Спасов: Президентът не беше ясен в посланието си и към евроинституциите
Спасов: Президентът не беше ясен в посланието си и към евроинституциите / снимкa: Sofia Photo Agency

Разбирам, че сте успели да свършите вашата работа и да изпълните вашето обещание да зададете на президента въпроси, свързани с връзката му с Людмил Стойков, както и с твърденията на ОЛАФ, че има политически чадър върху бизнесмена Людмил Стойков. Удовлетворяват ли ви отговорите, които Георги Първанов ви даде?

За ваше улеснение само ще кажа, че точният текст на въпросите може да намерите и на сайта на НДСВ, защото аз му ги връчих на президента и писмено.

Само да уточним нещо, точният текст е пред мен. Интересен е.

Значи сте запознати и с четирите въпроса.

Задали сте четири много важни въпроса. Може ли от втория да почнем, ще го прочета. Считате ли, че поддържането на връзка с тези лица, има се предвид бизнесмените Николов и Стойков, участието в публични прояви на техни фирми дори и след образуването на досъдебни производства срещу тях, е добра управленска практика? - питате вие Георги Първанов. Какъв отговор получихте?

Отговорът, който получих, беше, че преди около месец, когато той е бил на откриването на стоманодобивното предприятие в Перник, към този момент предприятието вече не било на г-н Стойков и г-н Стойков не е присъствал на това мероприятие, по неговите думи, това беше неговото обяснение. Той беше доста добре запознат с имотното състояние на г-н Стойков и аз нямам основание да не му вярвам.Вероятно. .

Собствеността вече не е била на г-н Стойков.

Да, само да уточня, че същото потвърди и самият Людмил Стойков в поредица от радио-, телевизионни интервюта, разбира се, интервюта за колегите от вестниците. Трети въпрос, изключително интересен. Имали ли сте телефонни разговори с уличените лица, говорим за Николов и Стойков, по време на престоя им в ареста и след това? - питате вие президента Първанов. Получих негативен отговор.

Не, такива телефонни разговори не е провеждал президентът Георги Първанов?

Не.

И четвъртия, последния въпрос ще прочета от ваше има. Ще излезете ли с ясна позиция по темата, което между другото се случи, и послание към съдебната власт, ръководството на която назначавате вие?

По конституция президентът назначава тримата големи в съдебната власт - главния прокурор, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд. Президентът обаче отказа да излезе с подобно изявление към съдебната власт, защото той смята, че президентската институция няма никакво отношение към назначаването. . . назначенията във Висшия съдебен съвет. Нещо, което аз лично не споделям, но това е, което получих като отговор от президента.

Добре, да обобщим обаче, да обобщим вашата наистина удовлетвореност от отговорите на президента, защото във въпросното писмо, изпратено от вашия пресцентър до всички медии, вие съвсем ясно заявявате, тук ще цитирам, не бих искал за България да се говори по този начин, става въпрос за доклада на ОЛАФ. Не ми се иска да вярвам, че криминални мрежи от фирми, регистрирани в България и в Европа, и в офшорни зони, и хора са били сред спонсорите на президентските избори. Разсеяха ли се всички ваши съмнения, които имахте преди началото на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност?

Трудно ми е да ви отговоря на този въпрос. Аз нямам основание да кажа нещо друго освен това, което чух, и ще ми позволите да се огранича до тук.

Не разбирам вашите резерви към отговора, който ми давате. Какво ми подсказвате всъщност?

Добре, ще ви го кажа в прав текст. Аз смятам, че президентът недостатъчно ясно беше. . . не беше достатъчно ясен в своето послание и към евроинституциите, и към нашето общество. Струва ми се, че трябваше да има и малко по-искрен тон, малко повече да се покаже, че съжалява за това, което се е случило, но това е въпрос на негов избор.

Така. Първи въпрос, защото разговорът започва тук от начало, в известен смисъл. Това ваша позиция ли е. . .

Това е чудесно, последен въпрос. Това ваша позиция ли е, г-н Спасов, или позиция. . . Е, не беше никак коректно това затваряне на телефона. Можеше г-н Спасов да изчака още 30 секунди. Моят въпрос беше това наистина ли е позиция на Минчо Спасов като Минчо Спасов, или това е позиция на парламентарната сила и на партията, разбира се, която представлява - НДСВ. Както и да е. Поне в този разговор успяхме, че Минчо Спасов, който зададе четири въпроса към президента Георги Първанов, свързани с доклада на ОЛАФ и спонсорството на бизнесмена Людмил Стойков на кампанията на президента Първанов през 2006 година. Той не е удовлетворен от отговорите, които Георги Първанов е дал днес на затворената сесия на това заседание, както и по време на пресконференцията, с която Консултативният съвет по национална сигурност приключи. Толкова за днес, темата утре има продължение със сигурност.