Вълканов: Правителството помогна, но сделката за Горубсо-Мадан няма политическа цена
Вълканов: Правителството помогна, но сделката за Горубсо-Мадан няма политическа цена / снимка: БГНЕС, архив
Интервю на Марта Младенова с ръководителя на Върба Батанци Николай Вълканов
52473
Интервю на Марта Младенова с ръководителя на Върба Батанци Николай Вълканов
  • Интервю на Марта Младенова с ръководителя на Върба Батанци Николай Вълканов

В деня, когато миньорите от Мадан се върнаха на работа, новият концесионер на „Горубсо" заяви доста по-грандиозни планове за рудодобива в Родопите - ще бъдат обособени цели 40 км рудно поле от Златоград до Рудозем. В интервю за Дарик ръководителят на обединението „Върба Батанци"Николай Вълканов каза, че приема като своя собствена мисия да възобнови рудодобива у нас.

Сделката за окончателното прехвърляне на „Горубсо" на обединението, съставено от Минстрой и КЦМ -Пловдив, бе приключена в четвъртък, след дълго забавяне заради „изчистване на детайли" около нея.

Има ли политическа цена за прехвърлянето на концесията, каква бе ролята на правителството и как бизнесменът, който участва в един от най-хулените проекти „Цанков камък", се оказа и спасител за миньорите в Мадан? Отговори на тези въпроси търсим от Николай Вълканов:

Рудниците повече от месец не бяха работили. Хората нямаха работно облекло, лични предпазни средства, съблекални и това, което направихме от четвъртък до днес въпреки празниците: успяхме да направим ремонти в двата рудника и съблекалните, баните, за да могат да имат добър вид с нови душове, работни облекла, каски, ботуши. Аз не се изненадвам, тъй като това не ми се случва за първи път. Преди десет години Горубсо-Златоград беше в същото състояние. Не съм изненадан, че ще е в такова състояние, аз го очаквах, че ще е така и много бързо ще се промени.

Финансовото състояние на предприятието какво беше?

То не може да се говори за финансово състояние. Аз ви казах, то има над 30 млн. задължения. Една голяма част вече покрихме, останаха задълженията към държавата, които са от порядъка да 9-10 млн., не мога да кажа точно колко са. В момента приключва финансовата ревизия на предприятието и ще сме наясно след няколко дни, седмица. И в рамките на два или три месеца ние ще изчистим всички задължения на предприятието, включително и към държавата, тъй като това са осигуровките на работниците, които не са ги получавали години наред. Те не могат да се пенсионират, не могат да си вземат болничен лист. Това е много тежко състояние, но ще го изчистим. Имахме среща с НАП на най-високо ниво, разбрали сме се, когато приключат уточненията, до няколко месеца ще изчистим всички задължения.

Като гледахте документите, стана ли ви ясно, защо предприятието е стигнало до там?

Не искам да коментирам този въпрос. На мен ми е ясно защо се е стигнало до там, но все пак предишните собственици да отговарят на този въпрос.

Може да има умишлено водене на предприятие към това състояние, каквито бяха едни от обвиненията?

Не бих казал точно така, но сложната финансова ситуация, в която се е озовал собственикът на Горубсо и ОЦК-Кърджали и още няколко предприятия едновременно, където е тръгнал да прави големи инвестиции, не ги е завършил, не работят предприятията, няма кой да връща кредитите на банките. Цифрите, които чухме, са големи като кредити към банките и това е сравнително лошият финансов план за развитие на предприятието.

Каква ще бъде инвестиционната програма, след като покриете минимума?

Минимума ще го покрием в рамките на една или две седмици. При нас хубавото е, че има откъде да преместваме. Тоест ако ни трябват спешно някакви машини, ние можем да ги преместим, например от Горубсо-Златоград в Горубсо-Мадан, разстоянието е 30 км. Но другите, по-големите инвестиции, които ще бъдат няколко милиона, те ще се правят в рамките на три до шест месеца. Защото няма никъде налични да речем вагони, да отидеш да купиш, трябва да ги поръчаме на производителя на вагони - българско предприятие. Трябва товарачна техника, оборудване, което е вносно и се произвежда по поръчка. Тоест от три до шест месеца ние ще направим инвестиционната програма за развитието на Горубсо за следващите години, не само за сега.

