ДСБ се регистрираха в коалиция с Български демократически форум
ДСБ се регистрираха в коалиция с Български демократически форум / снимка: БГНЕС

Коалицията е на имената на двете партии, които са в нея - ДСБ и Български демократически форум (БДФ). Това каза Веселин Методиев, председател на предизборния щаб на ДСБ.

За ДСБ тази коалиция е важна, защото създава предпоставки и възможности за обединение на десните хора зад политиката, която е доказала, че може да вади България от кризата поне два пъти досега, обясни Методиев.

Що се отнася до това защо не дойдоха и хората от НС „Единство” Методиев обясни, че те имат възможност да се регистрират до края на деня в рамките на коалицията, те имат в момента обсъждане, но са се разбрали и с тях, и с БДФ, че листите са отворени до събота. „Няма никакъв проблем за използването на тези листи и от тях, както и впрочем и от други сдружения, с които продължаваме разговори. Ние от ДСБ оставаме верни на идеята за този проект - за единен субект след изборите. Ще си сътрудничим в РИК, СИК с колегите от „Единство”, така че няма никакъв проблем”, заяви Методиев, цитиран от БГНЕС.

Той обясни, че въпросът е организационен и даде пример, че само до преди час и половина е трябвало да приключат въпроса с банковия документ. „А за партия, която е излязла в Държавен вестник миналата седмица, това се оказва наистина сложен въпрос за решаване. Няма да спекулираме, напротив, ще се убедите, че ще работим заедно по време на този изборен процес”, подчерта Методиев. Той каза, че е възможно до 17.00 ч. да дойдат и от „Единство” в ЦИК, но посочи, че ако не дойдат, това не означава, че няма да работят с тях. Листите им са отворени за всички, които са работили в предишния парламент.

Методиев цитира последни данни от социолозите, според които в момента само ДСБ има възможност за 14 мандата в следващия парламент. Надяваме се, че коалицията ще има много повече от това, каза Методиев, но не се ангажира с каквато и да е прогноза. Коалицията е регистрирана под номер 6.

На 27 март изтече срокът за регистрация на партии в изборите. ЦИК регистрира 67 партии за участие в изборите. Предизборната кампания започва на 12 април и ще продължи до 10 май.  11 май ще е ден за размисъл и партиите няма да имат право да агитират гражданите.