Решението на РИК-Стара Загора за отказ да регистрира листата с кандидат-депутати на "Демократична България-Обединение" е незаконосъобразно. Това постанови тричленен състав на Административния съд в Стара Загора с председател Галина Динкова, съобщиха от съда на сайта си.

След извършена проверка, съдът намира, че жалбата е основателна, а оспореното решение на Районната избирателна комисия - Стара Загора, - като постановено в нарушение и при неправилно приложение на материалния закон, при допуснати нарушения на административнопроизводствените правила и в несъответствие с целта на закона, се посочва в решението.

ЦИК: ДБ остава без кандидат-депутати в Старозагорско

Преписката следва да бъде изпратена на РИК-Стара Загора за разглеждане и ново произнасяне по регистрацията на листа с кандидати за народни представители от коалицията "Демократична България-Обединение" за 27-ми изборен район - Старозагорски, за изборите за народни представители на 14 ноември, при спазване на дадените в мотивите на решението указания по тълкуването и прилагането на закона.

Изтича срокът за подаване на заявления от българите, които искат да гласуват в чужбина

Днес съдебният състав в продължение на близо два часа разгледа делото, заведено от ДБ срещу отказа на РИК да регистрира листата с кандидат-депутати в 27-ми избирателен район. Председателят на РИК в Стара Загора - Златина Йовчева, обясни аргументите за отказа да регистрират листата, който е подкрепен от 13 от общо 16 членове на комисията, - първо, открита е грешка, името на един и същи кандидат е повторено; второ, доц. Атанас Славов, водач на листата и преподавател по конституционно право, не се е съгласил да се подпише под текста "Вярно с оригинала" на хартиения вариант. Златина Йовчева уточни, че в РИК няма електронен регистър, за да се съхранява електронен документ. Това е причината да се изисква и хартиен вариант при регистрация на листите с кандидат-депутати.

Решението на Административния съд в Стара Загора е окончателно.
БТА