Столичната община се бори с боклуците според изискванията на ЕК
Столичната община се бори с боклуците според изискванията на ЕК / netinfo

От страна на Столичната община се прави всичко, което се изисква от Европейската комисия по въпроса за третиране на битови отпадъци. Това казва изпълняващият длъжността кмет на София Минко Герджиков в предаването Дарик Кафе. Така той коментира решението на еврокомисията да започне наказателни процедури срещу България по шест проблемни области. Една от тях е системата за събиране, съхранение и обработка на битовите боклуци. Минко Герджиков беше и.д. кмет и преди две години, когато се въведе технологията на балиране за обработка на софийските отпадъци.

От страна на Столична община беше разработена една стратегия за решаване на проблема с битовите отпадъци, която беше одобрена от общинския съвет, беше представена в Европейската комисия, както и на Европейската банка за възстановяване и развитие. От там беше изготвена една програма „Джаспърс”, която оказа методическа помощ за решаване на проблема. Те следят всеки месец изпълнението на плана за решаване на проблема. В рамките на този план ние вече сме избрали фирма, която ще ни подготвя документите за търга за избиране на изпълнител за завода за битови отпадъци. Имаме избрана фирма, която ще направи изследване на морфология на отпадъците, за да може да се подбере най-добрата технология. Всичко, което трябва да се прави в рамките на този план, се изпълнява в график, така че от наша страна няма проблем . Сътрудничим с правителството, кабинетът ни върна обратно в националния план за обекти, които ще бъдат финансирани по проекта „Околна среда”, така че този проблем донякъде се решава успешно.

Споменахте програмата „Джаспърс”, тя е към Европейската комисия.

„Джаспърс” са експерти на Европейската комисия заедно с двете банки на ЕС, които финансират различните проекти. Има инженери специалисти, които са изграждали заводи за третиране на битови отпадъци, има финансови специалисти, има и юристи.

ЕК изпраща специалисти, които ни помагат и контролират, но въпреки това отпадъците на София са една от причините за наказателни санкции.

Те идват всеки месец и регистрират нашия напредък, контролират това което сме направили, препоръчват как да отстраним неизправностите.

Може ли според вас да бъдат наложени сериозни глоби към столицата?

Това, което искаше ЕК, е това да се третира не само като проблем на столична община, а като проблем на държавата и аз мисля, че успяхме да въвлечем държавните власти в решаването му. Иначе всички други процедури, които са свързани със срокове, ние няма как да ги прескочим или да ги ускорим, ние можем само да ги спазваме.

Oстава крайният вариант за трайно решение – заводът за отпадъци.

Той ще бъде готов през 2010 година.

Дотогава методът на балира ще спасява положението.

Това е един от възможните методи, ако се намери друг, ако се намери временно сметище, където да се съхраняват отпадъците, но засега балирането се оказа единственият възможен реален вариант, който засега ни спасява. Ние имаме договори с Карлово и Пловдив и доста голяма част от натрупаните бали вече са транспортирани дотам и не са проблем за столичната община.

Имаше едно предупреждение от колегата ви заместник-кмета по екологията – г-жа Бояджийска, че до ноември капацитета на Карлово и Цалапица ще се изчерпи след това какво ще правим?

Ще проведем нови преговори с представители на тези общини. Купихме една голяма площадка в Кремиковци, където искаме да започнем изграждането на завода, ако оценката за въздействие на околната среда се окаже благоприятна. Ще търсим решаване на проблема според развитие на ситуацията.