Кога очаквате да започне да се възвръща инвестицията ви?

Инвестицията се възвръща много бавно и трудно, това инвеститорите много добре го знаем и не разчитаме за бърза възвръщаемост, а това беше нужно да го направим, за да направим целия подземен рудодобив на олово и цинк да се възобнови и да стартира наново както трябва да бъде. Тоест освен Горубсо-Златоград и Горубсо-Мадан да заработи и тази концесия за Върба Батанци, ние имаме решение на Министерски съвет, но Горубсо-Мадан обжалва това решение и минахме през Върховния административен съд, което дело беше спечелено от Върба Батанци и сега министър Добрев каза на срещата с миньорите, че в най-скоро време ще бъде дадена и тази концесия и тогава вече ние ще направим 40 км рудно поле, тоест от Златоград до Рудозем, ще бъде възстановен целият рудодобив постепенно. Това е огромно минно поле, което ние ще възобновим в следващите няколко години.

Колко нови хора ще назначите?

В момента и Горубсо-Мадан, и Горубсо-Златоград са добре екипирани с работници и инженеро-технически персонал. За новите рудници ще трябват между 700 и 1000 човека общо нови. Тоест общо за региона сигурно ще се съберат някъде около 2500-3000 човека миньори да работят в добива на полезни изкопаеми в Родопите.

Това, което бяха казали синдикатите преди още да има нов собственик в Горубсо, е, че предишният собственик е вдигал нормативи, без да каже на миньорите и след това ги е глобявал за неизпълнение. Вие тази сума, която те са изгубили за този тип глоби, ще я покриете ли?

Платихме всички стари задължения към работниците, общо над 2 млн. са сумите, които сме изплатили. Не е платена само мартенската заплата, тъй като тя се плаща през април. Ние ще им платим мартенската заплата, въпреки че не са работили, въпреки че не са имали вина за това да не работят. Ние поехме този ангажимент и ще го изпълним.

А ще преизчислите ли точно тези нормативи, за които са били глобявани?

Изобщо не знам какво са правили преди това, за какво са глобявани, не мога да отговоря на този въпрос, защото не ми е ясен. Най-вероятно след ревизията ще го гледаме.

А какво беше политическата цена на сделката?

Няма политическа цена тази сделка. Тук благодарности към правителството, че ни помогнаха, но сделката беше между две частни юридически лица - Интертръст холдинг на господин Захариев и Минстрой и КЦМ-Пловдив. Ние сме се договаряли. Аз този разговор го водя с господин Захариев още от ноември, не от днес, не от вчера. При нас е имало желание да купим Горубсо-Мадан от много време и аз обясних защо. Защото искаме да направим един нов рудодобив на България, което можем да направим. И фактически този разговор го водихме много отдавна, той се водеше на приливи и отливи и в последно време беше отишъл, може да се каже, в невъзможност и тук е намесата на правителството да покаже, нищо, че две частни юридически лица водят разговори, че тя може да помогне на дадена сделка да се случи. Защото в този момент концесията щеше да бъде отнета. Защо щеше да бъде отнета? За неизпълнение на концесионните задължения. Второ, инспекцията по труда беше запечатала рудниците. И трето, работата на правителството в този момент беше да ускори правенето на сделката.

Защо тя не се случи през ноември или декември?

Защото през ноември и декември Захариев е имал други идеи. Водил е преговори с китайци, индийци, англичани, той е вдоил преговори с много други потенциални кандидати на Горубсо-Мадан или ОЦК-Кърджали, но не е стигнал до решение. Тъй като за да влезе някой в това, в което ние влязохме, трябва да бъде супер професионалист, да разбира много добре това нещо, за да го направи и да има ресурс. А ние имаме и едното, и другото - и ресурс, и възможности.

Изгуби или спечели "Върба Батанци" от това забавяне? През ноември цената вероятно щеше да бъде друга, а и голяма част от задълженията нямаше да бъдат натрупани.

