63 години на трона: кралица Елизабет не дава признаци за оттегляне
63 години на трона: кралица Елизабет не дава признаци за оттегляне / Guliver/Getty Images

След 63 години на трона, следващия месец кралица Елизабет ще стане най-дълго властвалия монарх в британската история. Твърде малки са изгледите тя да се оттегли - както направиха други застаряващи европейски короновани глави - в полза на своя син Чарлз.

Според приближените й 89-годишната Елизабет, която на 9 септември ще подобри рекорда на своята пра-прабаба Виктория по дълго царуване, няма намерение да се поддава на европейската мода за абдикация. Това означава, че 66-годишният Чарлз, който вече държи рекорда за най-дълго очакващ възкачване на трона престолонаследник, ще трябва да чака още, за да стане крал.

Кралица Елизабет Втора ще покани 10 000 души за юбилея си

"Заявявам пред вас, че целият ми живот, независимо дали ще е дълъг или кратък, ще бъде отдаден в служба на вас и в служба на нашето велико имперско семейство", каза Елизабет по радиото през 1947 г. в деня, в който навърши 21 години.

Подобряването на рекорда на Виктория вече породи спекулации дали Елизабет ще се оттегли. На въпрос дали е възможна абдикация, висш дворцов източник отговори пред Ройтерс: "Животът е такъв, какъвто е".

Могат ли монарсите просто да се пенсионират или имат задължения за цял живот

Религиозните оттенъци в една британска коронация са дълбоко символични за Елизабет, която като кралица е и глава на Англиканската църква. "Кралицата няма да абдикира, тя не трябва да абдикира, няма абсолютно никаква причина да абдикира и наистина, в конституционен и църковен смисъл тя не може да абдикира: тя е миропомазана кралица", каза пред Ройтерс кралският историк Хюго Викърс. А нейната братовчедка и приятелка от детството Маргарет Роудс смята, че тя никога няма да измени на отдадеността си на нацията.

"Обетите, които тя даде в деня на коронацията, са нещо дълбоко и толкова специално, че тя дори не би помислила да спре да изпълнява тези обети до деня на смъртта си", каза Роудс пред Би Би Си през 2006 г.

63 години на трона кралица Елизабет не дава признаци за оттегляне
netinfo
Абдикацията през 1936 г. на нейния чичо Едуард Осми - по причини, свързани с любов, а не с напреднала възраст - се оказаха достатъчно травматични, за да хвърлят монархията в конституционна криза, качила на престола нейния баща, който нямаше особено желание за това.

В Холандия и Испания дълго царували монарси през последните години се отказаха от троновете си с аргумента, че трябва да ги отстъпят на по-младо поколение.

Животът е такъв, какъвто е

Холандската кралица Беатрикс обяви малко преди 75-ия си рожден ден през януари 2013 г., че ще абдикира в полза на своя син Вилем-Александър. "Не се оттеглям, защото задачите на функцията (която изпълнявам) са твърде тежки, а заради убеждението, че отговорностите за нашата страна трябва да бъдат предадени на ново поколение", каза тя.

Вилем-Александър е новият холандски крал

През юни миналата година, популярният в миналото испански крал Хуан Карлос абдикира на 76 години в полза на сина си Фелипе след поредица от корупционни скандали в кралското семейство. "Едно ново поколение съвсем основателно напира да поеме водеща роля", каза той.

СНИМКИ: Испания има нов крал

Във Великобритания обаче малцина настояват Елизабет да си ходи, нито пък се чуват силни гласове Чарлз да я замести. Вярно е по-скоро обратното. Чарлз, който още от раждането си бе предопределен да стане крал един ден, е по-слабо популярен от майка си. Според проучване от април, 53 на сто от запитаните казаха, че го харесват, срещу 77 на сто харесващи кралицата. Само 19 на сто от британците искат република срещу 70 на сто, които подкрепят монархията.

Кралските събития, които белязаха 2014 година

Дори убедени републиканци, като лейбъристкия депутат в парламента Пол Флин казват, че нямат нищо против монархията, докато Елизабет остава на трона, но поставят под въпрос бъдещето й при Чарлз.

Крал Чарлз?

63 години на трона кралица Елизабет не дава признаци за оттегляне
netinfo
За разлика от стриктната политическа неутралност, съблюдавана от Елизабет, Чарлз се изказва по широк кръг въпроси - от разрушаването на исторически сгради до органичното земеделие и анексията на Крим от Путин.

Критици твърдят, че писма, писани от Чарлз до министри, някои от които бяха публикувани през май против волята на правителството и на кралското семейство, показват желанието му да се бърка във всичко - от доставката на снаряжение за британските войници, сражаващи се в Ирак, до съдбата на патагонския кликач. Според негови поддръжници писмата показват, че Чарлз се изказва по въпроси, които вълнуват британците.

Чарлз имал притеснения за брака още преди сватбата си с Даяна

Професор Филип Мърфи, шеф на Института за проучвания на Общността на нациите (бившата Британска общност) и експерт по монархията, казва, че самовъзприемането на Чарлз като "говорител на обикновените хора" е опасно. "Обществеността може да не толерира това дълго време, а политиците със сигурност няма (да го търпят)", каза той пред Ройтерс.

Някои коментатори предполагат, че само сериозна болест може да накара Елизабет да предаде трона на Чарлз, особено ако тя загуби своя 94-годишен съпруг принц Филип. Но дори и в такъв случай се смята, че е по-вероятно да има регентство.

"Не мисля, че абдикация е напълно изключена", каза кралският биограф Робърт Лейси пред Ройтерс.

Прескачане на едно поколение?

63 години на трона кралица Елизабет не дава признаци за оттегляне
netinfo
Някои, като Флин, смятат, че в случай на смърт на кралицата трябва да има референдум не само за монархията, а и за това дали короната да получи синът на Чарлз - принц Уилям, който е на 33 години. "Мисля, че обществото би приело с широко одобрение референдум за прескачане на едно поколение", казва тя.

Принцовете Уилям и Хари - синовете на Чарлз и принцеса Даяна, неговата първа съпруга, загинала при автомобилна катастрофа в Париж през 1997 г., са най-популярните членове на кралското семейство, харесвани от 79 процента от британците.

Мнозина британци, според Мърфи, смятат, че има много по-належащи проблеми от реформирането на монархията. "Съществува усещането, че докато тя е стабилна, не трябва да бъде пипана", каза той.

При сегашното положение републиканците и онези, които искат конституционна промяна, ще трябва да чакат дълго. Когато през 2012 г. запитаха премиера Дейвид Камерън дали кралицата трябва да абдикира или дали наследяването на престола трябва да прескочи едно поколение, той отговори: "Мисля, че и двете неща не са на дневен ред".

Източник: БТА