БСП: С искането за касиране на вота ГЕРБ опитват да дестабилизират страната
БСП: С искането за касиране на вота ГЕРБ опитват да дестабилизират страната / снимка: Sofia Photo Agency, архив
БСП: С искането за касиране на вота ГЕРБ опитват да дестабилизират страната
64038
БСП: С искането за касиране на вота ГЕРБ опитват да дестабилизират страната
  • БСП: С искането за касиране на вота ГЕРБ опитват да дестабилизират страната

Според БСП с искането за касиране на изборите ГЕРБ ще се опитат да дестабилизират страната. Лидерът на социалистите Сергей Станишев каза, че за него не е изненада позицията на партията на Бойко Борисов, която определи като деструктивна.

Станишев обясни, че се чувства объркан, защото от една страна, Борисов иска касиране на вота, а от друга, твърди, че ще прави кабинет. „Няма да говоря с медицински термини, но това е висш пилотаж", посочи Станишев.

Той допълни, че се надява да няма никакви правни последици от искането на ГЕРБ да бъде касиран вотът, проведен на 12 май. Според червения лидер истинската цел на ГЕРБ е да се създаде хаос, после нечестни избори, след което ГЕРБ да успеят да останат на власт. „Сигурно мечтата на Бойко Борисов е докато не се получат 121 депутати за ГЕРБ, да не се зачитат изборите", каза още Станишев и допълни, че настоява да стане ясно колко от 97-мте мандата на ГЕРБ са спечелени чрез притискане на хора. Станишев попита защо от ГРЕБ не са поискали обявяване на вота за невалиден още в изборната нощ и сам си отговори: „Защото искаха да напаснат някак нещата, но не се получи".

Лидерът на БСП настоява още във вторник или най-късно в сряда да бъде проведено първото заседание на 42-рото Народно събрание, а след това президентът Росен Плевнелиев да връчи проучвателен мандат на първата партия, в случая ГЕРБ. Ако първият мандат бъде върнат, се предвижда връчване на втори на следващата по подкрепа партия. Така той би трябвало да бъде даден на БСП, които анонсираха още в нощта на изборите, че имат намерение на правят програмен кабинет. Експертите на социалистите работят по конкретни програми, с които ще отидат на разговори с други формации, каза в тази връзка лидерът на БСП и предупреди, че не става въпрос за правителство на задкулисни сделки, а за решаване на проблемите на хората.

Станишев предупреди, че има информация, че хора от ГЕРБ разговарят с депутати на останалите три формации, които влизат в парламента и чрез различен натиск, рекетиране и оферти за различни сделки се опитват да ги привлекат към ГЕРБ. Той призова доскоро управлявалата партия да спре с тези трикове и криминалната политика, както Станишев определи политиката на партията на Борисов.