В последните години безпилотните летателни апарати се превърнаха в неизменна част от ежедневието ни и ни дадоха възможност да погледнем на света от една нова перспектива.

Лесно ли е да се снима с дрон? Какво е усещането да видиш света от птичи поглед? Струва ли си да се изправиш пред предизвикателството да заснемеш Антарктида отвисоко?

Отговора на тези въпроси потърсихме от Благой Момчилов, креативния продуцент на Новините на Нова телевизия. Благой се занимава професионално с фото- и видео заснемане от 1993 година, а от 2013-а и с въздушно заснемане. Печелил е редица награди за филмите си.

Какви са тънкостите при въздушното заснемане и с какво още може да е полезен един дрон, ще разберете от интервюто с Благой Момчилов:

Вижте красотата на България от птичи поглед през очите на Благой Момчилов (ВИДЕО)
netinfo

Ти се занимаваш професионално с фото- и видео заснемане от много години. Защо реши да „полетиш"?

Не съм спрял да снимам от 1993 година и от много години имам желанието да направя кадри от птичи поглед - да кача камера нависоко, която да лети. Камера, която да бъде моите очи в небето. Първата летяща платформа купих преди повече от две години.

Отстрани изглежда лесна работа - все едно управляваш летяща играчка с дистанционно, така ли е в действителност?

Наистина отстрани изглежда като забавление, но ако трябва да споделя опит, ще ти кажа, че след един цял снимачен ден с дрон се чувствам като изцеден. Докато управляваш машината се изискват безупречни умения и концентрация.

Спомняш ли си какво снима за първи път от въздуха?

Първите ми въздушни кадри направих, докато бях на излет със семейството ми и приятели на Цари Мали град. Беше забавно, защото на мен ми липсваше опит, а на всички наоколо им беше много интересно как това „нещо" лети и снима. Сглобих кратко клипче от кадрите. Малко по-късно разбих дрона в едно поле наблизо :), но все пак видеото стана забавно.

Колко време ти отне да усвоиш тънкостите на въздушното заснемане?

Може ли да коригирам въпроса? Колко време ми отне да усвоя тънкостите на пилотирането? С въздушно заснемане се занимавам от 2013 година. Започнах да се уча по метода проба-грешка и след това изчетох доста литература, свързана с пилотирането и особеностите на безпилотните летателни апарати.

При всякакви ли метеорологични условия може да се снима с дрон?

Не, разбира се! Не трябва скоростта на вятъра да надвишава максималната скорост на дрона. Много производители препоръчват въобще да не се лети при вятър. Дъждът и мъглата също не са препоръчителни, но ако трябва да съм честен, съм пилотирал и в мъгла, и в дъжд. При снимките за едно популярно британско шоу в началото на есента на 2014 година летях за първи път в мъгла, тя беше толкова гъста, че видимостта беше под 10 метра. Беше студено и влажно. Продуцентите на предаването обсъждаха варианта да изчакаме мъглата да се вдигне и тогава да снимаме. Предложих им да направим няколко пробни кадъра в мъглата. Гледката беше потресаваща. Подобно нещо може да видиш само ако си на борда на самолет или си високо в планината. Единственият ти визуален контакт с машината е мониторът, на който виждаш изображението от камерата. И наистина, гледките са епични! Важно условие в такава ситуация е мястото, на което ще се изпълнява полетът, да бъде предварително проверено и да са взети всички мерки, така че да е сведен до абсолютен минимум рискът някой да пострада. Дроновете могат да бъдат много опасни, когато се използват неразумно. Когато приземих машината, по корпуса й се стичаха капки вода, все едно някой я бе залял.

Каква е тайната на професионалното, завладяващото видео, май не е само в добрата техника? Как избираш музиката за клиповете?

В днешно време не е проблем да си купиш дрон или хубава камера, това, което не можеш да си купиш, е опитът. Избирането на подходяща музика за конкретен клип отнема много време. Има случаи, в които съм чул музикално произведение преди време и когато съм на снимки, то изниква в съзнанието ми и тогава подчинявам видеото изцяло на него. Когато музиката и картината се допълват взаимно, успехът на крайния продукт е гарантиран.

