Четири от шестте версии за Янков свързани с конкретен случай
Четири от шестте версии за Янков свързани с конкретен случай / netinfo
Директорът на Областна дирекция на „Полиция”-София – Комисар Стоян Стоянов в предаването „Денят” на Дарик.

Известни ли са вече резултатите от съдебномедицинската експертиза на убития преди повече от денонощие кмет на Елин Пелин?

Да, известни са. Не сме получили официално в писмен вид резултатите от експертизата, но сме запознати с това, което ще бъде отразено в нея.

Може ли да ни кажете какво сочи тази експертиза и дали има изненадващи обстоятелства, след като научихте какво пише в нея?

Няма нищо изненадващо. Всъщност, потвърждава се това, което очаквахме – че се касае за умишлено убийство. Има попадение в тялото на жертвата, едно от които смъртоносно. Намерили сме веществени доказателства.

Какви веществени доказателства?

Това, което е свързано с убийството, такива предмети, които биха ни дали някаква информация, но не е коректно да ги коментирам в публичното пространство.

Разпитите на близки и роднини на убития кмет и претърсванията в колата и кабинета му, промениха ли информацията, с която разполагате за това покушение. Има ли нови факти, които да ви помогнат в разследването?

За първото, което ни казахте, до известна степен – да. Защото от сутринта анализираме събраната информация, има създадена работна група за това нещо, но това касаеше информацията, събрана през последните 26-30 часа. Що се касае до огледите на личния автомобил и на кабинета, все още не са приключили, специално на кабинета, и служителите още не са се прибрали в регионалната дирекция. Предполагам, че ще има някакъв смисъл това, което вършим.

Казвате да, че разпитите на роднини и близки на убития кмет ви подпомагат в това да се прецизират версиите поне? А ще ви питам и колко са те. Последно се твърдеше, че са шест.

Определено ни помагат тези разговори, разпити и беседи. Дори бих се възползвал от възможността да дам един телефон за хора, желаещи да ни поднесат информация във връзка с този случай – 982 27 55. Всяка информация във връзка със случая ще ни е изключително полезна. Що се касае до версиите, действително на този етап основните са шест. Но това е временно състояние. Те са отворени до проверката на съответната версия, след което тя отпада и се създават на базата на нова информация допълнителни версии.

Последните разпити изясниха ли обстоятелствата около заплахата срещу Янков от преди година, за която пред медиите говори председателят на Общинския съвет в Елин Пелин?

До момента не съм имал възможността да се срещна с него, имам предвид днешния ден. Едва сутринта започнахме да се отдалечаваме от процесуалните действия, става дума за мен и за най-близките сътрудници, без разследващи органи. Вероятно утре ще се опитам да проведа среща в удобно и за двамата време, за да конкретизираме информацията, с която той разполага.

Кажете за двете основни версии – междуличностен конфликт или икономически интереси. Медиите, в резултат на срещите, които журналистите са имали в Елин Пелин през последното денонощие, спрягат и политическо убийство, любовна афера, покушение, заради имотен спор. Това ли са сред версиите около смъртта на Янков?

За политическо не мога да се съглася, защото не зная какво съдържание влагат в политическо убийство. Специално за останалите неща бих изразил становището си така: всичко е възможно, ще знаем истината едва като разкрием престъплението. На този етап това са наши предположения – версиите, за които говорим – които предположения трябва да бъдат издигнати на базата на известни аргументи и с последващите мерки да проверяваме дали отговарят на действителността.

За да не се спекулира излишно по темата, кажете, освен междуличностния конфликт и икономическите интереси, отхвърлихте политическо убийство, кои са другите версии, по които се работи?

Останалите четири версии касаят конкретни случаи, които не трябва да обявявам. Това са конкретни случаи, за които сме получили информация, че е имало недоволни от станалото и биха били мотивирани да извършат нещо по отстраняването на Янко Янков.

Предстоят ли разпити на собственика на мини „Чукурово”, собствениците на комбината „Кремиковци”, за които лица се твърди, че са били в икономически отношения с убития?

Ако наблюдаващите прокурори преценят, естествено, че да. В момента делото се наблюдава от трима прокурори – един от Районна прокуратура и двама от Окръжна прокуратура. Дознателите, които работят по случая, ежедневно работят под техен контрол. Единствено прокурорите имат правото и компетентността да дават указания кой трябва да бъде разпитан, какво процесуално действие да бъде извършено. Аз съм от страната на оперативните методи.

Потвърждава ли се мнението от първите часове след покушението, че стрелецът не е професионалист?

Мога да кажа само, че не го изключвам, но не бих се изненадал и да е обратното. Аз лично нямам категорично становище към днешния ден за неговите стрелкови умения.

А ясно ли е дали той е имал съучастник?

На този етап ми е трудно да определя дали е имал съучастник и под каква форма Според мен за извършването на този акт не е била необходима непосредствената подкрепа на втори човек. Но евентуално за предварителната подготовка на деянието, ако е имало такава, е възможно да има.

Изяснено ли откъде е стреляно? От вътрешността на двора ли последно?

Да, категорично е изяснено.

Това не води ли до предположението, че Янков може и да е познавал стрелеца.

На го изключвам. Твърде е възможно.