Чуждестранният печат за новата крайнодясна фракция в ЕП
Чуждестранният печат за новата крайнодясна фракция в ЕП / netinfo

Много чуждестранни вестници отделят място в електронните и печатните си издания на сформирането на новата крайнодясна фракция в Европейския парламент с участието и на българската партия "Атака".

Крайнодесните, ксенофобските и екстремистките партии в Европа навлязоха в нова фаза вчера, като получиха повече време за изказвания, повече пари и политическо влияние в Европейския парламент, отколкото когато и да било досега, пише "Индипендънт".

Вестникът отбелязва, че за първи път от Втората световна война поредица от общински, местни, национални и европейски избори са изтласкали на власт националистически и крайнодесни партии в Европа, а приемането на България и Румъния в ЕС им е позволило да разполагат с достатъчно евродепутати за сформирането на парламентарна фракция.

Утвърдените политически партии се борят от години да предотвратят навлизането във властта на националистите-хардлайнери и екстремистите, които влязоха в коалиции или подкрепят правителствата в страни като Австрия, Дания, Полша и Словакия, пише "Индипендънт".

"Създадената от ултранационалистите група включва българския парламентарист Димитър Стоянов, който вчера атакува "управлението на евреите" и обвини ромски родители, че продават 12-годишни момичета за проститутки. Дори мелодията на телефона на Стоянов говори за неговите хардлайнерски възгледи. Тя представлява бивш български национален химн, който според него "разказва за зверствата на турската армия по време на втората Балканска война, как реките текат окървавени, а вдовиците плачат, и призовава хората да се бият за България", разказва вестникът.

Изданието припомня, че една предишна крайнодясна фракция в ЕП вече е претърпяла неуспех и цитира прогнози на евродепутати, според които новата група "Идентичност, традиция, суверенитет" ще има ограничено влияние в Европейския парламент.

Германският "Билд" и швейцарският "Нойе цюрхер цайтунг" изтъкват, че за първи път от над 12 години десните екстремисти имат своя фракция в Европарламента. Това стана възможно благодарение на новите членки на ЕС България и Румъния, които изпратиха общо шест крайнодесни депутати в Европейския парламент, посочват изданията. "Билд" припомня, че срещу шефа на фракцията Брюно Голниш се води дело в Лион по обвинения в отричане на Холокоста. Според вестника присъдата се очаква да бъде произнесена в четвъртък.

"Велт" припомня и скандала около обидното писмо на Димитър Стоянов по повод удостояването на унгарската евродепутатка от ромски произход Ливия Ярока с парламентарна награда. "Призивите за оставката му останаха безрезултатни: "Атака" остави Стоянов в парламента. Той дори може да получи лидерски функции в новата фракция", пише вестникът.

Британският "Телеграф" отбелязва, че със сформирането си крайнодясната политическа фракция има право да получи до 800 хиляди лири тази година за предизборните си кампании в европейските избори, както и достъп до парламентарните комитети.

Но веднага, след като бе обявено нейното създаване, "Идентичност, традиция, суверенитет" бе изправена пред правно предизвикателство от страна на основните политически групи в парламента. Представители на тези групи твърдят, че групата няма истинска политическа програма и е била създадена само за да получи достъп до европейските фондове, изтъква британският ежедневник. Вестникът допълва, че дори и тази процедурна атака да не успее, всички парламентарни групи са обещали да гласуват срещу проекторезолюциите на "Идентичност, традиция, суверенитет" или срещу кандидатите й за парламентарни постове.

Германското издание на "Файненшъл таймс" също набляга на отказа на утвърдените политически партии в ЕП да работят с новата парламентарна група. "Социалистите призоваха останалите фракции да попречат с общи усилия на екстремистите да получат представителни постове в парламента. По данни на Европейската народна партия, заради малкия си брой десните екстремисти така или иначе биха могли да разчитат на заместник председателски постове най-много в две комисии", отбелязва изданието.

"Гардиън" посочва, че една от влиятелните фигури в новата група ще бъде австрийският крайнодесен политик Андреас Мьолцер, спечелил си слава като първия "фашист-юпи" в Европа.

"Таймс" цитира единствения британски член на новата фракция - Ашли Моут, който защитава решението си да се присъедини към "Идентичност, традиция, суверенитет". Седемдесетгодишният Моут твърди, че групата ще изразява "вижданията на милиони европейски граждани, което вероятно не са съгласни с федералистите". (БТА)