Стефан Личев подкрепи идеята за нисък праг за дерегистриране на партиите
Стефан Личев подкрепи идеята за нисък праг за дерегистриране на партиите / netinfo
Лидерът на Земеделския народен съюз Стефан Личев в "Денят" на Дарик радио:

Приемате ли идеята да има долен праг, под който партиите да се заличават? На избори примерно, който не получи половин процент или един процент, вече да не съществува като партия.

Аз мисля, че наистина партиите в България са прекалено много. Но...

Това, да кажем с усмивка, се дължи и на земеделците.

Разбира се, ние да имаме съществен принос.

Вие правите каквото можете в момента.

Но аз мисля, че този праг трябва да е достатъчно долен, т.е. да е достатъчно нисък, защото...

Какъв например?

...по нашите, така, балкански практики може да се използва, всяка една добра идея да се използва да се унищожат другите и бавно да се сведе, така, демокрацията до...

Добре. За влиятелните...

...ако не една партия, до две-три партии, което също е грешка, голяма.

За влиятелните земеделски формации, да не говорим само за вашата, какъв праг е достатъчно долен...

Аз мисля, че...

...според вас?

...под един процент или половин процент, нека да не е един процент, защото един процент все пак е един...

Половин процент...

...резултат, половин процент вече просто е безсмислено съществуването...

Ама, половин процент, ама от какво - от всички избиратели или само от гласувалите?

Аз, първо, вече отдавна ние говорим, че категорично съм за задължително гласуване в България. Това...

По това се различавате от президента.

...за мен е първият, това според мен е първият въпрос, който трябва да се реши, и той вече може да реши твърде много въпроси, които възникват не само в политическото пространство. Това за мен е важно, поне като временна мярка. И затова смятам, че половин процент е достатъчен, за да може да се прецени, че това не е партия, а това е хрумване на няколко човека или задоволяване амбицията на един или двама човека, който е събрал семейството си, за да прави партия. Това също опошлява политическия живот. Трябва да има и някаква сериозност, да се покаже на хората, че тези партии наистина не се създават само за да може някой да си залепи портрета на стълба по времето на избори, а да решава и сериозните проблеми на обществото.

Това означава, да кажем, пет милиона избиратели, ако се изчистят списъците, при всяко положение трябва да се върви с някаква реформа и там, при пет милиона избиратели един процент е 50 000. Т.е. вие казвате…

Половин процент.

...партия, която не получи 25 хиляди гласа на избори независимо колко са участвали...

...това е половин процент...

Да?

...нали, все пак половин процент е вече нищожно малко, за да може да говорят...

Добре. Аз очаквах реакции от точно малките партии срещу такава идея или тези, които на последни избори...

Ами, трябва да има реализъм. Аз...

...са имали трудности.

...например също смятам, че може да се търси някакъв мажоритарен елемент, но тук, съобразно и нашата идеология, трябва да се намери такъв модел, че да могат да влязат, вече и самите съсловия да имат представителство в Народното събрание. Това е много важно. Това е още…

Тоест земеделците...

...от времето на Стамболийски. Знаете, нашият съсловен принцип, който аз не съм изоставил като...

Добре, ама как го виждате това точно с мажоритарното и със съсловията?

Просто да се даде възможност на гражданските обединения, на съсловните организации също да могат...

А, да участват в изборите.

Да, да участват, да посочват...

С мажоритарни кандидати, подкрепяни от тях.

Да, свои мажоритарни кандидати. Разбира се, не бива да бъдат, те да участват като партии, защото трябва да си създадат партия, но могат да се потърсят...

… Сдружението на млекопроизводителите издигат...

Да, може да излъчи...

...кандидат…

Да, един или двама, които иска...

...без да регистрира партия.

Да. Които иска да подкрепи като съсловие, за да може да се решат, да има човек, който сега при тази огромна криза с млекопроизводители, вие казахте за тях, да може този човек постоянно в парламента да задава тези въпроси. Това е също. . .

Добре, но…

...много важно. Това го е измислил Стамболийски, не съм аз.

Това противоречи обаче пък на друга идея на президента, точно корпоративни... точно бизнесът да бъде спрян да финансира политическата система. Той казва – вдигаме държавните субсидии и не може...

А защо бизнесът...

...корпоративни организации да плащат на партии.

