Георги Търновалийски е кандидатът на червените за кмет на Пловдив
Георги Търновалийски е кандидатът на червените за кмет на Пловдив / снимка: DarikNews.bg, архив

Зам.-кметът Георги Търновалийски е кандидатът на червените за кмет на Пловдив.От 189 делегати на пленума на БСП-134 гласуваха  за него. Броят на действителните бюлетини бе 152.

Изпълнителното бюро на БСП утвърди и досегашните кметове на общините Марица и Родопи Йордан Шишков и Запрян Дачев са кандидати на партията и на местните избори на 23 октомври. Запрян Дачев е кмет на Марица вече трети мандат. Шишков управлява Родопи за втори мандат.

Петър Копарански, който е бивш шеф на „Синя зона, паркинги и гаражи" е сред номинираните за общински съветници от БСП, стана ясно преди конференцията.

Сред номинираните са ексшефът на ВиК Петър Бояджиев, заместник - кметът Александър Константинов и повечето сегашни съветници. За съветник е предложен и бившият зам.- кмет Ганчо Колаксъзов. Номинациите за съветници са общо 95.

Дългогодишният директор на математическата гимназия и бивш зам.-министър на образованието Кирчо Атанасов се отказа от битката за кметска номинация на БСП. По време на конференцията той си направи отвод, заради лични и семейни причини.

Аз съм предложил Търновалийски за кандидат-кмет от БСП, нямам намерение да се крия. Това каза областният лидер на социалистите Георги Гергов в края на дебатите, по поповод на някои изказвания, че БСП трябва да издигне член на партията за кмет, а Георги Търновалийски е безпартиен.

На днешната конференция листатата за съветници не бе избрана. Тя ще бъде предложена от ГС на БСП.