Веселин Методиев: Явяването на десните в големите градове не беше успех
Веселин Методиев: Явяването на десните в големите градове не беше успех / Sofia Photo Agency
Веселин Методиев: Явяването на десните в големите градове не беше успех
46742
Веселин Методиев: Явяването на десните в големите градове не беше успех
  • Веселин Методиев: Явяването на десните в големите градове не беше успех

Веселин Методиев, председател на предизборния щаб на ДСБ, в „Седмицата” на Дарик:

Хубаво е да има памет, нали?

Ами, без памет не се стига до никъде.

А обикновено в България, като минат изборите, и се забравя кой какво е казвал преди тях. Затова ви предложих този модел сега - г-н Цветанов какво е говорил, правим анализ какво е казал, г-н Станишев... и така минахме през всички. Ето, чухте сега, г-н Марков седем града, областни, чакаше, по-добър резултат от 270-те хиляди на...

Преди избори всеки, който се явява пред вас, поставя цели, които винаги са по-високи от трезвия анализ.

Знаете ли, Цветанов не постави такива. Значи, да си сложим ръка на сърцето, единственият, който постави по-ниски цели спрямо това, което постигна, беше председателят на предизборния щаб на ГЕРБ.

Ами, значи... Да, изключение е тогава. Принципът е друг.

Я да видим вие какво казахте.

Сега въпросът е поставен по следния начин, аз с г-н Марков съм го обсъждал - ако кандидатите за кметове на Синята коалиция в тези 130 общини, които са над 80 процента от общо избирателите на България, атакуват и търсят доверие заедно и за местните, и за президентските избори, имаме много голям шанс да се получи добър резултат.

Какви са шансовете на Прошко Прошков?


Според мен много големи да отиде на балотаж. И не само той. Мисля, че в Пловдив кандидатът на Синята коалиция има същите шансове. Мисля, че във Варна г-н Недков също. По една проста причина - че разклащането на доверието, някаква бъркотия не съществува само в дясно, както обичат някои ехидно да казват, то е за съжаление в целия политически живот на България. Мисля, че може да има много голяма изненада в Сливен, където нашият кандидат, на Синята коалиция, това е г-н Сяров, се състезава срещу двама кандидати на БСП, единият от които май че тази седмица са го изключили от БСП, и срещу г-н Лечков, който засега казал министър-председателят все още ще го държи. Например един Пазарджик, аз мисля, че там от първия тур ще има победител и това ще е десният кандидат.


Там като Синя коалиция ли сте?


Да.


А какво ще стане в Плевен, Монтана, където имаше такива въртели покрай регистрацията?


Ами, това, което им направи ГЕРБ на г-н Зеленогорски и на Златко Живков, съответно в Плевен и в Монтана, може би ще им се отрази. Това безспорно е скандално. Но знаем от опита си дотук, че такива глупости обикновено дават пък и някаква преднина.


В четирите града, с които започнахте, г-н Методиев, като голямата надежда на десницата - София, Пловдив, Варна и Сливен, десницата не направи нищо.

Е, сега, това не е вярно. Не направи нищо е...

Ами, не сте на балотаж даже. В София например казвахте, че ще отидете на балотаж. Прошко Прошков - 10-11%...

Да, вярно е, за Прошко е така.

В Пловдив не бяхте на балотаж.

В Пловдив нашият кандидат май ще бъде...

Във Варна Марешки, аптекарят...

... председател на общинския съвет ще бъде май че...

Вашият, за да направите коалиция за управление с ГЕРБ?

За да има управление срещу БСП. Аз съм съгласен да ви отговоря така - ние не бяхме на балотаж в големите градове, за да бъдем коректни към това, което питате.

И казахте, че ще бъде успех да бъдете.

Да. Този успех го няма.

Значи сте неуспешни.

Да, неуспешно е. Явяването на десните в големите градове не беше успех, така е. Аз съм съгласен.

И в Сливен ви нямаше. Факт е, че познахте за Пазарджик от първи тур, че ще стане. Познахте за това, че на Зеленогорски му бяха вече направени много неща, за да му попречат в Плевен...

