Афганистан е готов да затрупа Европа с хероин
Афганистан е готов да затрупа Европа с хероин / netinfo

Афганистан за пореден път бие всички рекорди в производството на опиум и е готов да затрупа Европа с първокачествен хероин.

Площите, засети с опиумен мак, тази година са нараснали на 165 000 хектара, с 59 на сто. От тях ще бъдат събрани 6100 тона суров опиум, сочат последни данни на Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията /UNODC/.

Тазгодишният опиум освен това е изключително богат на активни съставки, твърдят афганистански експерти. За производството на 1 кг морфин ще са необходими само 7 кг суров опиум.

Подобно съотношение се постига извънредно рядко. Обикновено за производството на 1 кг хероин отиват 10-15 кг опиум. Миналата година например добивът на суров опиум в Афганистан бил 4 000 тона, от които впоследствие са били произведени 400 тона хероин, съобщи UNODC. Следователно от тазгодишната реколта суров опиум ще може да бъдат произведени над 870 тона хероин. Фантастични обеми.

Лесно е да си представим количеството най-висококачествен тежък наркотик, което може да нахлуе през 2006 от Афганистан на европейските и на руските пазари. Особено като вземем предвид, че афганистанската схема за добив на опиум, преработване за получаване на морфин и хероин и по-нататъшна доставка на крайните опиатни продукти в държавите потребителки работи като швейцарски часовник.

Дали всъщност не може да се препречи пътят на наркотиците от Афганистан?

Самите афганистанци не разполагат с подобни механизми - нито икономически, нито силови. Наистина международната антитерористична коалиция и Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан /ИСАФ/ биха могли да организират операции за ликвидиране на посевите от опиумен мак и лабораториите за производство на хероин. За целта обаче те се нуждаят от специален мандат на ООН.

Нито САЩ, които оглавяват коалицията, нито ръководството на НАТО, командващо ИСАФ, никога не биха подали в Съвета за сигурност на ООН заявка за такъв мандат.

Особено пък САЩ, чието положение в Афганистан за разлика от това на ИСАФ бездруго не е стабилно, тъй като не са под егидата на ООН. Защо да развалят допълнително трудните си отношения с местното население? При това руско-европейските проблеми, свързани с афганистанските наркотици, по разбираеми причини са далечни за Щатите.

Нарасналото производство на наркотици в Афганистан е свързано с растящото им търсене в Европа и Русия. За да се сложи край на проблема, са необходими съвместни усилия на Русия и Западна Европа в Афганистан, смята примерно военният министърна САЩ Джон Ръмсфелд.

Илюзиите относно възможни усилия на Европа в Афганистан в лицето на НАТО, оглавила ИСАФ, бяха разсеяни от изпълнителния директор на UNODC Антонио Мария Коста, който говори на международна конференция за афганистанските наркотици в Москва. По думите му, "пилотното" участие на ИСАФ в унищожаване на посеви на опиумен мак и химически лаборатории през 2005 г. не е постигнало очаквания ефект, а само е довело до напрежение в отношенията с местните хора. "Усилията" ще се ограничат тепърва единствено с материално-техническо съдействие и подготовка на персонала.

Косвено Коста сложи край и на легендата за "кервани с наркотици", които спокойно се "разхождат" в Афганистан под носа на САЩ и ИСАФ. Стана ясно обаче, че най-вероятно има подобни кервани - и в Афганистан, и наоколо, но те карат не наркотици, а прекурсори за производството им. За да се превърне в хероин 1 тон суров опиум, е необходим според експерти най-вече оцетен анхидрид - от 2 до 6 тона.

По думите на Коста, за обработка на 4-те хиляди тона суров опиум миналата година в Афгантистан са били внесени над 10 хил. тона оцетен анхидрид - истински "керван" от над 500 ТИР-а по 20 тона единият.

Според специалисти оцетен анхидрид днес не се произвежда в самия Афганистан - само в Китай, Индия и Русия. Чудно как "керваните" остават незабелязани в афганистанската държава с неразвитата й пътна мрежа - или още докато пътуват към нея.

В началото на юли афганистанските власти бяха принудени да признаят, че мерките им за борба срещу незаконното производство на наркотици не дават ефект. Не помага нито новият закон, приет с тази цел миналата година, нито специално създаденото ново министерство на борбата с наркотиците.

Наложително е обаче проблемът да бъде решен. Но как? Отговорът не е лесен. Представителят на UNODC в Централна Азия например посочва, че въпреки мерките, предприемани от местните правителства, транзитът през този регион не намалява.

Междувременно "опиумът за масово унищожение" набира сили. За Русия и Западна Европа очевидно остават упованията, че след като площите с опиумен мак се разширяват с 50 на сто годишно, все повече ще намалява орната земя в Афганистан. А тя не е много - някакви си 7 млн. хектара. И наркопроизводителите вече са усвоили 165 000 от тях. /БТА/