Защо бизнесът или хората, които всъщност плащат данъци, тогава да бъде спрян бизнесът да плаща и данъци на държавата. Бизнесът... не може, не може един човек да плаща данъците, а друг да ги харчи. Бизнесът има изключително важни, ние когато кажем бизнес, все още в България е мръсна дума, и мислим за онази сива икономика, която се създава от някои фалшиви бизнесмени. Аз говоря за хората на бизнеса, които всъщност са двигатели, икономическите двигатели на държавата. Те трябва да имат своите, своето влияние в политическия живот и в никакъв случай не трябва да бъдат елиминирани.

Да обобщим. Земеделският народен съюз, неговият лидер подкрепя идеята за нисък праг, под който партиите да се дерегистрират, ако не изкарат гласове на изборите.

Да, но той трябва да бъде изключително нисък.

Казахме половин процент. Подкрепяте и идеята за мажоритарни кандидати?

Аз също така мисля, че трябва да падне и прагът, който... за влизане в парламента, да, защото не бива да се...

4 процента е висок.

Висок е този процент и не бива да се използва този процент, за да бъдат елиминирани съответни партии.

Второ, вие подкрепяте мажоритарни кандидати, които да бъдат подкрепяни и не от... издигани даже от неполитически партии.

Само да направим уговорка. Аз не подкрепям президента, не подкрепям който и да е...

Вие подкрепяте идеи, подкрепяте идеи.

Аз говоря за нашето становище или повече за моето становище като все още...

Но сте против да се спрат възможностите за финансиране от бизнеса на партиите.

Иначе ние винаги сме били за пропорционалната система. Знаете, че мажоритарната система в цяла Европа вече е изоставена, напоследък беше оставена и в Ирландия, а сега вече има законодателни промени, предложения и в Англия тази система да бъде...

Но не сте против да може определени места в парламента да се заемат, по принципа на Стамболийски, от издигнати от браншови организации кандидати?

Аз мисля, че съсловният принцип точно през 21-и век вече може да се наложи в обществото.

Накрая на коментираме актуалните теми за земеделците след Върховния съюзен съвет в събота.

В събота, да, имахме върховен...

Коя е тема номер едно на Земеделския народен съюз?

Ние поставихме след местните избори основната тема, която си е може би основна изобщо за земеделците - развитието на селата и селските райони и проблемите, които има в земеделието. Сега, ние считаме, че има уникален шанс най-после българските... хората, които живеят в селските райони, а селските райони са около 80 процента от територията на България, да получат възможност да заживеят по-добре, така както и хората в градовете, поне в малките градчета. Затова ние сме категорични, че всички фондове, които идват и от Европейския съюз, но трябва да се отделят достатъчно средства, българската държава вече не е толкова бедна, да се отделят, за да може наистина в селата хората да започнат да живеят по-добре.

Но за да живеят по-добре, би трябвало да имат болница, училище.

Разбира се.

Ще се противопоставят ли земеделците, включително с протести, на закриване на болници и училища в селата?

Ние сме категорично против закриване на училища особено. За мен това е ужасно, когато се каже, че, скоро чух в едно село, в което има около 100-120 деца, се закрива училището, защото паралелките не могат да стигнат до там, 18 ли беше.

Но възражението на тази теза, г-н Личев, е, че пък какво е това училище при толкова малко хора, които живеят там, какви учители учат тези деца, как самите деца са принудени да се взаимообучават.

Вижте, в големите градове има едни компактни, както и в София, огромни маси от население, ромското примерно, които не ходят на училище, те не получават никакво образование. Нека да помислим там как да стане. Тук говоря за селата, че ние трябва да спрем загиването на тези села. Не може когато замине училището или има, да речем, 20 млади семейства, които имат 30 деца, и те отиват в съседния град вече да учат, тези хора ще се изместят там, няма какво да правят в това село. Не може да остане без никаква интелигенция едно населено място и ние да очакваме, че то ще има някакъв живот. Трябва да се поеме някакъв риск от държавата, а това не е най-страшното. Според мен най-страшното е, че десетки или хиляди деца в Пазарджик примерно, говоря съвсем произволно, от ромското население не ходят на училище. Те са също български деца, които ще... и след това ще говорим, че там се създават, те са крадливи, те са престъпници. Какво друго може да се очаква от тези деца. А онези хора в селата дори и 15 деца да има, задължително трябва да си останат там и да се... не са чак толкова големи разходите, за да може наистина в селата да има живот. И читалищата, трябва да има читалищен деятел, трябва да има учители, трябва да има поп. Това е животът.