Вижте, аз не участвам в политиката, за да познавам. Това малко е нелепо. Аз не съм политолог, аз съм историк по образование. Ако трябва да се занимаваме с нещо тясно от науката...

Вие сте най-подходящият за този анализ, който се опитваме да направим.

Затова, ако искате оценка, такава, едра, по-голяма, след местни избори всички, пък и не само след местни, след всякакви избори в последните десет години всички са спечелили и един човек трябва да си отиде от политиката, това е Иван Костов. Аз го слушам десет години това, след изборите. Не мога да разбера, и сега го има същото, какво е това вторачване, какво е това вглеждане, защо един-единствен човек непрекъснато трябва да си отива от политиката след всеки вид избори...

Защо според вас? След като го забелязвате, защо?

Ами, според мен има някакъв страх от присъствието на хора, които могат постоянно, последователно да удържат една политическа позиция. Това не се харесва явно в България. Това не е типично за нас - да удържаме дълго време една позиция. А последната седмица поради други занимания, не политически, успях да попогледна в Източна Европа, и там не е популярно. Случайно ме заведе анализът, не политическият...

Историческият.

... към личността на г-н Вацлав Хавел. Такива хора не се харесват. В посткомунизма е така. Това е по-голямото и по-важното за мен, защото... Вижте, сега, числата както ги редим всички, са си числа. Ако започнете да ме питате за ДСБ, и аз си ги знам моите наизуст.

Колко общински кметове?

Общински кметове ДСБ има само двама.

Къде?

Като единият си е повторил мандата, другият е нов кмет в Перущица.

А къде повтаряте?

Г-жа Йотина в Мирково. Това... загубихме Симеоновград балотажа, загубихме в Димитровград балотажа, но това са малки общини.

Представяте ли си, господин Методиев, понеже с вас водим разговори в това студио...

Не се вълнувам от това. Аз се вълнувам от друго...

... от 15 години, какво говорихме през 1997-1998 г., а сега в момента обсъждаме, че повтаряте в Мирково...

Ама защото вие ме питате...

Да. В смисъл - докъде стигна разговорът за ДСБ.

Нека да ви кажа колко съветника имаме, за да свършим с този разговор с числата.

Да.

99. Гласовете са 260 000, той, г-н Марков, мисля, че го каза.

99 само на ДСБ?

Само на ДСБ. Така че злоупотребата и машинациите ще си продължат. Спекулите са в една посока обаче, спекулацията е в една посока, и това е посоката да няма последователност и постоянство в политиката. Защо водим тези разговори? Поради тази причина - защото не удържаме дълго. Днес чух че министър-председателят и той се е занимавал с г-н Костов и е казал, че бил комунист. Сега, какъв е този страх? Откъде дойде пък изведнъж по никое време в събота, седмица след като е спечелил президентските избори? Това какво е? Пак е същото. Защото има лоши месеци напред, защо България не може да се измъкне от финансовата криза. Изглежда заради това е. Иначе няма обяснение.

Добре, де, ама какъв да бъде отговорът за десницата, ако вие сами си казвате - ами, не го харесват това хората, ще промените ли нещо?

Какво харесват, какво харесват...

Не харесват избирателите...

Какво харесват хората е валидно не за хората изобщо, защото това е много лош въпрос, в смисъл спекулативен е, от тази гледна точка е лъжовен, а е важно дали си представител на определена група хора, дали тези хора смятат, че ти наистина ги представляваш. От тази гледна точка има други числа, които гледам, че никой не ще да ги каже. За колегите от ГЕРБ преди две години имаше един милион и 650 000 гласа, за да управляват днес България. Сега са получили милион и 2000 казва председателят на щаба, нали така.

Това на първи тур, вече с Плевнелиев...

Е, партийният вот...

Да, партийният вот, да.

Плевнелиев не е...

300 000 по-малко гласа са получили, така поне гледах аз от някакви статистики. Може и вие да сте прав, вие казвате, че са 600 000 по-малко.

