Политици и партийни лидери упражниха правото си на глас на предсрочните парламентарни избори за 48-о Народно събрание.

ДПС

Пръв гласува почетният председател на ДПС, който по традиция е един от най-ранно гласуващите. Малко преди 8 ч. Ахмед Доган гласува.

Единственият коментар от него беше: "Гласувах за бъдещето на България".

„Тренд”: 6,2% е избирателната активност към 10.00 ч.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ упражни правото си на глас малко след 10 ч. Той гласува в 1-ва секция на основно училище „Пейо Яворов” в Кърджали.

България в момента има нужда от сигурност и стабилност. В България трябва да възстановим диалога, който отсъства от повече от десетилетия. В Бъглария трябва да възстановим демокрацията. Не бива в 21 век в България българските граждани да ги третираме като престъпници, докато презумцията за невинност действа. Не може една част от българските граждани по аксиома да ги третираме едва ли не както престъпници. В България има нужда да осмислим демокрацията, да разберем смисъла на понятието демокрация, да възстановим нормалността и диалога, да осмилим понятието диалог и нормалност в политиката, за да има стабилност, сигурно управление, за да има сигурност, заяви Карадайъ след като гласува.

Карадайъ: България има нужда от сигурност и стабилност

"Демократична България"

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов упражни правото си на глас точно в 9.00 ч. в секция в 93-то училище в София.

Христо Иванов: Гласувах, за да може България да направи скок в развитието си

"На страната ѝ трябва управление, но не какво да е, а истинско и смело реформаторско управление, което може да се справи с предизвикателствата, пред които сме изправени и да направи скок в развитието на страната. Това е напълно възможно колкото и сложно да изглежда положението. Именно тази сложност може да бъде мотивация и движеща сила България да направи скок в развитието си и ние можем след година-две да бъдем в много по-добро положение. Просто не трябва да изпускаме фокуса от наистина важните приоритети, трябва отговорност и последователност - за това гласувах", заяви Иванов, след като гласува.

"Български възход"

Право на глас упражни и бившият служебен премиер, а сега лидер на партия "Български възход", Стефан Янев.

"Българските национални интереси имат три стълба - сигурност, справедливост и благоденствие. Това са основните структурни неща, които формират фундамента на обществото. Червените линии са именно националните интереси", заяви той и посочи, че очаква "максимален" резултат.

Стефан Янев: Българите трябва да гласуват за собственото си бъдеще

Българските граждани трябва да гласуват за собственото си бъдеще, посочи още Янев.

"Дали ще има правителство е въпрос на преговори", смята той.  "Българите трябва да престанат да слушат внушенията, че избирателната активност ще бъде малка, посочи лидерът на "Български възход", да не си оставят мисленето и действията за утрешния ден", призова още лидерът на "Български възход".

"Възраждане"

Коментар дойде и от лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Резултатите ще бъдат доста по-различни, отколкото ни казват, че ще бъдат. Не само за "Възраждане", но и за други партии. Днес няма значение какво казват социолозите, има значение гласът на хората", обяви лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, след като упражни правото си на вот.

Костадинов: Днес няма значение какво казват социолозите, има значение гласът на хората

"Два са пътищата на България - или кардинална промяна и ще има шанс за оцеляване, или Бог да пази България, ако продължава като в последните 30 г. Това означава България да взима решения сама, да поставя националните интереси пред всички, и да не участва в чужди военни конфликти за своя сметка", коментира още Костадинов.

БСП

Гласувах за сигурност и спокойствие във всеки български дом, за стабилно управление, което да отвори мощен социално-икономически щит пред кризата, за повишаване на доходите, за развитие на икономиката, което да гарантира просперитет на България. Нека хората да знаят, че в тези трудни кризи, няма да бъдат изоставени, че държавата ще бъде до тях, ще бъде партньор и ще помогне", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като упражни своя вот.

"Законът да е еднакъв за всички, да няма богопомазани, да се прилага еднакво за всичко, да има справедливост", обяви Нинова като приоритет. 

Нинова: Гласувах за сигурност и спокойствие във всеки български дом

"Да, очаквам БСП да сме в следващото управление. Без силна социална партия, в тези трудни моменти, няма да е лесно", категорична бе Нинова на въпрос дали очаква БСП да са част от управлението в следващото 48-о Народно събрание. 

"Многократно сме заявявали, че с ГЕРБ и ДПС не можем да правим мнозинство, нека видим резултатите на останалите днес", добави Нинова и обяви, че партията има десет мерки за първите 100 дни за овладяване на инфлацията и повишаване на доходите.  

ГЕРБ/СДС

"Гласувах, за да може този хаос, този рекет върху българите да престане. Далаверите на управляващите започнаха да излизат, когато стане ясно всичко, което са правили, и малкото гласували за тях ще се отвратят", заяви той.

