Третият сезон на Фортисимо Фамилия надгражда успехите от първите два
Третият сезон на Фортисимо Фамилия надгражда успехите от първите два / Фортисимо Фамилия

Светлина Терзиева - Ангелова е директор на „Фортисимо Фамилия" от самото му основаване. Тя е артист-оркестрант в Софийска филхармония. През 2012 г. Светлина завършва магистратура по „Управление на културните институции" в НБУ. Няколко месеца по-късно по покана на Максим Ешкенази става директор на най-новата програма в семейството на Фортисимо.

Г-жо Терзиева, разкажете ни повече за предстоящите концерти на Фортисимо Фамилия.

Третият сезон на Фортисимо Фамилия надгражда успехите от първите два сезона. След като през изминалите две години запознахме децата с всички инструменти от симфоничния оркестър, китарата и човешкия глас, този сезон стартирахме новия си цикъл концерти за композитори с „Приказка за Моцарт и Mалкия Ото". Вторият концерт от този цикъл „Приказка за Малкия Принц" ще срещне децата с прекрасната музика на Дебюси и Равел, третият концерт „Приказка за Змея и Самодивата" - с творчеството на любими български композитори. Паралелно в нашата програма продължават приказките за музикален инструмент, които въвеждат децата в чудния свят на музиката.

Продължаваме и с мултимедийните концерти за пораснали деца, които представят историята на създаване на шедьоври на класическата музика. След топлия прием на „Дворжак в Америка", тази година планираме да разкажем за жизнения и творчески път на Чайковски и трагичните преживявания, довели го до написването на последното му произведение - Симфония №6 „Патетична".

Този проект се разраства с голяма сила вече трета година. Разкажете ни повече за неговите цели.

Фортисимо Фамилия събра хора, обединени от любовта към класическата музика и убеждението, че трябва да я направим достъпна за всяко дете. Ние вярваме, че тя изключително добре въздейства върху когнитивното, емоционално, психологическо развитие на децата - много изследвания доказват това - и формира по-добри хора. Класическата музика изгражда ценностна система и вкус, които отсяват истинското от фалшивото, пренася хората в свят на красота и хармония. Тя развива способността да се свързваш със собствените си чувства (дори тези, които не осъзнаваш), със собствената си същност и в същото време да съпреживяваш, да разбираш емоциите на другите хора. Преживяването в концертната зала увеличава чувството за социална кохезия, сближава и създава чувство за общност. Затова целта ни е децата (а и много от родителите, които до този момент не са имали шанс), да имат възможността да навлязат с наша помощ в този прекрасен свят, да придобият слухов опит и да обикнат като нас класическата музика за цял живот.

Как виждате Фортисимо Фамилия след 5 години?

Мечтата на екипа е нашите концерти да са достъпни за всички деца в България, защото виждаме че всички малчугани изпитват едни и същи радост и удоволствие с музиката в концертната зала. Искаме след 5 години поне веднъж годишно всяко дете да може да се възползва от неизброимите ползи на музикалното образование - да има възможност да се докосне до живо концертно изпълнение, да свири на музикален инструмент, да участва в музикален състав в училище. Защото музиката не е само индивидуално преживяване, а най-вече споделяне, общност, съпричастие. Тя възпитава дисциплина, отговорност, заличава социалните неравенства и формира по-добри граждани.

Каква е тайната на успеха на такъв проект?

Фортисимо Фамилия е програма на Максим Ешкенази и фондация „Америка за България" и проектът предвиждаше провеждането на 8 концерта през първия сезон, но нашите концерти бяха така топло приети от публиката, че още през първата година се наложи да ги повтаряме и потретваме, така че достигнаха 22, а през втория сезон - 30 с общо 16000 зрители. Надяваме се през третия сезон да успеем да докоснем още много деца, защото явно обществото има нужда от нашите концерти-билетите за тях винаги не достигат. Ние сме много щастливи, че благодарение на чудесните ни солисти и артисти, и оркестъра на Софийска филхармония успяхме да спечелим много нови почитатели на класическата музика и най-вече доказахме, че децата се чувстват уютно в концертната зала. Музиката ги запленява, те научават много нови неща и получават емоции, които са незабравими за цял живот.

Какво Ви накара да се съгласите да бъдете директор на Фортисимо Фамилия?

Поканата на Максим Ешкенази да бъда директор на Фортисимо Фамилия дойде след като успешно завърших магистратура по „Управление в културата" с магистърска теза, в която изследвах ползите от музикалното образование и световните практики и модели при провеждане на детски и образователни концерти на най-големите американски и английски оркестри. В неговата покана видях възможност да работя с прекрасен музикант и човек, който е загрижен за обществото, с когото гледаме в една посока, споделяме общи идеи и ценности. А да остана директор на Фортисимо Фамилия ме кара общуването с изключителните хора, с които имам прекрасната възможност да бъда всекидневно - прекрасния ни екип, солисти, артисти, учители в училищата, колеги в Софийска филхармония - невероятната им отдаденост и любов към това, което правим заедно.

Какво получават посетителите на Вашите концерти?

Емоция, която ги кара не само да полетят, слушайки нашите невероятни музиканти, но и възможност чрез класическата музика да опознаят по-добре себе си и своя вътрешен свят, който е необятен.