Шестстотин и петдесет хиляди. Синята коалиция е получила доверие на 284 000. Сега е получила доверие на 260 000 през тези листи, които г-н Марков тук тълкуваше колко човека са и човекът... в смисъл - тълкуваше ги правилно. Кой е загубил? ДПС е получило... 500 000, сега получава 300 000. Кой е загубил?

Да, ама тук, както г-н Бисеров...

Доверието...

... мен цитира, аз казах, че съм съгласен, че трябва да се сравняват ябълки с ябълки. Т.е. ако изборите са президентски, сравняваме с президентски, ако са местни, с местни. И това ми се струва, че и десницата е държала така да се прави коректно анализът.

Вижте, аз помня друго, и вие ще си го спомните сега, като ви кажа, 1999 г. Обединените демократични сили спечелиха 108 общински кмета и 1 милион гласа и всички, всички...

Казаха, че сте загубили...

... казаха, че има загуба.

А вие казвахте, че не е коректно да се смята така тогава.

Ами, да, ама след това получихме 830 000 гласа. Когато има тенденция на намаляване на гласовете, да се отрича не е разумно. Не заради друго, а защото след две години, ако се редовни изборите, картината няма да е тази отпреди две години, в това сме сигурни всички, няма да е и днешната, ще бъде различна.

Трябва ли да остане Синята коалиция...

Синята коалиция със сигурност е парламентарна група поради една проста причина, че ние, поне в ДСБ, сме винаги верни на вота на хората. Хората дадоха вот за Синя коалиция в този парламент и трябва...

Но вие, ако разпаднете парламентарната група, няма да имате група, нали, няма достатъчно депутати...

Ама, вижте, пак ме пращате някъде, където аз нямам отношение към това, което ме питате. Аз ви казвам аз защо смятам, че трябва да има група, защото хората са гласували. Демокрацията има смисъл като разговор, когато се опира на хората и на техния глас. Днес ГЕРБ имат самочувствие, защото са гласували 1 милион български граждани за тях. И това е основателно самочувствие. Аз разсъждавам по този начин. Всички разговори други, в които се интригантства фактически, мен никога не са ме вълнували.

Добре, а за следващите избори тогава трябва ли да...

О, да, това е...

... има Синя коалиция?

... важен въпрос. И чух, че колегите от СДС искат да преоценят някакви неща. Нека да го направят.

Съгласен ли сте с г-н Марков...

Аз лично нямам какво да преоценявам в... .

... че трябва да се дръпнат назад активните борци, десните активни борци?

Вижте, не ми харесва тази игра с думи на мен. Ще кажа защо. Защото да се обиждат хора не е най-разумното нещо.

Той даже назова активни борци - Стефан Софиянски...

Чух.

... и Надежда Михайлова. За вас каза, че сте активен политик, не активен борец, и за ДСБ сте...

Чух. Ами, понеже може би съм бил след него, не знам, както и да е. Благодаря му за това, че не ме е назовал с този епитет. Този епитет е епитет от комунистическото време. Ние живеем в посткомунизъм все пак, не живеем в комунизъм, така че с ползването на тези думи трябва да се внимава. Не виждам смисъл от нанасяне на обиди на хора, не виждам смисъл от уронването достойнството на хора. Това винаги е водело по лош път. Ако колегите от СДС тръгнат по този път, ще ги заведе на лошо място.

Т.е. как... всички тълкувания са, че в следващия парламент старата десница няма да бъде представена.

Е, откъде...

Всички анализи сочат...

Откъде идва това нещо, като числата не го показват?

От процента на г-н Румен Христов.

Ами, хубаво, ама Румен Христов не е кандидат на Синята коалиция, това го разбрахме всички, дори и тези, които са най-злонамерени към самата Синя коалиция. Въпросът, който е валиден за мен като председател на щаба на ДСБ, е: защо вие от ДСБ не ни дадохте да гласуваме за кандидат...

За президент. Защо не дадохте...

Това е въпросът, който е валиден към мен.

