Изцяло мажоритарен вот е опасен, монополи ще си купят депутати, предупреди Любен Корнезов
Изцяло мажоритарен вот е опасен, монополи ще си купят депутати, предупреди Любен Корнезов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
И следващият парламент може да бъде блокиран, смята Любен Корнезов
62434
И следващият парламент може да бъде блокиран, смята Любен Корнезов
  • И следващият парламент може да бъде блокиран, смята Любен Корнезов

Не е нужно парламентът да дава допълнителни правомощия на служебното правителство - в свое решение от 1992 г. Конституционният съд е разписал ясно правомощията на служебния кабинет и той не трябва да взима дългосрочни решения, обвързващи държавата. Това коментира в интервю за Дарик юристът от левицата проф. Любен Корнезов.

Той се надява след предсрочните избори през май да не се стигне до патова ситуация, която да не позволи да бъде съставено правителство. „Дано да не стане, но и следващият парламент може да бъде блокиран. Никоя парламентарна група няма да има мнозинство най-вероятно. Ще трябва пак разпускане, пак служебни правителства, пак блокаж на цялата държава”, обясни той.

Грешка ще бъде ако има политически нюанс в служебния кабинет

„Аз поне не виждам личност, която да бъде обединител. Всички уважения към днешния президент, но не виждам такъв обединител - може да не го обичам, но да му вярвам, не споделям неговите възгледи, но го ценя като специалист”, заяви още Корнезов.

„С назначението на служебния кабинет президентът е длъжен да разпусне парламента и да насрочи избори, това са два указа”, уточни юристът. Първият указ е за назначаването на правителството със състав и структура и вторият указ - за разпускането на 41-то НС и насрочването на избори, допълни проф. Корнезов. Той напомни, че има решение 20 от 1992 г. на КС, където е разписана процедурата и тя трябва да бъде спазена.

„Досега сме имали два служебни кабинета - на Стефан Софиянски и на Ренета Инджова, и двата кабинета бяха много успешни. В тежък момент идваха, закърпваха положението, потушаваха се инфлационни и други процеси”, коментира Любен Корнезов. „То е въпрос до авторитета на личности в този служебен кабинет, който в никакъв случай не трябва да бъде с някакъв политически нюанс - това ще бъде голяма грешка”, допълни той и подчерта, че основната задача на служебното правителство ще бъде да организира честни избори.

Не Конституцията е виновна за бедността и монополите

Като един от авторите на Конституцията Любен Корнезов призна, че не само много българи, но и много негови колеги депутати не са прочели нито веднъж основния ни закон. Той предупреди, че въвеждането на изцяло мажоритарен избор на народни представители би било изключително опасно в България, защото това ще доведе до цели парламентарни групи, купени от олигарси или от монополи.

„Тази Конституция за мен не е само членове и алинеи, това е част от мен. Всяка буква е преживяна през мозъка и сърцето ми. Когато гледам как горят тази Конституция – и то от едно момче, което не я е чело. Когато чувам какви ли не крясъци от улицата, се питам тези хора разбират ли накъде вървим?!?”, каза юристът. Като напомни, че най-големият аргумент за България да стане член на ЕС е била Конституцията ни, която е призната за една от най-демократичните.

Друг е въпросът, че ние не изпълняваме основния си закон, каза обаче Любен Корнезов и допълни: „Конституцията ни не е виновна, че има монополи, които скубят хората. Конституцията не е виновна, че имаме такава безработица”.

Има депутати, които не са отваряли основния закон

„Като видях да я горят, се насълзиха очите ми. Даже не обвинявам тези момчета - те не знаят какво правят”, каза депутатът. Той цитира изследване според което едва 7% от българите са чели основния закон. „Зная депутати в парламента, които въобще не са отваряли Конституцията, не да са я чели”, призна проф. Корнезов.

Той подчерта, че по-демократично управление от парламентарната република няма. Друг бил въпросът, че нашата парламентарна република била обърната „с хастара нагоре” - правителствата искат да стоят над парламента, не се съобразяват с него, а част от депутатите са безгласна буква.

По повод призивите за въвеждане на изцяло мажоритарен избор на депутати юристът посочи, че познава и хубавото и лошото на подобна идея. „Но при българските условия това е изключително опасно – монополи ли са, олигарси ли са, те ще си купят депутати, ще има не лобисти, а цели напазарувани групи”, предупреди юристът с дългогодишен парламентарен опит.

С цялото ми уважение към протеста на хората, които бяха изкарани на улицата от немотията и липсата на справедливост, но не е възможно улицата да управлява и да пише законите, коментира още депутатът. Като призова хората да излъчат най-доброто и да го изпратят в парламента, на кметските и други важни постове.

За намерението си да се оттегли от политиката и да не бъде част от листите на левицата за следващия парламент проф. Любен Корнезов уточни, че е взел решението си отдавна и няма нищо общо с днешните протест.

„Всичко има начало и край - човек трябва да прецени кога да се оттегли с достойнство. Каквото съм могъл съм направил, много неща може би не съм направил, но поне лошо не съм направил, такава ми е душата”, каза той. Със съжаление той отбеляза обаче, че този последен за него парламент „няма да остане с лаври”.