Софиянски: Още в самото начало допуснахме грешка с медиците
Софиянски: Още в самото начало допуснахме грешка с медиците / netinfo
Стефан Софиянски (БНС) в „Седмицата” на Дарик

Вие какво мислите по либийския казус? Сега нова завръзка - ще късат дипломатически отношения с нас, плашат ни, че всички араби ще ги пратят срещу нас.

Аз смятам, че ние допуснахме грешка в самото начало. България не можа да се ангажира достатъчно добре в самото начало, в зародиша на кризата, а всяко такова проточване убива възможността за една що годе нормална развръзка. Трябва да сме щастливи, че хората, които изстрадаха ужасно много, ужасно много…

Каквото и да говорим, каквато и публичност да има, само като помислите за личната съдба на тези хора и за годините, които са преживели там, трябва да им се прости абсолютно всичко и това е голямата трагедия в случая. Другото, по-голямата политика при всички случаи ще се оправи. Не смятам, че ще има някакви тежки последствия. Крайният резултат обаче, освен трагедията на тези хора, дай боже, сега да имат един добър и спокоен живот, освен това е едно трайно влошаване на българо-либийските отношения, но то е факт.

Добре де, оттук нататък сигурни ли са българите по света, и то в такива диктатури, където работят. Те не щат да си тръгват, продължават 700 души да работят там.

Е, къде диктатури, къде останаха? Тези, които смятат да работят там си поемат риска.

Този ли трябва да бъде подходът към Кадафи? Трябва да ни е приятел, магистрали ще му строи Европа, щото то и България ще му я строи. Европейският съюз ще дава пари.

Аз мисля, че Кадафи не е вечен и че Северна Африка има много голямо значение за Европа и че едно спокойствие и една добра инфраструктура в Северна Африка ще се отразява благоприятно на Европейския съюз, защото няма да го има този тежък приход на емигранти оттам. Така че това, особено в днешната глобализация, това Европейският съюз да подпомага Северна Африка, аз не виждам нищо лошо. Още повече, отново подчертавам, светът се развива, Саддам ни се струваше вечен, Саддам го няма. Даже Ирак е на финала за Азиатската купа по футбол.

За Саддам бяхте на друга, твърда позиция.

В смисъл?

Вие бяхте от тези, които подкрепяхте твърдите действия срещу Саддам Хюсеин…

Разбира се, че съм ги подкрепял.

Докато сега подкрепяте меките срещу Кадафи. И това е странно. И американците така направиха.

Такава е ситуацията, може би това е логиката. След като аз, без да съм си обръщал специално внимание, мисля така, значи това е логиката. Но за мен това е периферия. Много по-важно е в България какво става. Важното е, че се прибраха хората. Тези 700 души, които работят там и са преценили, че Либия е по-добро от България, си носят отговорност за преценката.

Сега, ако хване други шестима и ги държи, пак ли такова усилия ще се полага?

Нека да не гадаем. Нека да си пожелаем да забравим колкото се може по-бързо тази тема. Тези, които няма да могат да го забравят, отново казвам с най-искрени симпатии към тези хора, това са хората които изстрадаха и техните семейства.

Темите в България. От гледна точка на вашата парламентарна група, вашата партия, на вас лично първите седем месеца в Европейския съюз?

Имаше нещо положително, ако трябва да говорим при промяната на конституцията. Това е, че се направиха, говорим за парламентарната дейност, това е, че се направиха първите стъпки за децентрализация. Създаде се възможност за една по-голяма самостоятелност на общините, което е и логиката на развитието на Европейския съюз. Иначе мога да кажа, че парламентът си беше една вяла сесия, за съжаление и завършека видяхте какъв беше, с непрекъснати компромиси между тройната коалиция и почти всеки закон беше едно, бих казал, компромисно тройно коалиционно недоразумение. Така ги формулирам аз. Защото в името на различни компромиси, дори и вчера този спор, който беше, накрая аз съм сигурен, че и Пирински да го питаш, и той не знае какво се гласува. Сега ще трябва.

Аз говоря за уседналостта, която въведохте, пък я отпаднахте с някакъв параграф после.

Да, за уседналостта, за общинската избирателна квота. Изобщо всяко нещо беше въпрос на компромиси, чести почивки и по този начин се раждат недоносчета. Същото е и в управлението. Ами колко месеца бяхме без двама министри, колко време агенцията по туризъм нямаше хора?! Понеже опозицията за съжаление не може да се мобилизира освен в редки случаи като вчерашния; правителството си го кара 9 дена - 8 часа; фондовете - ето, сега сме август месец, България има да усвои за 6 цяло и 84 милиарда долара за периода 2007-2013 година. Още нито една програма не е тръгнала. Нито една от тези програми, които ние сме ги заявили, които ние сме заявили приоритетите, никакво външно финансиране.

