50 жертви от супербурята Санди, 50 000 бягат в неделя на маратона в Ню Йорк
50 жертви от супербурята Санди, 50 000 бягат в неделя на маратона в Ню Йорк / снимки: Reuters, Интернет
Константин Вълков, специален пратеник на Дарик
58146
Константин Вълков, специален пратеник на Дарик
  • Константин Вълков, специален пратеник на Дарик

Значителни части от източното крайбрежие на САЩ са наводнени и милиони са оставени без електричество, жертвите са поне 50, положението в Ню Джърси и Ню Йорк е изключително тежко, минимум 20 милиарда ще са нужни за възстановяване - такава е накратко ситуацията малко над 24 часа след като супербурята Санди удари атлантическата брегова ивица на Щатите. Силата на Санди, ако може да се съди по барометричното налягане преди сблъсъка със земята, категорично отбелязва рекорд за Атлантика, обясняват специалисти. Колкото по-ниско е налягането, толкова по-силна е бурята. Налягането е било 940 милибара, а предишният рекорд е на ураган от 1938 г., чието налягане е достигнало 946 милибара.

Въпреки че от около седмица движението и развитието на бурята Санди се наблюдава внимателно и се прецизираха възможните щети на брега, сблъсъкът на Санди с още две зимни атмосферни системи и превръщането на Санди в хибридна супербуря, донякъде изненада метеоролозите със своя обхват, сила и разрушително поведение по бреговата ивица и във вътрешността на страната. Бурята, която вече се нарича пост-тропичен циклон, опустоши брега на Ню Джърси в понеделник вечерта като стовари катастрофални обеми океанска вода. За разлика от урагана Айрин, сегашната супербуря е толкова разрушителна точно заради ниското си налягане и широкия си обхват, който се простира на диаметър от почти 2 км.

Що се касае до кинетичната енергия на вятъра, пише Том Дзелър, супербурята Санди също постави рекорди, надминаващи предишните разрушителни „постижения” на ураган от 1969 г. Като добавите към това и лунната фаза и прилива на океана, равнището на водата се беше покачило с поне 10 см и съществуваха всички предпоставки за опустошителна стихия.

Какво се случва в САЩ към този момент:

Повече от един милион души в над дузина щати са евакуирани, тъй като домовете им са потънали във вода или са разрушени от силата на бурята, падащи дървета или пожари  - Червеният кръст вече приюти над 11 000 души в 16 щата - само в Ню Йорк приютените временно са над 6000 души.

Кметът Майкъл Блумбърг заяви, че подслоните ще съществуват докато хората могат да се приберат по домовете си. Повече от 7 милиона души в 15 щата са без електричество след като бурята изкорени електрически стълбове, наводни електропреносни мрежи и предизвика експлозии (бел.ред. при урагана Айрин миналата година 8,4 милиона души останаха без електричество). Твърде е вероятно повече от седмица на определени места в Ню Йорк да продължи да няма електричество. Очаква се днес летище „Д.Ф. Кенеди” да бъде отворено. Проблеми имаше при връзките с мобилни и стационарни телефони, както и с достъпа до Интернет в поне осем щата  - най-лошо ударената част от супербурята Санди без съмнение е Ню Джърси. Три града в щата, западно от Ню Йорк, са потопени от водата.

Безпрецедентното наводнение попречи на противопожарната служба в Ню Йорк да се справи със сериозен пожар в квартала Куинс, който опожари напълно над 80 къщи. През последните 24 часа е имало над 23 сериозни пожара в града, съобщи Блумбърг. Транспортната мрежа е изключително силно засегната и освен пряко пострадалите жители на източноамериканското крайбрежие, реално променя плановете на пътуващи от и до големи американски градове в целия свят.

Супербурята Санди затвори въздушен, железопътен, морски и автомобилен транспорт.  - в Ню Йорк седем основни моста не работеха; в Ню Джърси бе затворен най-натоварения път, заради наводняването му - според сайта FlightAware повече от 16 000 полета са отменени; напълно парализирана е подземната железница в Ню Йорк; метрото - най-голямото в Америка - не работи и преживява най-голямата криза в 108-годишната си история. Според властите поне седмица ще бъде необходима за отводняването на залетите тунели.

Кметът Блумбърг призова хората да споделят таксита в града. Според него поне 4000 автомобила вече са на улиците. Финансовите пазари също са в парализа, очаква се пазарите да работят в сряда. За първи път от 1888 г. атмосферни условия са причина борсата в Ню Йорк да не отвори два дни през седмицата.

