Шматко харесва идеята за Обсерватория на Енергийната Общност
Шматко харесва идеята за Обсерватория на Енергийната Общност / снимка: БГНЕС
Шматко харесва идеята за Обсерватория на Енергийната Общност
19174
Шматко харесва идеята за Обсерватория на Енергийната Общност
  • Шматко харесва идеята за Обсерватория на Енергийната Общност

Руският министър на енергетиката Сергей Шматко коментира има ли проблеми пред подписване на споразуменията за изграждане на газопровода „Южен поток”.

 

Какво мислите за новата визия за сигурността на газовите доставки за Европа, която защити президентът Първанов в първия ден от енергийния форум?

 

Бих искал да уточним – а какво принципно ново предложи президентът Първанов? Чух много интересното встъпление на президента Първанов, обсъждането на тези проекти, които сме обсъждали и до сега. Единственото, което много ми хареса от гледна точка на иновациите, това е идеята за създаването на Обсерватория на Енергийната Общност. Според мен това е много актуална идея, защото днес газовите партньори имат нужда от такъв независим и доверен консултант, имат нужда от място, където ще се събира и независима експертна информация, от където ще може да се получи информация по текущото състояние на различните инвестиционни проекти. Русия се интересува много от информацията от такъв вид институт, който дава текуща оценка и прогноза за потреблението на газ в Европа. Смятаме, че това е много правилна и своевременна информация. От гледна точка на това, което президента Първанов говори за разнообразяването на източниците на природен газ – ние напълно подкрепяме тази идея и работим активно с България по проекта „Южен поток” и разчитаме на пълно взаимно разбиране. Срещата в София се отличава с позитивизъм от аналогичните конференции, които се проведоха или ще се проведат в Европа и други страни. Българските домакини намираха правилната тоналност и точния баланс при провеждането на тази конференция. Много от държавите говориха за газовата криза от началото на тази година, но с изключение на коментара на другаря Саакашвили, всички останали изказвания бяха много премерени и на практика всички подкрепиха „Южен поток”.

 

България иска по-добър, по-изгоден договор с „Газпром”. Ще го получи ли?

 

Знаете ли, моето принципно мнение е следното – такива крупни проекти на първо място винаги носят характера на мащабни политически договорености. Затова мисля, че с подписването на междуправителството споразумение между Русия и България по проекта „Южен поток” – ние достигнахме до такива политически договорености. Не мога да си представя, че тези политически договорености, подписани на най-високото ниво могат да бъдат торпилирани от това, че отделните субекти не могат да се разберат по един или друг въпрос. Смятам, че те трябва да засилят работата си по обсъждането на тези моменти и да проявят необходимата воля за компромис. Нека да оставим това да бъде обсъдено от компаниите и да не даваме политически оценки. Такива въпроси няма да повлияят на съществуващото сътрудничество между България и Русия в газовата сфера.

 

Кажете откровено – какви са проблемите пред подписването на споразумението на Южен поток?

 

Доколкото знам проблеми няма. Има моменти, които не са съгласувани. Има два или три пункта, по които имаме различни подходи. Какво означава това? Това означава, че или компаниите ще се напрегнат и ще се опитат все пак възможно най-точно да си обяснят една на друга какво искат или тези моменти могат да се пренесат извън рамките на това споразумение и да бъдат уточнени в хода на реализацията на проекта.