Доган: Нужен е внимателен анализ на вота на българите
Доган: Нужен е внимателен анализ на вота на българите / netinfo

Политици внимателно трябва да анализират вота, изразен от българите на тези избори. Това каза лидерът на ДПС Ахмед Доган, който гласува в 52-ро Основно училище в столичния квартал „Бояна”.

Без да отхвърля възможността за изненади, Ахмед Доган прогнозира, че голямата разлика в резултатите на двамата кандидати от първия тур ще се запази и дори може да се увеличи. „И днес гласувах за европейската перспектива, сигурността и стабилността на страната, за разбирателството и диалога”, каза лидерът на ДПС.

„Едва ли би било удачно въвеждане на задължително гласуване в България, защото подобен вот в една демокрация би могъл да доведе също до неочаквани обрати и ситуации”, смята Ахмед Доган.

Според Доган въпросът не е за единия от кандидатите за президент, а за вота на избирателите и политиците трябвало да подходят към това явление не с отрицание, а с разбиране. „Българският избирател намира винаги начин да изрази своя протест – наказва, поощрява, естествено това е следствие на грешки и на непокриване на очакванията, защото очакванията към политиците стават все по-големи и неизпълними”, коментира лидерът на ДПС. „Гражданинът мисли, че всичко зависи от политиците – в голямата си част тия обвинения имат основание, но политикът не е божият наместник на земята”, допълни той.

Естествено било, според Доган като участващо в управлението на страната, ДПС да бъде отчасти гръмоотвод на негативната енергия – „дъвка, която циментирала” вота, определящ се като националистически.

„България има нужда от модерен национализъм, който да се преобрази в патриотизъм”, каза Ахмед Доган. Той изрази съжаление, че през целия преход нито една партия не е поставила в програмата си осмислянето на националната идея. „Национализмът има позитивна почва в страната, стига да бъде модерен от европейски тип”, каза лидерът на ДПС.

Той не очаква националният празник на Турция да демобилизира българските граждани, които ще гласуват там. „Вотът там и за мен беше неочакван – индикациите ни бяха за 10 000–15 000 гласа, но те стигнаха 30 000”, каза Ахмед Доган, който изрази надежда и този път сънародниците ни там да покажат активност, въпреки празника.