Ораторе - бураторе, кой да бъде кмет?
Ораторе - бураторе, кой да бъде кмет? / netinfo

Те бяха олицетворение на демокрацията. Първо на тях сервираха социалното си недоволство стотиците оставащи без работа в годините на прехода. Цапаха си ръцете с приватизация и политика. Научиха се да бъдат мениджъри и да флиртуват с бизнеса. Някои мутираха във феодали. Други останаха безлични изпълнители на партията, която ги направи кметове. Но през всичките тези години те показаха колко голяма е властта им да променят нещата около себе си и колко важни са личните им умения на управленци.

През последните четири години, колкото трае един кметски мандат, някои градове категорично се преобразиха към по-добро, докато други останаха да предъвкват старите проблеми. Поставени бяха основите на много проекти, чиито ленти ще се режат през следващите четири години. Но заедно с тях остана и много работа, която трябва да бъде свършена.

Остават броени дни до изборите, в които ще научим каква е думата на народа. Хората може да подкрепят досегашния си управник заради работата му до тук, може да го накажат или да заложат на някой съвършено нов политик, който успее да ги убеди, че ще превърне града им в по-добро място за живеене.

И ако в някои от големите градове вотът изглежда предрешен от сега, по данни на социологическите агенции, то в други градове страстите са нажежени до червено. Изравнени изглеждат шансовете на основните опоненти за кметския пост в Пловдив, Плевен, Хасково и Шумен. Разпилян между повече от двама кандидати е вотът в София, Варна, Благоевград и Стара Загора, а това крие възможности за големи изненади.

Ораторе  бураторе кой да бъде кмет
netinfo
София

Трима са основните опоненти за поста на улица "Московска" в столицата. Пътят им към него мина през обещания, че ще сторят нужното, за да се спре с презастрояването, с превръщането на паркове и детски игрища в паркинги, че ще изчистят столицата, че решат проблема с бездомните кучета, с разкопаните улици и тротоари около сградите, чието строителство започна в едни добри времена, но така и остана незавършено, загрозявайки София.

Водач във временното класиране по данни от интернет проучването на Уеб рисърч и агенция ЕСТАТ е 49-годишната Йорданка Фандъкова. Дългогодишната учителка влезе във властта на ескалатора на ГЕРБ, който на първите си избори ухажваше избирателките с обещание, че ще вкара повече жени в управлението. Делът на хората, които заявяват, че биха подкрепила втори мандат на Фандъкова, е близо 40%, което е почти два пъти повече от гласовете, които събира всеки един от двамата й опоненти поотделно.

Имайки предвид гърба, на който се е облегнала Фандъкова, може да се очаква, че партиен ще бъде сблъсъкът между нея и Прошко Прошков, който е кандидатът на сините за София. Познат на софиянци като кмет на район "Лозенец", той печели 18.5% от симпатиите на гласуващите преди вота в неделя.

Третият кандидат в надпреварата за София е 45-годишният Георги Кадиев, зад когото стои БСП. Кадиев е бил заместник-министър на финансите в кабинета "Станишев", работил е в Съвета на директорите на Топлофикация - София АД и е настоящ общински съветник. Веднъж вече е губил избори от Фандъкова преди две години.

Ораторе  бураторе кой да бъде кмет
netinfo
Варна

След бурите от тази седмица морската столица си навлече шеговитото прозвище: най-добрият град за метеорологични кризи в страната. Именно с подобряване на ютилити - инфраструктурата ще трябва да поработи следващия кмет, чиито съграждани рискуваха да останат не само под вода, но и без ток заради скъсани проводници. Затлачени шахти, неефективен транспорт, незаконни строежи край морето - това са все проблеми, с които следващия кмет е длъжен да се справи.

Желаещите да се нагърбят с това са 11 души, но с шансове за успех са четирима. Досегашният кмет Кирил Йорданов се явява като кандидатът на ГЕРБ за Варна и заедно с това печели 20% от гласовете в интернет проучването.

По над 10% обаче имат още двама от претендентите за поста. Бизнесменът Веселин Марешки, известен в страната с веригата си аптеки, буквално диша във врата на Йорданов с подкрепа на 12% от гласувалите в интернет проучването на Уеб рисърч и агенция Естат.

С почти същата подкрепа се ползва и младият юрист Добромир Джиков - кметът - отличник на район Владислав Варненчик. Амбициозно се представя и 32-годишният Костадин Костадинов, който е подкрепен от УТРЕ - ВМРО, Новото време, Гергьовден и БНД. Той пише книги, снима документални филми за българите зад граница.

Ако тези данни се потвърдят и в изборния ден, нищо чудно Варна да поднесе една от най-големите изненади на тези избори.

Ораторе  бураторе кой да бъде кмет
netinfo
Пловдив

Само на 3% разлика излизат в неделя фаворитите за кметската надпревара в Пловдив. Зад досегашния кмет Славчо Атанасов стоят 26% от избирателите, участвали в онлайн допитването. Подкрепа за опонента му от ГЕРБ Иван Тотев заявяват 24% от пловдивчани.

Така битката е между офицер от резерва, възпитаник на висшето военно-артилерийско училище в Шумен, юрист, с опит на психолог в столичния квартал "Столипиново" и инженер, който е работил повече като областен управител, отколкото по специалността си.

С над 11% от вота се движи и кандидатът на Синята коалиция, архитект Илко Николов, което показва колко труден ще бъде изборът на пловдивчани.

А проблемите, с които новият им кмет ще трябва да се справи, са свързани с необходимостта от привличане на повече инвестиции и с твърда ръка в опазването на обществения ред и етнически мир, особено след случая "Катуница".

***

Следва продължение!

***

Данните са от онлайн анкетно проучване и имат ориентировъчен, а не прогностичен характер по отношение на политическите нагласи и електоралните предпочитания.