон да се консултира с натовските си съюзници, както и с Москва, по въпроса за конфигурацията на противоракетния щит. Подкрепата на НАТО за разполагането на щита в Източна Европа, който според Вашингтон ще пази от ирански ракети, показва, че съюзниците споделят американските виждания, че Иран наистина представлява потенциална заплаха за сигурността на Европа, допълва "Файненшъл таймс".

/БТА/