Трайков: Цените на петрола не са невиждани, но са високи
Трайков: Цените на петрола не са невиждани, но са високи / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Трайков: Цените на петрола не са невиждани, но са високи
38807
Трайков: Цените на петрола не са невиждани, но са високи
  • Трайков: Цените на петрола не са невиждани, но са високи

Организацията на страните износителки на петрол ще се опита да компенсира загубите заради ситуацията в Либия, като по този начин ще се регулира и ръстът на цените на черното злато. Това заяви за Дарик енергийният министър Трайчо Трайков, който е на посещение в Саудитска Арабия. Международният енергиен форум се събра в арабската страна, за да обсъдят ситуацията и да подпишат специална харта за бъдещи действия. Eто какво още каза министър Трайков:

Тук съм за извънредната министерска среща на Международния енергиен форум, целта на която е подписването на хартата на форума. Подписаха 87 страни и по този начин се официализира вече 20-годишният неформален диалог между страните производители и страните потребители на нефт и газ. Вече се създават органи към Международния енергиен форум, които се занимават именно с този диалог и с правилата в него, така че да се избегнат ситуации като сегашната с флуктоации на цените нагоре-надолу с голям магнитуд. Тоест разширява се и обхватът на съвместната инициатива за споделяне на статистически данни за консумацията и производството. Това се допълва и с предвиждането на инвестиции в сектора. Използвах и възможността за двустранни срещи със саудитските министри на петрола и минералните ресурси. Например, министърът на петрола сподели, че според него сегашното рязко поскъпване на петрола на международните пазари, което е в резултат на опасенията от кризата в Либия не са оправдани и Саудитска Арабия има достатъчно резерви в производството, за да компенсира каквито и количества да бъдат загубени от Либия. Ръстът не е невиждан. През 2008 годна бяха и 140 долара за барел, но въпреки това нивата са високи, а още по-неприятно е, че са непредсказуеми, когато има събития като тези в Близкия изток. И това е една от целите на този форум. А иначе мнението на министъра на петрола на страната с най-големия добив и които са в най-добро положение да регулират добивите, той смята, че каквато и загуба на добив от Либия да се получи, Саудитска Арабия е в състояние да я компенсира. ОПЕК също присъства тук и казва, че тези колебания не са в интерес нито на производителите, нито на потребителите на нефт.

А според Вас какво ще бъде реалното отражение на тези колебания в цената на петрола нагоре в българската икономика.

Не само на българската, но и на всички останали страни това се отразява. Вие знаете, че цените по дългосрочните договори също са свързани с движението на петрола, въпреки че вече последните тенденции са газът да се отдели от петрола и да има свои собствени котировки. Но е факт: винаги, когато има трайно повишение на цените на петрола, има инфлация в световен мащаб. Сега надеждите са това да не е трайна тенденция. Освен Саудитска Арабия и други страни от ОПЕК изразяват намерението си да компенсират производството. Също така и когато обстановката в Близкия изток, в арабския свят се нормализира би трябвало обратно нещата да се успокоят.

А у нас прякото отражение? Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обяви, че цената на газа ще се повиши с около 5 процента от април.

Ако погледнете формулата на ценообразуване на природния газ, цената, на която ние купуваме от Газпром, ще видите, че там има значение какви са били цените на петрола преди няколко месеца, а не сега.

Но това може да се отрази на цената за следващи тримесечия.

Това е при положение че е тенденция и цените трайно се установят на тези нива.

Появи се информация, че стойността на проекта „Набуко“ ще нарасне.

Това са предварителните информации, които имаме от международната компания и те налагат допълнителен анализ и преразглеждане на ангажиментите на всички участници в проекта.

За страната ни като сума колко би могъл да нарасне или е ранен етап да се каже?

В момента има шест акционера. Това прави около 16 процента на всеки, включително и на българския участник. Така че в зависимост от това каква се окаже окончателната стойност на проекта, ще се търси и нашият дял.

Има ли възможност България да преразгледа позицията си за участие в този проект, ако той се окаже твърде скъп?

Всички участници преразглеждат новите оценки. Говори се включително и за привличането на нови акционери. За нас е важно този проект да се случва, защото той е реална диверсификация. Но е важно да има икономически смисъл, когато теглите чертата на приходите и разходите. Правим всичко възможно този проект да се случи.