Решението за демонополизация на Касата няма да е готово до 15 март
Решението за демонополизация на Касата няма да е готово до 15 март / netinfo
Министърът на здравеопазването професор Радослав Гайдарски в студиото на "Седмицата" по Дарик радио

Има ли корупция в болниците?

Ами. . .

Нали това беше темата на вота - корупцията, има или няма? Я, ясно кажете.

Ами, корупцията трябва да се дефинира най-напред като понятие.

Ами, да вземеш 60 лева, за да сложиш упойка на едно дете, за да може, както е казал този доктор - "майче, аз ги приспивам, аз ги събуждам".

Сарафов се казва, д-р Сарафов.

Да, д-р Марио Сарафов. Така казват, че бил казал. Той, нали, отрича, ама звучи пък по докторски, нали "майче, аз ги приспивам, аз ги събуждам".

Е, неприятно звучи между другото това.

Това корупция ли е, или не е корупция?

Сега, ако ставаше въпрос за тези прословути 60 лева, аз няколко пъти вече давах изявления и казах, че, ако са само тези 60 лева, аз бих отишъл и ще върна аз лично парите на майката.

Е, ама той явно много ги приспива и събужда така.

Но тук въпросът не е за тези 60 лева, за които непрекъснато се шуми. Става въпрос за организирано събиране на такива средства по 60 лева и така, както се говори, казват, че той е взимал от всяка майка, която е дошла да си оперира детето. И ако сметнем примерно пет или шест на ден, или повече, ясно е, че тук не става въпрос за 60 лева и не става въпрос само за онези 60 лева на тази, как се казваше, г-жа Петрова, а става въпрос за много големи суми. И тогава. . .

А шефът на "Пирогов" го усуква като БСП за Косово. Като го питат това корупция ли е, и той го усуква.

Хайде стига с това БСП. Няма да говорим за БСП.

Кажете ясно - корупция ли е това?

Ами, аз мисля, че това е по-тежко от корупция, ако говорим като явление, защото корупцията може да бъде еднократен акт, примерно някаква сделка за определена сума и този, който дава парите, и онзи, който ги получава, това си е чиста корупция. Докато тук си има цяла, така, според мен организация, и тя не е била еднократна, както се представят нещата в. . . пред медиите и пред хората.

Защо го има това? Вашият анализ, който правите. Защо България е в това положение - да идеш, за да те оперират, трябва да се разбереш с анестезиолога да ти сложи упойка, от която да се събудиш, защото, ако не се разбереш, може да не се събудиш.

Аз разбирам намека ви, предполагам, че смятате, че аз ще кажа - виждате ли, понеже заплатите са ниски и заради това хората си искат пари.

Не, аз не очаквам това да кажете, затова ви питам вашият анализ какъв е?

Моят анализ е, че това не е морално. По принцип лекарите не трябва да искат пари от пациентите. Ние сме се клели в така наречената Хипократова клетва и ние трябва да лекуваме хората дори и тогава, когато заплатите са ниски. Аз не казвам, че заплатите са високи, заплатите в България на лекарите, особено пък на сестрите, са ниски в сравнение с това, което е в Европа.

То и на министрите са ниски в сравнение с Европа.

Ами, това не означава, че. ..

Трябва да се корумпирате.

. . .трябва да се корумпираме и че аз трябва да правя, примерно някакви, така, незаконни сделки, за да се обогатя като министър. Моята заплата като министър е по-малка от това, което съм получавал като лекар, когато бях в. . . примерно, последната ми заплата, която имах в Правителствена болница като началник на хирургическа клиника, беше по-голяма от тази, която вземам сега като министър.

Какво трябва да се направи, за да не искат докторите пари на ръка, за да лекуват? Какъв е планът "Гайдарски"?

Първо, първо моралът. Първо моралът, защото мога да ви кажа, защото някои хора смятат, че само в България се случва това нещо. Напротив, и на Запад става, и аз знам много по-тежки случаи, и мога да цитирам случаи на наши граждани, които са оперирани в чужбина, и то в много демократична държава, където им надписват, вземат им повече пари, плащат им на ръка.

На ръка?

На ръка.

На Запад?

На Запад. И мога. . . даже знам точно и за кой лекар става въпрос. Сега не е въпрос тук да правя изявления по радиото, но мога да кажа точно за кои хора става въпрос, и то професори. Така че явлението не е само в България. Ако някой смята, че това е явление само български патент, се лъже. Има го и на Запад и всичко опира до морала на човека. Това е най-важното. Защото има и други хора в "Пирогов", хайде, този Сарафов да го забравим, ама има други хора, които работят в "Пирогов" и не вземат пари. Хайде тогава да умуваме защо единият и другият получава една и съща заплата, обаче единият си иска, и то преследва близките, а другият не иска. Значи, това е въпрос на морал, а не е въпрос на голяма или малка заплата. Защото аз мисля, че има хора, които взимат по-малко пари например от д-р Сарафов, и те не искат пари. Защо? Значи, пак въпросът е до морала на човека, до неговите изградени морални ценности по време на студентството, по време на работата му като лекар.