Единственият, ако можем да кажем пряк резултат от членството ни в Европейския съюз, единственият това е намесата на Европейския съюз в защита на европейски граждани. Все пак това е добър показател за солидарността и за случая, за който говорихме, за либийските страни, за либийския случай. Видя се, аз тука понеже познавам процеса, те лека полека отместиха нашите усилия, защото видяха, че не само, че са ялови, а са противопоказни на българската дипломация, излязоха те напред. Решиха тоя въпрос в името на това, че те защитават и граждани на Европейския съюз.

И тази солидарност трябва да бъде показателна, защото тя винаги може да се проявява. Та това е положителен знак от членството ни. Това, че пътуваме спокойно също. И нищо - в икономиката, в демократизацията на страната, в авторитета ни, външния, на страната нищо не се промени, защото имаме едно безкрайно мудно, непрофесионално и непрекъснато движещо се на компромиси правителство. Просто нямаме правителство.

Ще се съберете ли с Костов?

Аз какво да се събирам с Костов?

Защото на конференцията на партията му той каза, че бъдещето е сътрудничеството със ССД и СДС /говорят едновременно - бел. ред./.

Да, разбира се, и ние го казахме.

... с различните кандидатури. Сега вие бихте ли приел протегнатата ръка?

Аз вече не съм председател и ССД има ръководство. Аз винаги се радвам, когато след като аз съм казал нещо и съм направил, някой го последва - дали късно или рано, няма значение. Така че аз се радвам, че Костов е приел идеята, която ние отдавна настоявахме, още когато беше, ако си спомняте, за предварителни избори да направим, за да изберем президент, когато го номинирахме него и номинирахме и Петър Стоянов като изявените лидери вдясно евентуално за кандидати за президенти, и приканвахме всички да ги подкрепят. Сега щом, макар и на по-късен етап, са приели това нещо, аз нямам основание в партията да взимам позиция, противна на тази.

А кой е най-добрият проект за вашата партия - ГЕРБ или ДСБ като съюзник?

Аз смятам, че трябва да има традиционна, изявена десница. Трябва да има.

ГЕРБ не ги слагате там?

ГЕРБ има време да покаже позициите си. Все още и по страната, и в централно, ако щете, и в реализация на някаква програма за София, все още не се вижда ясната дясна ориентация. Така че нека да се структурира, да се излезе с една сериозна платформа, действия да има, разбира се, конкретни, и тогава вече можем да оценим дали позицията, дали ГЕРБ е дясно. Във всеки случай това, което категорично виждам по начин на поведение е, че ГЕРБ не е лява партия и хората, които са в нея. Така че винаги за една център, център-дясно формации има място, още повече виждате този политически глад, който е в момента.

Мая Манолова се изпокарахме в парламента пак за този прословут избирателен закон за големите партии. Абе какви големи? Те трябвало да имат единство. Какви големи партии има в България? За какво говорим? В България за големите партии на последните избори гласуваха 20 процента, точно 20 процента. Пресметнете и ще видите. Големите партии са 80-те процента хора, които не са в партии. И тук вече въпросът е накъде ще тръгне демократичното развитие на страната - дали ще се тръгне към консолидиране на партиите, обединяване, разширяване и вървене по традиционния десен-ляв център път или ще се тръгне нещо, което никак не е лошо и затова поне в тази част от закона успяхме да преодолеем, възможността хората да се обединяват на граждански тип сдружения, около конкретни проблеми и чрез тях да участват в политическия живот.

Местните избори са класически случай. Виждате колко кметове вече бягат от партиите и казват - ние ще излезем от, примерно, граждани за Шумен, граждани за Бургас или инициативен комитет за Бургас. Ето ви един съществен проблем, обединяваш се около програма, около ясни цели и участваш по този начин в политическия живот. Ще видим по кой път ще тръгне България. Тези избори ще бъдат показателни.

Каква да е българската програма с тия пожари, г-н Софиянски? Значи, то че ще има пожари, ще има, ясно е.

Защо избирате мен?

Не е нормално непрекъснато да гори…

Аз бих ви посъветвал, да поканите ген. Войнов. Той беше един изключителен човек. Помните, когато имаше пожари, първо, всички знаехме къде какво има. Второ, го виждахме него по телевизията лично да работи там. Викнете един такъв човек специалист. Той ще ви каже всичко. Разбира се, дойдоха БСП на власт и почна да си решава някакви сметки и го изхвърли, пък за да го изхвърли, пък го накисна и на всичкото отгоре. Разбира се, човекът си спечели делото, защото за глупости го гонеха, но още една политическа разправа имаше над един чист професионалист.

Затова аз каквото и да кажа за пожарите, ще го кажа от позицията на всеки нормален гражданин, на един дилетант в тази сфера. Поканете ген. Войнов, той ще ви каже каква трябва да е политиката. Във всеки случай очевидно е, че не сме подготвени. Очевидно е, че се хвърлят пари за други неща, а там, където трябва - не. Защото виждаме, че имаме огромен резерв. Ами, за какво се използва резервът? ! Ами купи две…, знаеш, че е горещо лято, откога знаем, че е горещо лято. Поне техника купи, пък вече оттам нататък… Какво ти пречеше да купиш техника? Не мога да разбера.