Петър Курумбашев: Поне 1% от БВП трябва да отива за култура
Петър Курумбашев: Поне 1% от БВП трябва да отива за култура / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Поне 1% от БВП трябва да отива за култура. На тази позиция се застъпи водачът на листата на „Коалиция за България" в 24-ти МИР София Петър Курумбашев, който се срещна с представите на творческите съюзи в България. Пред тях той коментира още, че НДК трябва да бъде управляван от творци, за да може да се развива. Позицията му беше подкрепена и от творци, които призоваха да се работи в тази посока.

Още в началото на срещата водачът на листата на социалистите в 24-ти МИР София Петър Курумбашев цитира статистика: през 2009 г. за култура са отделени 0,6% от БВП, а този процент спада до 0,5% през 2013 г.

„Вчера имахме среща с хора в неравностойно положение. Те казват: „Ние, за съжаление, сме в разходната част на бюджета". Аз разбирам, че и културата е в разходната част на бюджета, но не приемам за много от нещата, които се случиха към бюджетирането на културата и да се прилага един чист месарски подход, в смисъл нещо като е губещо, трябва да го закрием, без значение то каква стойност има за обществото", заяви водачът на листата на „Коалиция за България".

Пред творците Курумбашев обеща от името на социалистите, че ще се борят не само парите за култура да се върнат на нивата от 0,7% от БВП, а до края на мандата на следващото правителство да достигне до 1%.

„Разбира се, до 1% на мен малко не ми харесва като формулировка, тъй като това е да кажеш, че ще вкараш до 10 гола. Ако вкараш два гола, пак е до десет. Нашият стремеж трябва да бъде още през първата година и това сме го фиксирали да бъде 0,7% от БВП, но да се стремим да постигнем един процент, който да се отделя от БВП за култура", каза още Курумбашев.

Думите на Курумбашев бяха подкрепени и от издателя и продуцент Мартин Захариев, който също е кандидат в листите на социалистите в столицата.

„Няма място за мрънкане за хаоса в културата. Просто творческите съюзи трябва да бъдат настоятелни и гръмогласни, в добрия смисъл на думата, тогава, когато ще се борим за Бюджет 2014, а именно процентът да не започва с 0, ..., а да започне с 1 и нагоре. Културната и творческа икономика на Европа произвежда 4,5 от БВП на ЕС и 3,8 от заетостта на Европа. Тоест при търсенето на един нов модел за обхват и остойностяване на културните дейности, се променя инструментариума, през който това нещо се изчислява. Практически се говори за икономическия принос на културата, на културните и творчески индустрии и тяхната оценка, че са едни нови индикатори, характерни за класическата икономика и класическия бизнес и статистика. Какво очаквате вие като процент от БВП да бъде заделено за култура, когато си говорим за книги, като „Винету" и т.н. То няма как да се случи тази работа. Просто хората до момента нямат отношение, никакво отношение към културата. Частен пример за това, разбира се, е и реформата в НДК", каза Захариев.

Курумбашев коментира още, че управлението на НДК трябва да бъде прехвърлено на творческите съюзи или да се извършва от съвет.

„Каква трябва да бъде формата на управление?! Аз смятам, че е редно формата на управление да бъде смесена, като водещо начало в това управление да имат творческите съюзи. Това същност беше заложено в първоначалния устав на НДК, но след това с прехвърлянето й в държавна и частна собственост, и с прехвърлянето й към Министерство на финансите, нещата отидоха в друга посока. Кой по-добре би могъл да се грижи за НДК освен самите тези, за които той е предназначен, самите тези, които са длъжни и които могат да предизвикват събития, самите тези, които могат да дадат живот на тази сграда и разбира се, представителите на общината и на държавата", каза още Курумбашев.

Бившият генерален директор на НДК Христо Друмев подкрепи тезата на Курумбашев, че културата не може да зависимо от определено правителство.

„НДК е обявен на два пъти за втория най-добре функциониращ конгресен център в света и един път номер едно. Последните дунковски години няма нито един международен конгрес. Трябва да се махнат дянковчетата, те са на път да бъдат изхвърлени. Надявам се, че след 12 май всички дянковчета, защото всички са негови хора...и нещата трябва да си дойдат на мястото. Ние разчитаме много , че политическите сили, които в момента обещават в своите предизборни програми различни неща, да помислят малко за това съкровище, което е тук, за което рентабилността му е нулева", каза Друмев.

Чуйте репортаж на Radio.dariknews.bg