И вие имате отговор - защото имахме коалиционно споразумение.

Защото отговорът е, че ние дадохме кандидатурата на Светослав Малинов и тя не получи подкрепа от хората, които не гласуваха и гласуваха. Защото резултатите и там могат да бъдат анализирани конкретно, колко гласа са били, къде са били, как са били разположени тези гласове. Има, ако имам още една минута, да ви го кажа. Има един термин от математиката, нарича се корелация, т.е. приближаване на числа, за да можеш да ги сравняваш. Вотът за г-н Малинов, това на предварителните избори, на 98% се доближава до вота на "Синята коалиция" на предишните избори, две години преди това. Вотът за г-н Румен Христов се приближава до вота на Синята коалиция, т.е. влиза в корелация, на петдесет и няколко процента. Гласове, дадени за него, после ги няма. Ако седнете сега да гледате по области и по общини, ще ги видите къде са тези случаи. Ето такова нещо като се направи, след това неуспехът е лесен да се прогнозира.

Само вие не казахте, че изборите трябва да бъдат касирани. Г-н Марков говореше за касиране на местни избори, не на национални. Вие... вашите депутати ще подкрепят ли БСП, ДПС и „Атака” в искане до Конституционния съд за касиране на президентските избори?

Има нещо много лошо от тези избори и това е, че те останаха в съзнанието на хората като най-манипулираните и фалшифицирани избори като цяло. Това е най-лошото. Да се касира президентски избор в Конституционния съд на мен лично, аз не съм го обсъждал с колегите си нито от ДСБ, нито от СДС, ми се струва невъзможно.

Защо невъзможно? Има процедура...

Ами, защото познавам тези 20 години, за които говорим, и двете след тях, защото познавам решенията на Конституционня съд, аз съм любопитен към тези неща, не съм юрист като вас, но съм любопитен и ги познавам. Няма да може Конституционният съд да направи такова нещо.

Т.е. вашият отговор е - няма да искаме касиране... не трябва да се иска касиране, защото няма да стане?

Не, не, не казах...

Не, вашият отговор е такъв - понеже знам, че няма да стане, защо да го...

Моят отговор е в единствено лице, не в множествено число, тъй като това е въпрос на парламентарната група, а тя не е обсъждала...

Да, вашият личен отговор е...

Моят личен отговор е, че няма смисъл.

... че не трябва да се пробва, защото няма да стане, а не защото не трябва.

Не, не, не, аз не съм видял нито аргумент, с който може да се убеди конституционния съдия за такова нещо. Конституционният съдия е догматик, в добрия смисъл на думата. Трябва да се атакува така тежко и сериозно, че той наистина да го възприеме. Иначе какво му поднасяме - поднасяме му публицистика.

Христо Бисеров изтъква силен аргумент. Той каза - много българи бяха, и това е доказуемо, лишени от право на глас, което имат по конституция. Това беше неговата теза.

Тезата му е слаба. След като Конституционният съд се е съгласил част от българските граждани, които не са живели постоянно време в България за определен период от време, да съществува като норма... След като тази норма съществува, как тази норма се криви по време на нейното прилагане от администрацията не е въпрос на конституционния съд, и това го знаете вие двамата с г-н Бисеров, защото сте учили това нещо, а аз съм го чел като човек, на който му е било интересно.

Но за местния вот виждате смисъл за касиране?

Да, да, там има конкретни факти.

Някъде конкретните ДСБ...

Ами, мисля, че г-н Прошков...

За София, да, да...

Така че...

Макар че, знаете ли, това също, така, сигурно изглежда на тези, дето ни слушат - сега, той взел 10%, победителят е взел 60 и кусур, къде сме тръгнали да...

Вижте, можете да сте взели половин процент, когато пред очите ви се разиграва фарс, когато се нарушава законът, може да сте сам сред 1000 човека, 999 да са съгласни да живеят така, да си затварят очите пред нарушаването на закона, просто защото им е по-удобно да живеят така, един да е останал, когато той казва - нарушен е законът... нали затова имаме съд, да се произнесе.