Арабската обиколка на Владимир Путин
Арабската обиколка на Владимир Путин / netinfo

Московските издания коментират резултатите от тридневната обиколка на руския президент Владимир Путин в арабските монархии Саудитска Арабия, Катар и Йордания.

Приоритет на Русия в близкоизточната й политика е съдействие в търсенето на решения, които да отговарят на интересите на всички народи от региона, цитира "Росийская газета" изказване на Путин вчера в Аман.

Според Путин Русия е готова да посредничи в уреждането на палестинския конфликт, на първо място в преговорите за сваляне на ембаргото върху финансовата помощ за палестинската автономна власт, пише вестникът.

На среща с палестинския лидер Махмуд Абас Путин заяви, че за пълноценно разрешаване на кризата е "немаловажно завръщането в родината на пленените по-рано израелски войници". Както личи, Русия смята да се нагърби с ролята на посредник и в преговорите по този въпрос, заключава изданието.

Високопоставен източник във външното министерство на Йордания изразил пред "Независимая газета" задоволство, че "руският лидер се стреми към формиране на многополюсен свят, в който араби, китайци, обединена Европа и Русия да заемат достойни места". Въпреки предишното посредничество на ред други страни в палестинските кризи не е изключено в крайна сметка Хамас и Фатах да помолят Москва да съдейства за помиряването им, смята източникът. Малцина в Аман вярват, че бъдещото палестинско правителство на националното единство ще бъде дееспособно, допълва "Независимая газета".

Съветолозите могат да забравят въпроса от последните години "Накъде отива Русия?", задаван на Запад след оттеглянето на Борис Елцин - съкрушителя на комунизма, пише коментатор на "Комерсант".

В икономически и политически план Русия еволюира към Ориента - чувства се по-комфортно сред тамошните монархии. Монархии де юре - истински източни кралства, и монархии де факто, където външните атрибути на президентски републики укриват

монархическата същност на властта, предавана по наследство на роднина или доверено лице.

Време е да признаем, че политическата подгрупа на Русия в света не е Г-8, а Саудитска Арабия, Катар и Йордания. Наистина Москва разполага с ядрено оръжие и кресло в Съвета за сигурност, за каквото никой от нашата политическа подгрупа не може и да мечтае, но по принцип това не променя нещата, добавя авторът на "Комерсант".

Срещите ми в арабските страни потвърдиха наличието на общи гледища върху проблемите на региона и факта, че руско-арабските отношения имат огромен потенциал, цитира "Время новостей" думи на Путин след приключване на обиколката. По думите му, растежът на руската икономика дава широки възможности за разкриване на този потенциал и "ние няма да ги изпуснем", посочва изданието.

Стойността на сключения с Йордания договор за продажба на руски хеликоптери "Ка-226" е 25 млн. долара, съобщава "Независимая газета". Договор за сътрудничество с тази страна подписа и руската компания "АвтоВАЗ". Бъдещото съвместно

предприятие ще произвежда 30 000 автомобила годишно, твърди пред вестника президентът на "АвтоВАЗ" Владимир Артяков.

В понеделник Владимир Путин опроверга в Катар предишните изявления на руски представители и ръководители на "Газпром", че Русия отхвърля идеята за създаване на "газов картел", отбелязва "Независимая газета".

Изявлението на Путин предизвика промяна в официалната позиция по този въпрос, макар в навечерието на обиколката му руски министри гневно отхвърляха възможността за създаване на "газов ОПЕК", а представители на "Газпром" твърдяха, че картелни споразумения в бранша са невъзможни заради принципни разлики между петролния и газовия пазар.

Според източници от "Газпром" компанията ще изпрати през април в Катар делегация за участие във форум на страни износителки на газ, който се очаква да обсъди възможността за съгласувани действия от тяхна страна. Енергийното ведомство в

Москва потвърди, че има възможност министърът Виктор Христенко също да посети Катар, пише вестникът. "Независимая газета" цитира руски експерти и депутати, според които Русия няма защо да крие, че има интерес от създаването на газов картел.

Предложението за създаване на "газов ОПЕК", огласено за последен път през януари от ръководителя на Иран аятолах Али Хаменей, предизвика обоснована тревога в Западна Европа, пише "РБК дейли". Европа внася 44 на сто от необходимия й природен газ и за нея звучи крайно сериозно заплахата от газов дефицит, подобен на недостига на петрол поради действията на ОПЕК през 1973 г., пояснява изданието.

Експертите обаче са скептични по повод възможното създаване на пълноценен газов картел, посочва вестникът. Единен световен газов пазар в момента не съществува, цитира "РБК дейли" представител на Руския съюз на индустриалците и предприемачите. /БТА/