Плевнелиев: Целта ни е да изберем дата за старт на новия парламент
Плевнелиев: Целта ни е да изберем дата за старт на новия парламент / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Плевнелиев започва консултации с партиите за съставяне на правителство
64046
Плевнелиев започва консултации с партиите за съставяне на правителство
  • Плевнелиев започва консултации с партиите за съставяне на правителство

„Днес не провеждаме консултации за връчване на мандат за съставяне на правителство. Днес коментираме технически подробности, свързани с фиксиране на дата за старт на работата на 42-рото Народно събрание.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в началото на срещата с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в президентството.

„Единствената цел на днешните срещи е да се обединим, да търсим консенсус около датата", заяви държавният глава.

„Като президент, по Конституция аз трябва да издам указ, с който да насроча деня за свикване на първото заседание на 42-рото Народно събрание. Днес провеждаме консултации през час с всяка една от политическите сили в следващото Народно събрание. Поканих Ви първи, тъй като Вие сте лидер на най-добре представилата се и събрала най-много гласове политическа сила", обърна се президентът към Борисов.

На влизане лидерът на ГЕРБ поздрави операторите и фоторепортерите, които бяха в заседателната зала, за да снимат началото на срещата с президента. На въпрос от журналистите как е, Борисов отговори: „Победител", допълва Фокус.

В рамките на деня държавният глава ще се срещне с представители и на четирите партии, които влизат в 42-рото Народно събрание. В него ГЕРБ ще има 97 депутати, „Коалиция за България" - 84, ДПС - 36, „Атака" - 23.

Преди два дни Плевнелиев апелира за бързо съставяне на правителство. В същото време ГЕРБ, които ще получат първия проучвателен мандат, искат касиране на вота.

Преди два дни държавният глава Росен Плевнелиев заяви, че няма да дава насока на преговорите между политическите сили в парламента, но допълни, че национално отговорната позиция изисква бързо да бъде съставено правителство: „В президентството няма да има задкулисни уговорки, няма да се водят преговори на тъмно. Всичко ще бъде публично, както досега. Коалиции в президентството няма да се правят. Те могат да се правят в парламента или съответно в партийните централи".

Плевнелиев планира до края на месеца да бъде свикано първото заседание на 42-рото Народно събрание, а веднага след това да даде първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. По Конституция той се дава на първата политическа сила - в случая ГЕРБ.

При положение, че от ГЕРБ не успеят да съставят правителство, следва БСП, която обяви намеренията си за съставяне на програмно правителство с широка подкрепа, включително и на партии извън парламента.

Вчера, след като наруши мълчанието от изборите насам, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че имат намерение да искат касиране на вота. Въпреки това анонсира и друго намерение: „В конфигурацията, в която са четирите политически партии в парламента, не би могло да се направи стабилно правителство. Аз ще предложа правителство на малцинството, защото съм длъжен, не че вярвам или се съмнявам, или се надявам, че то ще мине в парламента, длъжен съм заради всички тези над милион българи, които са застанали зад нас, да им предложа кабинет".

Сергей Станишев обвини предишните управляващи, че нямат никакво правно основание да оспорват изборите, а истинската цел е да доведат страната до хаос и след това по нечестен път да спечелят властта: „Сигурно мечтата на Борисов е да се запише текст в Конституцията, докато не се получат резултати, удобни за ГЕРБ, така че да имат минимум 121 депутата, всички избори са невалидни. Защо не го направиха в неделя в изборната нощ. Защото все си мислеха, че някак си ще напаснат резултата, така че да могат да сглобят мнозинство. Не могат, очевидно".

В аванс ДПС и Атака казаха, че са склонни да подкрепят програмен кабинет с мандата на БСП.