Има някакъв проблем в системата обаче. Сега, като се сещам, преди време в "Пирогов" те без да ти искат даваш, защото като ти направят спешно каквото е трябвал, и после казват - иди си при личния лекар и си влез по системата да ти махна примерно шева. И ти сега викаш - абе, докторе, абе, не може ли, и той - сега, абе - може, нали. И сега, то като се замислиш, то не му е вече работа по спешното да ти маха, от друга страна, той го е слагал, може да се обезобразиш, нали, ако. . .

Едно е, когато човек е доволен и е подарил нещо. Може да подари примерно един литър ракия или да подари една кокошка, има и такива случаи, нали. А друго е, когато преследваш човека и искаш парите на всяка цена. . .

Предварително.

Предварително, и особено предварително. Това си е чист рекет. Няма друга дума освен рекетиране, защото ти или. . . хайде, българската дума е изнудване, затова защото той е решил на всяка цена да вземе парите и той си е направил сметката предварително колко трябва да изкара примерно днес, колко ще бъдат утре, колко ще има за един месец или за цялата година, и това си е рекет, изнудване.

Приватизацията решение ли е за справяне с корупцията? Миналия парламент пусна да се приватизират 200 държавни и общински болници.

Приватизацията е елемент, елемент, но тя не може да бъде панацея за премахване на корупцията, защото, когато заведението е частно, много трудно лекарят ще си позволи да иска пари от пациентите, но и в частните заведения, и там може да съществува корупция. Пак, пак опираме винаги до морала и до ценностите, които притежава един лекар.

Има ли корупция в частните в момента в България?

Много рядко, но там бързо. . .

Те там, като ги хване собственикът, ще изхвърчи.

Там бързо. . . веднага може да го уволни, да, може веднага да го уволни. И това е вече разликата, защото в едно здравно заведение, държавно или общинско, винаги се намесват други сили и започват вече ходатайствата. Ето тук в случая в "Пирогов" казват, че се събират подписи за това да се оневини лекарят, и се казва - е, за 60 лева сега ще го уволним човека. И аз пак казвам - ако бяха само тези 60 лева, аз съм готов да отида и да ги върна.

Защото това семейство от Русе е дошло, то разходи да дойде, те 60 лева са си много пари за едно българско семейство.

Не, става въпрос за много пъти по 60, за това става въпрос, а не за онези точно 60 лева.

Как точно мислите да я направите приватизацията? Да ви кажа, не е много ясно от това, което и парламентът прие. Ще има ли РМД-та, преференции за лекарите?

Много е ясна, много е ясна. Не е ясна на хората, които не се занимават с този проблем. Ние махаме мораториума върху продажбата на здравни заведения, има такъв мораториум.

Не всички, 69 остават в забранителен списък.

Да.

Университетски, областните. . .

Не, и за тях не е решено.

Засега остават.

Това е становище на Министерството на здравеопазването, мое лично становище, становище на Министерския съвет, но този въпрос ще бъде решен от Народното събрание.

Вашето становище е, че университетските и областните болници, както и санаториумите не трябва да бъдат приватизирани.

И специализираните трябва да останат. . . не трябва, да, не трябва. Това е гръбнакът на здравеопазването и тези болници трябва да останат под защита на държавата.

За другите как ще става?

Другите, никой не е казал, че ще бъдат закривани, защото се пусна такъв слух - закриват 150 здравни заведения, продават 150, някъде пишеха даже и 200 здравни заведения. Нито ги закриваме, нито ги продаваме, ние просто освобождаваме тези здравни заведения и ги даваме на общинските съвети и на кметовете да решат съдбата им по-нататък. Ако те имат средствата, ако една болница работи добре, ако колективът на тази болница е много добър и хората ги търсят, тези болници ще съществуват и даже може да се развият и да станат. . .

Като общински.

Като общински болници, нали?

Добре, ама вие. .. а държавни няма ли в този списък, от. .. дето освобождавате?

Няма, няма държавни.

Нито една няма?

Няма, защото те са общински болници по принцип.

Само тия 200 всъщност.

Всъщност държавни болници в България, които са 100-процентово държавни, това са само университетските болници, само университетските плюс някои специализирани болници. И останалите 25 болнични заведения те са със смесено държавно и общинско.. .

Които са областни.

Това са областните болници, 51 процента притежава държавата, 49 - общините.

Така. Тоест сега вие оставате общините да видят дали ги искат тия болници. Ако не ги искат, може да ги продавате.