Освен въздушни кадри на природни забележителности какви други възможности дава заснемането с дрон?

Нещата опират по-скоро до фантазия. Примерно заснемането с дрон открива нови възможности и хоризонти пред кинематографите. Благодарение на тази техника ние имаме възможността да направим кадри, на които единствената алтернатива е заснемането с хеликоптер, което е много скъпо.

Дроновете могат да се използват за заснемане на непознати и недостъпни територии, на места, които са опасни за човека - при пожари, наводнения и други природни бедствия.

Друг пример, фойерверките определено са впечатляващи, но представи си каква е гледката в сърцето на експлозиите - уникално е изживяването.

Досега си говорихме за това какво можеш да снимаш с дрон, какъв е ефектът на видеото от птичи поглед, но в кои случаи той няма да ни свърши работа?

Полетите във ветровито или бурно време, например. В силен вятър управлението е доста по-сложно. Понякога е невъзможно да се направи плавно движение. Дъждът също е враг на тези машини, въпреки че съм рискувал и съм пилотиран в леки превалявания. Местата с големи надморски височини също имат своите особености. Минусовите температури са голям враг на акумулаторите, захранващи дрона. Има процедури, които е желателно да се спазват в зимни условия.

Как изглежда България от птичи поглед?

Красива. Има места, които на пръв поглед ти се струват неприветливи и грозни, но когато ги погледнеш отвисоко, изглеждат съвсем различно.

Предизвикателството пред теб - какво още искаш да покажеш от птичи поглед?

Мечтая си за Гранд каньон, но поради рестрикциите в САЩ, сигурно това няма да се случи.

Мисля, че последното ти пътуване е доказателство, че мечтите се сбъдват. Наскоро с репортера на Нова Живко Константинов се завърнахте от едно вълнуващо пътуване до края на света - Антарктида.

Да, това беше едно от най-големите приключения в живота ми, което със сигурност ще ми остане спомен за цял живот. Ще изпреваря следващия ти въпрос - дали съм снимал с дрон там - да си призная доста се двоумях дали да нося дрон със себе си поради особеностите на метеорологичните условия в тази част на света - ниски температури, съчетани с влага и непрекъснат вятър. Според предписанията на производителите на тези машини, то е немислимо да използвам дрон при тези обстоятелства. Багажът ми и без него беше много, но въпреки това реших, че дори да имам минимална възможност да снимам с дрон, ще го направя и го взех.

В крайна сметка реши ли да рискуваш и да го използваш?

Да, но нито за миг не съжалявам. Гледките, които успях да заснема, бяха фантастични - кратер на вулкан, в който сега акостира кораб, ледници на хиляди, а може би на милиони години, огромни айсберги, колонии пингвини и т.н.

Разкажи ни някои интересна случка по време на снимките, имаше ли инциденти?

Инциденти нямаше, но не липсваха рискови ситуации. На около километър от брега, в залива, имаше много красив айсберг. Нямаше как да не го снимам. Беше студено и усещането за минусовите температури се подсилваше от ледения вятър. Носех батериите във вътрешните си джобове, за да ги държа затоплени, доколкото е възможно. В момента, в който дронът беше между ледените късове на километър от мен, на височина не повече от 3 метра от водната повърхност дисплеят даде знак, че батерията е изтощена, при положение, че зарядът й към този момент беше 80%.

И...?

И това е най-неприятното, което може да ти се случи в тази ситуация. Все пак успях да издигна дрона на височина от около 180 метра и да го прибера по диагонал надолу.

Как реагираха местните обитатели на летящата камера?

Някои от животните бяха любопитни към нашественика, а другите бягаха възможно по-далеч.

Когато си започнал да снимаш, преди повече от 20 години, надали си си представял, че днес ще се занимаваш с професионално заснемане от въздуха с дрон. Какво технологично чудо ще те чака след още две десетилетия?

Каквото и технологично чудо да ни очаква след 20 години в тази област, се надявам то да не е лишено от възможността за човешка намеса, защото това би отнело удоволствието от снимането.

Вижте красотата на България от птичи поглед през очите на Благой Момчилов (ВИДЕО)
netinfo