Прочутата „Джингъл Белс” дори не е написана за Коледа

/ /ThinkStock/Getty Images
Милиони хора по света се сещат за коледните празници, когато чуят мелодията на Jingle Bells. Това е една от най-изпълняваните американски песни.

/ThinkStock/Getty Images

Композиторът Джеймс Пиърпойнт я написал през 1857 г., но не за Коледа. Идеята му била тя да е за Деня на благодарността, който в САЩ се отбелязва в последния четвъртък на ноември.
 
Оригиналното заглавие на песента е One Horse Open Sleigh (буквално: шейна, теглена от един кон) и текстът не е свързан с Коледа. Според някои е писана, за да бъде изпята от хор в неделно училище, но историци оспорват това твърдение, като казват, че е твърде светска за онова време, за да се радва на подобно изпълнение.

/ThinkStock/Getty Images

Думите се смятали за недостатъчно изтънчени за средата на 19 в., а песента според мнозина подхождала по-скоро за кръчма, отколкото за деца.
 
Град Медфорд в щата Масачузетс претендира са е родно място на песента, като се подчертава, че тя била вдъхновена от популярни по онова време местни състезания с шейни.

/ThinkStock/Getty Images

Но твърдението, оказва се, е спорно, тъй като Пиърпойнт по това време е бил в Савана, щата Джорджия, където бил органист на местна църква. Освен това през август с.г. се оженил за дъщерята на кмета на града.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук