Кралица Елизабет Втора ще покани 10 000 души за юбилея си
Кралица Елизабет Втора ще покани 10 000 души за юбилея си / снимка: Guliver/Getty Images

Британската кралица Елизабет Втора ще покани на тържествен обяд по повод 90-ия си рожден ден около 10 000 души. Това ще е най-големият банкет, даван някога във Великобритания, съобщиха в. "Таймс" и ТАСС.

Приготовленията за празненствата, които ще се състоят през юни следващата година, вече са започнали. Кралицата на Великобритания е родена на 21 април, но официално рожденият й ден се празнува през първата, втората или третата събота на месец юни. Докато през април Елизабет Втора посреща рождения си ден в тесен семеен кръг, то през юни празникът се отбелязва с общонационален размах.

Предвидено е трапезата за 90-ата годишнина на кралица Елизабет Втора да се простира на дължина от около един километър на прочутия булевард "Мол", който свързва Бъкингамския дворец с Трафалгарския площад. Организатор на мероприятието ще е компанията Sports & Entertainment Ltd /SEL/ на най-големия внук на кралицата Питър Филипс. По традиция на тържеството ще присъстват съпругът на кралицата принц Филип, херцог на Единбург, както и другите членове на нейното семейство, включително внуците, принцовете Уилям и Хари.

"Празникът на бул. "Мол" е фантастичен начин да бъде поздравена кралицата, а също прекрасна възможност да се покаже британският колорит" - каза Филипс, подчертавайки, че един от акцентите при подготовката за тържествата ще бъде поставен върху благотворителната дейност на кралицата.

Представител на Бъкингамския дворец е пояснил, че предложението на компанията Sports & Entertainment Ltd /SEL/ е било разгледано внимателно. "Беше решено, че това е правилният вариант" - е казал той.

Източник: БТА