Не, те ги искат, те си искат и те са били винаги общински.

Да, става дума дали искат ги задържат, но може да ги продават.

А, да ги задържат, да, това си е вече изцяло, това си е изцяло, това зависи от самите общински съвети, от кметовете и, разбира се, от хората, които живеят в това населено място. Защото общинският съвет може да реши примерно да се отърве от някоя болница, защото обикновено те. .. не са печеливши между другото като предприятия и могат да искат да се отърват. Но ако населението. . .

Ами, те ако не са печеливши, кой ще иска да се отърве, след като ще го карате 15 години поне, така е в момента срокът, приет от парламента, да трябва да си го държи пак болница?

Ами. .. могат да я реновират тази болница и тя да печели. Могат да я направят примерно едно ДКЦ със спешна помощ, ако е по-малка болница. И ние сега във. . .

Вие за тоя срок ли сте? Нали има спор за срока - дали да е 15 или 5 години?

Аз съм за 15 години.

Вие сте за дълъг срок.

Да, за 15 години. Защото, ако е за 5 години, докато се уредят нещата, петте години ще минат много бързо и тогава могат да бъдат закрити много болници.

А ще могат ли?

И затова сме предвидили, предвидили сме в закона да има и съгласието, когато някоя болница трябва да се закрива или да се продава, т.е. когато изтече срокът от тези 15 години, все пак министърът на здравеопазването да има становище. Защото някой район може да реши, че не му трябва болница, но гражданите, хората имат нужда.

Вие искате да може да спрете да се смени предметът на дейност на болницата.

Не, да се прецени. Не зависи от министъра, защото министърът в края на краищата не е собственик. . .

А съвещателен глас да има.

Да, да има съвещателен глас в случая.

А обособени части ще могат ли да се продават при тази приватизация, защото това е другият вариант - ще оставим две стаи за поликлиника и другото ще направим казина, кафенета, ресторанти.

И да печелят.

И. .. вече ще издържат двете стаи.

Не, дефиницията, определението на обособената част означава онази част, която е неделима от болничното заведение и без която болничното заведение не може да работи. И ние сме дефинирали коя е неделимата част или тази обособена част. Това са кабинетите, това са лабораториите. И е казано кое, част от двора. . .

Те няма да могат да се. . .

Част от двора, защото то не може примерно една болница да притежава само сградата и директно на улицата.

И отпред пазар да направим.

Да. Значи, ние сме определили, горе-долу има понятието. Обособената част има определена дефиниция и те не могат да излязат извън границите на тази дефиниция.

А докторите ще имат ли предимства?

Докторите ще имат предимства дотолкова. . .

РМД. . ..

А, не, не, не, хайде стига с това РМД. Не става въпрос за РМД-та. Точно затова аз говорих и в Народното събрание. Не става въпрос за РМД-та, РМД-то трябва да се забрави. Ние даваме предимства и ще дадем предимства на лекарите само тогава, при равни условия, когато примерно група лекари от даденото заведение желаят да закупят болницата. Но не става въпрос просто символично. Ако болницата струва примерно 5 милиона, да бъдат добри да изтеглят пари от банките и да си закупят заведението, а не както беше. . .

Тоест, ако не доктори дават 5 милиона и доктори дават 5 милиона, тогава ще вземете докторите. Обаче, ако не докторите дадат 5 милиона и 2 лева, ги взимат не докторите.

А, не, не говорим за 5 милиона, хайде сега - 5 милиона и 2 лева. Става въпрос, че някой може да даде 15.

Как ще се. . .

Но при равни условия, при равни условия. ..

Кой ще преценява това?

Ами, когато една болница трябва да се приватизира, ще има критерии, по които ще се приватизира тази болница. Няма да може. . .

Ама, те общините ли ще трябва да си ги измислят критериите, или?

Не, критериите обикновено, за да улесним общините, трябва да се разработят по принцип от Министерство на здравеопазването.

А и вие дадете, но той няма да е задължителен, а препоръчителен списък от критерии.

Препоръчителен, ние не може да задължаваме общините, те са собствениците на тези болници.

По-големият въпрос обаче, вие го поставихте, е колко болници трябва да има България? В "Труд" четох, че другата седмица на премиера сте щели да представите национална здравна карта.

Не другата седмица, а в понеделник, този понеделник от 10.30 часа. . .

Му носите и какво ще представлява картата? Тука трябва да има задължително болница със спешно звено, с еди-какви си отделения.

Да.

Тука може да няма.

Делим. .. болниците са разделени на четири нива. Има болници първо ниво, това са най-малките болнични заведения, в които искаме да има всичко - да има спешна помощ, да има едно ДКЦ, това са консултативните центрове, да има няколко, може да има 10 или 15 легла. Това са болници от първи тип или първо ниво и това са в малките селищни системи - до 20. . .

