В. Методиев за номинацията на Петър Стоянов: Раздават се награди на тези, които развалиха Синята коалиция
В. Методиев за номинацията на Петър Стоянов: Раздават се награди на тези, които развалиха Синята коалиция / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Интервю на Йовка Йовчева с депутата от ДСБ Веселин Методиев
58877
Интервю на Йовка Йовчева с депутата от ДСБ Веселин Методиев
  • Интервю на Йовка Йовчева с депутата от ДСБ Веселин Методиев

„Раздават се награди на тези, които развалиха „Синята коалиция" - хора, които бяха публично срещу нея се номинират от ГЕРБ, това е в някаква степен очаквана развръзка", заяви Веселин Методиев, член на националното ръководство на ДСБ. В интервю за предаването на Дарик „Междуредие" той коментира решението на СДС да номинира Петър Стоянов за конституционен съдия. Номинация, която предварително получи вчера публично подкрепата на ГЕРБ, декларирана от премиера Борисов.

По думите на Методиев решението на Венета Марковска да подаде молба за пенсиониране не решава юридическия казус по този случай. Позицията на ДСБ е, че преди да се пристъпи към избор на нов член на КС, Народното събрание трябва да отмени старото си решение, с което е избрана Марковска. Тъмносините заявиха вчера, че няма да участват, гласувайки в една опорочена процедура. „Изборните длъжности не са свързани с пенсията - половината от конституционните съдии, които са били избирани през годините, са на пенсионна възраст", обясни Веселин Методиев.

Изненада ли ви този съвместен ход на СДС и ГЕРБ за избор и съответно подкрепа на синята кандидатура на конституционен съдия?

Според мен за хората, които се занимаваме с политика, няма изненада, тъй като се раздават награди на тези, които развалиха Синята коалиция. Хора, които публично бяха срещу нея, се номинират от ГЕРБ. Това е в някаква степен и очаквана развръзка.

Фактът, че госпожа Марковска подаде молба за пенсиониране, решава ли според вас този юридически казус с избора на нов конституционен съдия или категорично трябва да се гласува отмяна на старото решение?

Аз ще се присъединя към тези коментари, които чух и прочетох, че оставката на госпожата решава въпроса на ВСС в четвъртък, тоест тя престава да бъде магистрат. Но в никакъв случай не решава въпроса с избор от страна на парламента, тъй като половината от конституционните съдии, които са избирани в годините, са били в пенсионна възраст. Така че изборните длъжности не са свързани с пенсията.

Тоест юридическият казус стои и винаги един следващ избор на който и да е би бил атакуем според вас, ако парламентът не отмени старото решение.

Ние сме на тази позиция от края на миналата седмица. Тя е подкрепена от решение на КС от 1993 година и е мнение на доста голям брой юристи, с които сме се консултирали в ДСБ. Защото, както се изразяват някои колеги, не може да се избере тринадесети конституционен съдия, след като пише, че те са дванадесет. И ако не бъде анулирано решението, се отварят възможности да бъде атакувано и решението за избор на тринадесетия, и от друга страна, да се отвори път и към Страсбург, за да се атакува и държавата.

Казахте, че не може или поне принципно не би трябвало да сте изненадани от издигането на Петър Стоянов за този пост. Това означава ли, че ДСБ няма да подкрепи тази кандидатура, ако тя влезе в парламента? Самият Петър Стоянов е поискал три дни...

Ще имаме заседание на парламентарната група на Синята коалиция. Лично моето мнение, не мога да се ангажирам с мнението на цялата група, е, че не е възможно да дадеш подкрепа на човек, който не ти я иска. След като някой е казал, че няма нужда от Синя коалиция, как се търси подкрепа от Синя коалиция? Това е алогично.

Говорите за Петър Стоянов?

Говоря за всеки, не само за Петър Стоянов. Мисля, че това е ясно и разбираемо. Не желаеш да има определена политическа формация, не можеш след това да отидеш при тези хора и да кажеш: аз не желая да ви има, но ако може, да гласувате за мен.

Какво всъщност търси Бойко Борисов, като предлага авансово подкрепа на кандидат на СДС за КС в момента?

Бойко Борисов имаше кандидатура през независими народни представители. Сега се опитва да има друга кандидатура през колеги от СДС. Какво е тяхното решение, предстои и аз да видя. Не мога да гадая. Те могат да отговорят.

Но какво се договаря, какво се търси след този ход? Това е само видимата част на нещо, което може би има друга основа и други цели.

Първата цел аз ви я казах. Когато е имало съвместни усилия на ГЕРБ и на хора като господин Стоянов да съсипят Синята коалиция, което те успяха да направят през май, е нормално те помежду си да се договарят за бъдещи неща като член на КС. Затова ви казах, че това не е много голяма изненада.

За нещо за след изборите?

Е, далеч е от това. На изборите трябва да се докажем всички колко можем да спечелим доверието на хората.

До тях също остават важни месеци, в които може би всяка подкрепа за управляващите сега пък би била ценна.

Не виждам каква толкова голяма нужда имат от подкрепа, защото те са си изконсумирали почти целия мандат, ясно е какво са поели като ангажимент, ясно е какво са свършили, ясно е какво не са свършили. Така че тези неща вече имаме дълъг опит, знаем как приключват в края на мандата.

ДСБ партийна позиция ще има ли по повод тази кандидатура?

Самото партийно ръководство не вярвам да се нуждае от такава позиция по простата причина, че...

Тя е заявена.

За нас е важно първо да се реши въпросът с процедурата. Ние вече заявихме на пресконференция на ДСБ и това е мнението на нашето национално ръководство, преди да се чуят каквито и да е имена, че ние няма да участваме в опорочена процедура, когато не е елиминирано предишното решение на Народното събрание.

Интересуваше ме дали нещо в повече ще има по адрес на самия кандидат, който така или иначе още не е дал своя отговор.

Ние сме лесни за прогноза, защото сме последователни.