Борисов: Гласувах, за да може този рекет върху българите да престане

Влизането в еврозоната трябва да е първата и най-важна задача, посочи още той.

Напредъкът на България зависи от гласовете на хората. Страната има нужда от стабилно правителство с ясни политически приоритети и цели“. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС в област Добрич Деница Сачева, след като пусна гласа си в СУ „П.Р.Славейков“ в града.

Тя посочи, че е гласувала за хората, които доказано знаят и могат да решават проблеми, както и за силно представителство на област Добрич в следващия парламент, с което да се отстояват интересите на добруджанци да живеят по-добре.

Сачева: Не може да има напредък за България без гласовете на хората

"Гласувах за едно стабилно управление, което да осигури топла и спокойна зима, да овладее цените и да гарантира доходите на българските граждани". Това каза председателят на СДС Румен Христов, след като упражни правото си на глас във 2 СУ “Акад. Емилиян Станев”.

България има нужда от реформи, каза още Христов. Той бе категоричен, че ориентацията на страната е проевропейска и бъдещото управление трябва да я поддържа.

Служебният премиер Гълъб Донев

Служебният министър-председател Гълъб Донев упражни правото си на вот в столичното 60 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Той беше заедно със своята майка, която също гласува. По думите му те винаги гласуват заедно.

"Гласувах за народни представители, които разбират и ще решават истинските проблеми на хората. Гласувах за народни представители, които ще защитават истинските интереси на хората, а не собствените си. Гласувах за народни представители, които ще са пример за толерантност и търпимост", заяви Донев.

"Дондуков" 2

"Гласувах преди всичко в подкрепа на демократичния процес в България. Страната ни има нужда от силни и легитимни институции", каза президентът Румен Радев, след като гласува за 48-о Народно събрание.

"Затова аз призовавам всички български граждани да излязат и да гласуват да не оставят по никакъв начин да бъдат отклонени от своето конституционно право на глас и да не оставят никой друг да решава вместо тях, защото изборите са право, но и отговорност. Отговорност на всеки един от нас към бъдещето на България, отговорност към себе си, своите близки", добави Радев. 

"Аз се надявам наистина българите да проявят зрялост и да излязат да гласуват. Знаем, че няма да бъде лесно. Вече видяхме от миналата година, все по-трудно се съставят правителства. Тук сблъсъкът е между две тези: Правителство на всяка цена, което може в последствие в средносрочен план да доведе до неустойчивост на самото правителство, и отстояване на принципите и очертаните червени линии от самите партии, което води към размиване на тяхната политическа физиономия и спадане на подкрепата вътре в партията", категоричен е Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също гласува.

"Важно е днес много български граждани да излязат и да гласуват, нека да не оправдаем тези мрачни прогнози за ниска избирателна активност. Важно е да се гласува, много важни избори са това, за да има истински стабилен парламент, за да има стабилни мнозинства, които да излъчат стабилно правителство. Много са предизвикателствата, които стоят пред страната - само след броени дни трябва да се приеме бюджет, трябва да се приведат гражданите през тежката социално-икономическа криза, трябва България да има своята категорична позиция по отношение на външнополитическите предизвикателства", заяви Йотова, след като гласува.

"Има такъв народ"

Гласувах за това да няма лъжи в парламента, гласувах за това да има чест, достойнство и отговорност. Това каза Любомир Каримански от политическа партия „Има такъв народ“ (ИТН), след като упражни правото си на глас в 35-о Средно езиково училище „Добри Войников“ в София.

Относно очаквания резултат Каримански посочи, че той би бил такъв, какъвто хората отредят. По думите му това няма да намали желанието им да се борят срещу лъжата, двойния стандарт и ниската нравственост в следващия парламент.

Каримански: Гласувах за това да няма лъжи в парламента

„Виждам ролята на ИТН в следващия парламент с експертиза, с качество на работата си, с това да можем наистина да премахнем именно двойния стандарт при нарушаването на всякакви норми“, заяви Каримански.

"Продължаваме Промяната"

Изборът днес е много важен. Изборът между връщане обратно в годините на прехода и скъсвайки прехода веднъж завинаги, може да вървим към една просперираща, променена България. Сигурен съм, че българите ще изберат България да продължи напред. Това заяви лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, след като упражни правото си на вот. "Днес ясната коалиция, която ще направим, е коалицията с българския народ", допълни Петков.

Петков: Коалицията, която ще направим, е с българския народ

"От този избор днес зависи дали ще се върнем към политиката на прехода, която държи хората вече 30 години бедни", каза съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев, след като упражни правото си на вот.

Василев: От този избор днес зависи дали ще се върнем към политиката на прехода

“Изправи се България”

"Днешните избори са референдум "За" и "Против" войната. Като жена и майка и бивш омбудсман гласувах за мирна България, това е моята кауза", това каза лидерът на “Изправи се България” Мая Манолова, след като упражни правото си на вот.