Вилем-Александър е новият холандски крал
Вилем-Александър е новият холандски крал / снимки: Reuters

Холандия има крал за първи път от 120 години. 46-годишният Вилем-Александър наследи на трона майка си Беатрикс. Вилем-Александър е първият от новото поколение европейски монарси, чиято средна възраст в момента е 71 години, който започва царуването си след подписването на акта за абдикация. Очаква се младият суверен да възприеме не толкова строг стил като този на майка си.

ВилемАлександър е новият холандски крал
netinfo

Кралица Беатрикс абдикира след точно 33 години на трона. "Днес отварям път на ново поколение", каза 75-годишната Беатрикс на церемония в кралския дворец. След това й беше прочетен текстът на акта за абдикация и тя го подписа, предавайки престола на своя син. Занапред бившата кралица ще носи титлата принцеса Беатрикс.

ВилемАлександър е новият холандски крал
netinfo

Новият крал се ръкува с майка си и с аржентинската си съпруга Максима. На церемонията присъстваха също трите дъщери на новата кралска двойка. Най-възрастната от тях - 9-годишната Катарина-Амалия, стана престолонаследница и бъдеща кралица.

Четиридесет и шест годишният Вилем-Александър е първият крал на страната от повече от 120 години, през което време престолът в Холандия се заемаше от кралици. Хиляди хора се бяха събрали на площад "Дам" в центъра на столицата Амстердам още от ранни зори, за да приветстват новия холандски монарх и неговата съпруга, които излязоха на балкона на кралския дворец.

ВилемАлександър е новият холандски крал
netinfo

"Аз съм щастлива и благодарна да ви представя новия крал - крал Вилем-Александър", каза в емоционалното си слово от балкона бившата кралица. Синът й изказа дълбоките си благодарности към нея за 33-годишното й царуване, както и към присъстващите на площада, хората в Холандия и карибските територии на монархията за оказаната му подкрепа и доверие.

ВилемАлександър е новият холандски крал
netinfo

Кралят на Холандия положи клетва за вярност, в която обеща да спазва конституцията, да изпълнява съвестно задълженията си, да брани независимостта на кралството, както и свободата и правата на холандците.

ВилемАлександър е новият холандски крал
netinfo

Церемонията в "Нюве керк" (Нова църква) на площад "Дам" в Амстердам започна с изпълнение на националния химн. После кралят произнесе слово, в което благодари на своята майка и изтъкна нейните заслуги по време на 33-годишното й пребиваване на престола. Вилем-Александър подчерта, че с гордост ще представлява страната си и че ще се старае да обединява нейните граждани в периоди на щастие и тъга.

Кралят произнесе клетвата си с вдигнати нагоре два пръста на дясната си ръка. След това всички членове на двете парламентарни камари ставаха един по един и се заклеваха във вярност към монарха. После участващите в церемонията поздравиха с трикратно "ура" новия крал. Събралото се множество около църквата в Амстердам също приветства Вилем-Александър с гръмки възгласи.

ВилемАлександър е новият холандски крал
netinfo

На церемонията в "Нюве керк" присъства британският престолонаследник принц Чарлз, който е бил свидетел и на интронизацията на кралица Беатрикс през 1980 г. Сред гостите бяха още бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан, престолонаследниците на Испания, Швеция и Япония, принцове и принцеси от Европа и Близкия изток.