Кой да бъде кмет?
Кой да бъде кмет? / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Остават броени дни до изборите, в които ще научим каква е думата на народа. Хората може да накажат досегашния си управник, до го подкрепят за работата му до тук или да заложат на някой съвършено нов политик, който ги убеди, че ще превърне града им в по-добро място за живеене.

И ако в някои от големите градове вотът изглежда предрешен от сега, по данни на социологическите агенции, то в други градове страстите са нажежени до червено. Изравнени изглеждат шансовете на основните опоненти за кметския пост в Пловдив, Плевен Хасково и Шумен. Разпилян между повече от двама кандидати е вотът В София, Варна, Благоевград и Стара Загора, а това крие възможности за големи изненади.

Вчера ви представихме как са разпределени шансовете между основните конкуренти за кметския пост в големите градове София, Варна и Пловдив, според онлайн проучването, което правят Уеб рисърч и агенция ЕСТАТ. Днес продължаваме с данните за останалите големи градове.

Благоевград

 

Повече от 19 хил. души са регистрирани като безработни в благоевградско. Това прави ниво на безработицата от 11% в региона - една от високите за страната. Градът се нуждае от по-значителна бизнесактивност, за която са нужни инвестиции. По отношение на благоустройството бе направено не малко с подмяната на канализация и инфраструктура, но има какво още да се желае.

Досегашният кмет не пожела да участва в изборите и се оттегли от сцената, а мерак да стъпят на нея изявиха шестима кандидат-кметове.

Медик по образование, бизнесмен по призвание, Атанас Камбитов е с най-големи шансове за успех от първи тур с 33% подкрепа от страна на интернет - избирателите. Камбитов е бил общински съветник и депутат от ГЕРБ, работил над законопроекти като този за общинските бюджети.

С 14% от гласовете на благоевградчани се ползва издигнатия от БСП кандидат Емил Костадинов. Той се занимава с частен бизнес в областта на консултанските услуги и строителния надзор. Интригуващият въпрос на неговата кандидатура е дали успешните мандати на Костадин Паскалев, който също бе подкрепян от левицата, ще успее да повлияе върху шансовете за успех на Костадинов.

Плевен

 

Макар видимото оживление през последните години, градът не успява да използва потенциала си за икономическо развитие. Безработицата, проблемите с чистотата и бездомните животни по улицата тревожат хората, които или са натрупали известна доза огорчение от работата на досегашния кмет, или желаят промяната, но към днешна дата изглеждат сериозно раздвоени от алтернативите на досегашното управление.

Найден Зеленогорски има зад гърба си три мандата като кмет. И този път той не изневерява на политическите сили от дясното пространство, които го подкрепят. Според интернет проучването за него се канят да гласуват 27% от плевенчани. Тази подкрепа обаче може да се окаже недостатъчна, имайки предвид, че основният му опонент Димитър Стойков от ГЕРБ печели 23%.

Деканът на факултет в Медицинския университет на Плевен обещава на хората, че ще превърне града им в привлекателно място за бизнес и инвестиции, даващо възможност за успешна реализация на младите хора. В неговата програма Плевен е възродена туристическа дестинация, а жителите на града се радват на съоръжения за спорт и отдих.

Стара Загора

 

Ако изборите за кмет се провеждаха днес и гласуването се извършваше в интернет, 36% от старозагорци биха посочили Живко Тодоров за победител.

Макар и само 30-годишен, Тодоров има твърде богата професионална биография. Тя започва всъщност с появата на ГЕРБ, благодарение на които завършилият европеистика, млад кадър, директно влиза в парламента. Там е първо заместник, а след това и председател на Комисията по външна политика и отбрана. Има пръст в проектите за изменение на Конституцията и Изборния кодекс.

Според онлайн допитването другите двама претенденти за кметове Дамян Георгиев и Бойчо Биволарски имат съответно 17% и 12% подкрепа от избирателите за 23 октомври. Единият е адвокат, а другият - дългогодишен общински съветник, добре познат с категоричните си позиции по актуалните проблеми на Стара Загора.

Това, което им трябва старозагорци обаче е човек, който да реши проблема с лошите пътища и с необходимостта от благоустрояване на шестия по големина град в България.

Хасково

 

Китният южен град е като картичка красив, но шарените павета в центъра очевидно не са достатъчни, за да задържат младите хора да живеят и работят там. Въпреки сравнително развитата лека промишленост, безработицата и липсата на възможности за професионална реализация остават основни проблеми за града. Той е един от примерите за чувствително преобразяване през последните години, в които три мандата като кмет изкара Георги Иванов.

Крачката към четвъртия Иванов направи сякаш на инат. Въпреки обвиненията, че се държи прекалено авторитарно, резултатите от работата му са видими и напълно се вписват в лозунга "Градим България". Само че и на тези избори Георги Иванов не разчита на партийна подкрепа и битката му с ГЕРБ не започва с Избори 2011, а датира по-отрано.

Шансовете за успех на досегашния кмет на Хасково, според онлайн допитването на Уеб рисърч и агенция ЕСТАТ, са 38%. Толкова биха гласували за Георги Иванов, ако изборите се провеждат днес.

Почти изравнени са силите му обаче с другия кандидат за кметския престол - Иван Панайотов. Издигнат от управляващата партия, Панайотов печели симпатиите на 33% от хасковлии. В момента той е началник на Регионалния инспектор по образование, където през последните години се вихреха тежки сблъсъци на партийна основа. В тях реномето на Иван Панайотов остана неопетнено, защото той се възприемаше като експерта, който върши основната работа.

Просветният шеф си е извоювал добро име в Хасково като общественик и дипломат.

Шумен

 

Евтината работна ръка се е превърнала в емблемата, с която Шумен лови инвеститори напоследък. Но ниските доходи вече достатъчно много са дотегнали на хората в общината. Градът има нужда от по-голяма бизнес активност и от условия, които да задържат младите. Големите инфраструктурни проекти тепърва започват в Шумен, а социалното напрежение, което безработицата и бедността създават, ще тегнат над следващия, който поеме кметския пост.

Натам са се засилили осем кандидати, а с шанс за успех са само двама от тях - Димитър Александров и Красимир Костов. Сблъсък между ГЕРБ и БСП, между областен управител и досегашен кмет. Силите помежду им изглеждат напълно изравнени с незначителна психологическа преднина от 31% за Димитър Александров и подкрепа от 30% за досегашния кмет Красимир Костов.

***

Данните са най-надеждни за общините с най-много жители и най-висок дял на интернет проникването, съставени на практика изцяло от градско население, коментират изследователите от ЕСТАТ.

В София, Пловдив и Варна сегашните градоначалници влязоха в битката като фаворити, но и в трите града балотажите са почти сигурни, а в тях неизвестните са много.

По-предпазливо трябва да се гледа на резултатите в Хасково и Шумен, например, в които, извън обхвата на проучването остават селското население и малцинствените групи.

Като цяло обаче проучванията обещават наситен с драматизъм и обрати изборен ден и сериозно прекрояване на електоралната карта.

*Данните са от онлайн анкетно проучване и имат ориентировъчен, а не прогностичен характер по отношение на политическите нагласи и електоралните предпочитания.