Не гледам назад, гледам напред. Сигурно сме загубили нещо във времето, сигурно ще загубим още, но въпросът е, че... Аз това дори го приемам като една мисия, така сме си говорили с моя добър приятел и партньор от КЦМ-Пловдив Кольо Добрев, че това за нас е една мисия. Той и аз сме дълбоко свързани с рудодобива в Родопите. Той беше генерален директор през 1992 година на обединението Горубсо. Аз от 1975 година работя в маданския район, така че това за нас беше една мисия. Трябваше да го направим. Това можеха да го направят хора, които са свързани с рудодобива и Родопите, които не мислят за бърза възвращаемост на инвестицията, а за рудодобива като цяло и след това инвестициите във времето се възвръщат, но трябва да не бързаш. Те са бавни, над 10-15 години.

А ОЦК ще се превърне ли във Ваша мисия?

Засега не.

Защо? Всички казват, че процесът е свързан.

Не искам да развивам повече въпроса. Засега не.

Защо се случи така - отидохте като спасител в Мадан, а в същото време сте и автор на може би най-хуленият проект - „Цанков камък". Как така се получи: най-добрият и най-хуленият?

Аз не съм автор на проекта „Цанков камък". Той е съществувал от много години, може би от 30 години като цяло. Въпросът кога е решен и защо да се прави. Аз бях част от изпълнението на проекта, нито съм проектант, нито съм инвеститор. Аз участвах в малка част, в изпълнението на „Цанков камък". За мен той е един добър проект, хубав проект, който дава 80 мегавата електрическа мощност, но не коментирам финансовата му част. Там е въпрос на други. Той е проект за язовир и ВЕЦ и новото, което оскъпи проекта, е правенето на нов път.

Ощети ли този проект държавния бюджет?

Според мен той не е ощетил държавния бюджет, а е ощетил, защото това са кредити в НЕК, тоест той се строи с кредитни пари от НЕК, финансирани от австрийски банки. Но дотам, аз не го познавам самото правене на финансирането, тъй като не съм участвал нито в преговори, нито в разговори, аз съм бил част от строителството.

А планирате ли да влезете в управата на някои други предприятия със стратегическо значение за държавата?

Това не се планира. Това идва в даден момент, когато го има. Не можеш да планираш кое какво ще се случи. Ако то се случи и си достатъчно подготвен да приемеш такъв голям риск и предизвикателство, го правиш.

Вие подготвен ли сте?

Досега съм бил подготвен.

А Вие дали сте част от обръчите около ДПС? Малко или много името Ви винаги се свързва именно с тази партия.

Никога не съм бил част от обръчите от ДПС. Като се каже нещо веднъж, то се повтаря много пъти. Аз господин Доган не съм го виждал четири години, от 2009 година. Бяхме много добри приятели, виждахме се често, сега не сме се виждали. Но това са такива...Сложи го някой... Особено журналистите често го използват и започват: Доган-"Цанков комък"..., което нито едното е вярно, нито другото.

Каква е истината?

За кое?

За Вашето приятелство, за спонсорството?

Приятелството си е приятелство, аз имам много приятели, не само политици. Аз съм от много време в тази държава, така че имам много приятели. Но това, че си приятел с някого, не значи, че нещо друго се случва. Как да обясня истината? Това е истината, която я виждате днес.

Някога спонсорирали ли сте политически партии. От дълго време сте бизнесмен. Преди имаше възможност и фирми да спонсорират кампании.

Спомням си един случай в 2005 година, когато Минстрой е спонсорирал ДПС действително с 40-50 000 лв, които бяха върнати след това. Това беше в този период единствено. Тогава имаше две суми по 20 000 или по 30 000 лв., няма значение по колко са, но те бяха върнати от ДПС.

Тоест дали сте кредит на тази партия?

Приемете го, че кредит. Дали сме ги, те са ги върнали официално.

Защо са ги върнали?

Защото тогава така решиха - че да няма конфликт на интереси или нещо друго имаше, но ги върнаха парите по банков път.