50 жертви от супербурята Санди 50 000 бягат в неделя на маратона в Ню Йорк
netinfo


От политическа гледна точка мненията на анализаторите за отражението на супербурята Санди са разнопосочни, точно като движението на Санди - всички очакват, че нещо ще се случи, но няма как да се предположи какво точно. Седмица преди изборите, насрочени за 6 ноември, Барак Обама и Мит Ромни промениха изцяло програмата си.

Първоначално беше обявено, че Барак Обама ще остане във Вашингтон и в сряда, но преди няколко часа стана ясно, че ще посети Ню Джърси. Обама направи абсолютно всичко възможно, за да постави себе си на върха на отговора на властите след опустошителната буря, съобщава Ройтерс.

Голямата изненада идва от губернатора на Ню Джърси, твърд поддръжник на Мит Ромни, който похвали няколко пъти в различни телевизии поведението на Обама. Крис Кристи първо благодари на президента по MSNBC, сподели, че от Белия дом са се обаждали няколко пъти, за да питат от каква помощ има нужда. Малко по-късно, попитан от Fox News дали ще обиколи засегнатите райони с Мит Ромни, губернатора застана в нападателна позиция и заяви, че „това няма нищо общо с политиката”, а тези, които го познават много добре знаят, че „въобще не му пука за изборите в такъв момент”.

Положителната оценка за Барак Обама, получена от републиканския губернатор, продължава да бъде основна тема на политическите анализатори в Щатите. Пиърс Морган от CNN каза на висок глас, това което повечето мислят: „Отношенията между Обама и Кристи са глътка свеж въздух след напрежението между демократи и републиканци, което им пречеше да работят заедно”.

Наблюдателите припомнят, че за пореден път твърде неочаквано събитие обръща наопаки хода на предизборната кампания. Преди 12 години откритие за един арест на Джордж Буш, свързан с шофиране в нетрезво състояние, за малко да му коства президентството. Преди четири години големият срив на световната финансова система превърна вероятната победа на Обама в сигурна такава.

Случаят със Санди е възможно да остави големи райони от източното крайбрежие без електричество, в бедствено положение още няколко дни. Наводненията няма как да бъдат избегнати толкова бързо - хората ще опитват да се справят със щетите от тях още дни. Стотици хора, хиляди дори, ще имат много повече неща за вършене, отколкото да намерят време да отидат и гласуват на 6 ноември. Тези хора се намират в щати, където е категорично сигурно, че Обама ще спечели. 

Освен множеството визуални шеги (на снимките долу), които плъзнаха в Интернет, се появиха и стотици такива в социалните мрежи. В един момент, когато някои от тях наистина преминаха границата на приличното, мнозина заклеймиха стремглавото им разпространение, при положение, че навън хора се борят за живота си.

Сред най-често споделяните попадат:

Новото социално разделение: тези с ток срещу тези без ток.

Трябваше да дойде супербурята Санди, за да разберем какво е най-важното в живота: достъп до Интернет.

Отивам да гледам „След утрешния ден”, че да си откъсна малко мислите от урагана Санди 

Барак Обама: „Мисля, че урагана Санди и всички други урагани трябва да имат достъп до противозачатъчни”.

Мит Ромни: „Всички, които се намират в обсега на урагана Санди трябва незабавно да се отправят към вторите си или трети къщи”.


Ако Санди удари Европа веднага ще направят среща на държавните глави, за да одобрят законодателна процедура, която да представи адекватна правна рамка за закупуване на надуваема лодка.

50 жертви от супербурята Санди 50 000 бягат в неделя на маратона в Ню Йорк
netinfo

50 жертви от супербурята Санди 50 000 бягат в неделя на маратона в Ню Йорк
netinfo

50 жертви от супербурята Санди 50 000 бягат в неделя на маратона в Ню Йорк
netinfo

Извън това, кметовете и губернатори на засегнатите градове и щати с увереност обясняват, че жителите ще преодолеят това предизвикателство и ще работят активно за възстановяване на щетите. Символично, но изключително вдъхновяващо, ще бъде решението за провеждане на маратона в Ню Йорк, насрочен за тази неделя. Ако маратона се случи, навярно едва ли ще има по-обединяващо нещо от бягането по нюйоркските улици.

Шефът на организаторите Мари Уитънберг коментира: „Ние продължаваме да работим по планирането и подготовката на маратона”. Самият кмет Блумбърг, който винаги е подпомагал провеждането на маратона, тъй като той има и сериозно икономическо значение за града, заяви във вторник вечер, че няма да има отмяна на маратона. Очакват се конкретни данни в сряда.

Въпреки очевидните трудности, които съпътстват създаването на подходящата организация (полиция, медицинска помощ, противопожарна служба, всякаква друга логистична подкрепа) осъществяването на маратона ще има огромно значение за връщането на Ню Йорк към живот. 

Повече за изборите в САЩ на www.2012-usa-elections.com