Веселина Сариева за изкуството, което вдъхновява Пловдив и 40 до 40
Веселина Сариева за изкуството, което вдъхновява Пловдив и 40 до 40 / БГНЕС

Тя е като проектите си – интересна и нестандартна, затова попада в проекта на Дарик "40 до 40". Името й е Веселина Сариева. Родена е и живее в Пловдив, а градът живее във всяка нейна инициатива.

Завършва Славянска филология, след което се посвещава на изложби, пише, основава заедно с майка си Катрин Сариева галерия в Пловдив, която се превръща в платформа за насърчаване на съвременното българско изкуство. По-късно тя става основният двигател на "Нощ на музеите и галериите" в Пловдив, управлява фондация Open Arts и се меси все по-малко във фестивала "Улица Отец Паисий".

За увереността, чара на Пловдив и съвременната култура - за това е следващото интервю с Веселина Сариева в Следобедният блок на Дарик.

Ти си човекът, който постави началотo на традицията "Нощ на музеите". Как ти  хрумна тази идея?

Веселина Сaриева:
Това се случи в далечното минало, преди десет години. Тогава бях млад галерист с много идеи. Исках да скъсам със стериотипите, че Пловдив е вторият по големина град, където вече не се случват толкова интересни неща, да опровергая факта, че институциите нямат бюджети. Исках да покажа града в неговия потенциал, от хубавата му страна. Вярвах, че не само аз като млад човек имам интерес към културни събития и любопитство към историята на своя град. Докато бях на гости на  приятел в Германия,  ми попадна една книжка със заглавие "Нощ на музеите и галериите". Тогава ме осени идеята да реализирам този проект в Пловдив. При старта ме подкрепиха страхотни хора, които имаха повече опит. Съмищленици, които харесаха инициативата и искаха да участват. Лека-полека нещата потръгнаха и явно вече имаме влияние. Искаме да продължим да бъдем млади и свежи откриватели, които да превърнат града си в  привлекателен център на културата. Това е един проблясък в мрака и искаме да го съхраним.

Придоби ли увереност покрай тази инициатива?

Веселина Сериева:
Да, придобих увереност, защото трябваше да играя ролята на човек, който я има. Увереността идва с отношението на другите към теб и твоя екип. Потенциалът на инициативата също дава увереност. Като цяло съм не толкова самоуверена, а по-скоро готова да рискувам.

Промени ли се отношението на околните към теб?

Веселина Сериева:
Да. Реално "Нощ на музеите" е фестивал, който има уникална програма, тя не се повтаря в останалите дни. Ние работим целогодишно по тази инициатива с подкрепата на една платформа, свързана със специални проекти. Идеите и действията ни са насочени към промяна на градската среда, на публичните пространства. "Нощта на музеите" винаги открива нови територии. Тя показва потенциала на един град и дава увереност и на други хора. Лидер си, когато избягваш клишето. Когато правиш нещо повече и по-различно, което никой не може да дефинира. То е уникално и е твое.

Забелязваш ли промяна в твоя Пловдив? Мислиш ли, че твоята идея е допринесла за тази промяна?

Веселина Сериева:
Да, забелязвам. Има много хора, които не искат да правят същите неща, а да измислят свои проекти. Това е готино, защото те са вдъхновени и имат желание да се случи нещо ново. Определено виждам промяна. Забелязвам я в нагласата на хората, които управляват града ни. Пловдив започва да се превръща в един модерен град, в който ми е приятно да живея. Аз съм типичен пример за човек, който е роден в този град, тук е учил, живее на улицата, на която работи. Не е заминал за чужбина и не е дошъл в София. Упорито и тъпанарски си е останал в града.

Защо остана в този град? Какво те накара да избереш Пловдив?

Веселина Сериева:
Има нещо в Пловдив, което прави града привлекателен и различен. На едно място са разположени Римски стадион, Античен театър, църква, джамия. Това съсредоточие на  култури, специфичността на релефа, отношението на пловдивчани, едно леко успиване, но после тотално избухване на нови енергии, го прави специфичен. Пловдив е важен град не само за България, а и за Европа. Успехът ни не е свързан само с "Нощта на галериите и музеите", а се дължи на факта, че непрестанно се занимаваме с култура. Всичко стартира от галерията, която управлявам заедно с майка ми. Аrt news пространството за кафе и култура, образователната платформа за изкуство и информационните бюлетини  също допринасят за този успех. Когато имаш влияние, то се усеща на много места, не се изчерпва само с  едно събитие.

"Нощта на галериите и музеите" е най-комерсиалната ни инициатива. Понякога ми писва само от това събитие и искам да покажа, че имам и други проекти. Те са по-малки, но влияят върху  други инициативи. За мен по-важен е самият процес. На това се научих, участвайки в проекта "Спасяването на кино "Космос". Тогава си казах, че киното на всяка цена трябва да бъде спасено от разрушаване, а мой приятел ми подсказа, че по-важно е как ще бъде спасено. Според него пътя, който сме изминали, може да вдъхнови и да бъде пример за други.

Стремя се да бъда внимателна по пътя. Около мен има млади хора, които непрекъснато учат и поемат в някаква посока. Аз ги пускам и им давам възможност да развиват собствени неща. За мен е важно да има млади хора в екипа. Не е лесно да ги обучаваш от нулата, но е важно да се съобразяваш с техния ритъм - това прави едно събитие интересно и иновативно. Влиянието, което имаме чрез галерия "Сариев" и представянето на млади български творци извън пределите на страната допринася за един по-положителен образ за България. Чрез тези инициативи се добива представа за съвременното българско изкуство.

Какво ти предстои? С какво се занимаваш тези дни?

Веселина Сериева:
Организирам изложба на младата авторка Стефания Петоева. Тя живее в Лондон и се радваме, че можем да я представим тук. Ще издадем каталог на Правдолюб Иванов, важен автор за съвременното българско изкуство. Работим и по един интересен проект, който ще се случи в квартал "Капана" през юни. Планираме и "Нощ на музеите", 12-13 септември, което ще бъде десетото юбилейно издание. Обичайно е да се случват едновременно много неща.