Избирателната активност в област Благоевград към 11 часа е 8,08 на сто, каза на пресконференция председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в Благоевград Елисабета Дерменджиева. Справка в сайта на Централната избирателна комисия показва, че към 11 часа на парламентарния вот на 11 ноември 2021 г. избирателната активност е била 8,02 на сто.

Най-висока към 11 часа е избирателната активност в Благоевградско в община Белица, където 17,54 процента от избирателите вече са упражнили правото си на глас. Следваща по активност е община Банско с малко над 15 на сто гласували към 11 часа. 

За какво гласуваха политиците (ОБЗОР)

Най-ниска е избирателната активност в област Благоевград в общините Петрич – 5,20 на сто, Гърмен – 6, 22 процента и Благоевград – 6,23 процента гласували. 
Към момента в три секции в областта машинното гласуване е преустановено и там вотът се осъществява с хартиени бюлетини, каза председателят на РИК – Благоевград. Секциите са по една в гоцеделчевското село Брезница, в Петрич и в Благоевград. Проблемите с тези машини са се появили още при стартирането им, посочи Дерменджиева. В началото на изборния ден е съобщено за проблем с машинното гласуване и в секция в санданското село Ново Делчево, но той е отстранен и там вотът продължава да се осъществява машинно, допълни тя.

Към момента до РИК – Благоевград имаме подадени сигнали и жалби, свързани със секции в симитлийското село Долно Осеново, гоцеделчевското село Лъжница, както и по един сигнал от секции в Симитли и Благоевград. Тези сигнали са свързани основно с това, че определени гласоподаватели отиват с придружители до машините за гласуване, където придружителите им показват за кого да гласуват, каза председателят на РИК – Благоевград. Дадени са указания на секционните комисии това да се преустанови и да спазват методическите указания на ЦИК и най-вече Изборния кодекс, каза още Елисабета Дерменджиева. 
БТА