Колко такива са по вашата карта?

Горе-долу изчислихме ги около 52, може да бъдат. . .

Това как се пада, на пет общини по една.

Ами, не мога да кажа точно колко ще бъдат, на колко общини, защото не сме ги. . .

На какво ги смятахте, на брой пациенти или на територия, по какъв начин?

В националната здравна карта всичко е разработено по области. Сметнали сме болнични заведения, болнични легла, лекари по специалности. ..

Пътища. ..

. . .пътища, отдалеченост, географски район труден. Примерно не може да сравняваш един равен район, да речем Плевенско, с Кърджалийско, където знаете колко трудно се придвижват. . .

Там ще трябва да има по-нагъсто. . .

Естествено.

Значи казвате. .. 50 ли казахте, че ще има?

Петдесет и две.

Петдесет и две ще бъдат първо ниво като ДКЦ с легла.

Да, да, с по малко легла могат да бъдат и спешна помощ заедно. И спешната помощ ще бъде там заедно, която да бъде в услуга на звеното.

Така. Второ ниво.

Второ ниво са вече от 25 до 40 хиляди население, обслужвано от това болнично звено.

Под 25 ще бъде. .. тези 52 ще бъдат за под 25 хиляди.

Да.

Така. От 25 до 40 хиляди население ще има, какво ще включва това ниво?

Това ще бъдат вече болнични заведения с по 3-4, минимум 4 отделения. Това са болниците.

Три, четири отделения.

Да.

Те колко ще са такива?

Ами, някъде около 25 ги броихме.

Тоест областните реално.

Не, не, не, това не са областните, не са областните, защото има още едно трето ниво пак общински болници, които са вече по-големи болнични заведения, които са. . . даже в някои случаи могат да бъдат по-големи като заведения от областните. Казанлък например обслужва население над 100 хиляди човека.

Там какво отделение, колко отделения има?

Горна Оряховица, Свищов и т.н. Там може да се разгънат, да се разгъне целият болничен комплекс. Може да има 10 и повече отделения.

Така. Колко ще са такива?

Ами, не си спомням. Трябва да. .. понеже не ми беше, ако беше ми казал да донеса картата, сега да изръся някоя цифра. . .

Не, значи казахме 50-ина ще са на първо ниво.

Да, около 25 . . .

Двадесет и пет ще са второто, следващото ще са. . .

Струва ми се, около 17 или 18 бяха, не мога да кажа точно, ще сгреша цифрата точно.

До 20, до 20, да кажем така.

Да.

И последното, най-висшето всъщност ниво, са. . .

И вече четвъртата това са областните болници, четвърто ниво.

Така. Те ще са 26 ли, колко?

Двадесет и пет, защото останалите 3 са университетски болници.

Плюс 3 университетски - София, Пловдив, Варна.

Да. И другите, останалите вече, това са вече университетските болници и специализираните болници за лечение.

Това е вече пето ниво. Колко са такива?

Не, тях не ги слагаме на нива.

Как така?

Не ги слагаме на нива. Те са общо разпръснати из цялата страна и всеки един може да ползва тези болници. Примерно, ако не желае да се лекува във Видин, той може да отиде в университетската болница или в София, но може да отиде и в Плевен, да предпочете.

Тоест по вашите сметки в България ще има около 130 общо болници, ако вярно ги събирам.

Не, не ги събирай и не. . .

Специализираните?

Не сме казали колко ще бъдат. Не ме хващай в капана да кажа една цифра и след това да ме разнасяте по медиите. .

А колко са сега болниците?

. .. министърът каза примерно, че ще бъдат 130, а пък те останали примерно 150.

А колко са в момента болниците?

Болниците в България са някъде около 250-260 болници.

Е, значи грубо да се каже, че наполовина ще бъдат съкратени според здравната карта.

Не, не съм казвал, че ще бъдат съкратени, няма такова нещо.

Не. Добре, минимумът, който трябва да има България, е този. Тоест два пъти по-нисък от това, което има в момента. Ако има кой да плаща, може и 300 да са.

Минимум, ето, това са болнични заведения, значи тези болнични заведения спокойно могат да обслужват България. Защото, имайте предвид,че имаме и 40 болници частни, не забравяй, че има 40 частни болници.

Има 40 частни. Добре, а сравнявахте ли с други държави как е?

Ами, естествено че сравняваме.

На колко души. . . Как смятат там - на колко души колко легла има, или. Какъв е принципът?

По принцип не болниците, а болничните легла са важни, затова защото може да има например 5 болници с по 500 легла - 2500. А може да имате 50 болници с по 25. . .

И ние колко легла имаме в тия 250 болници в момента?

Ами, над 40 000.

А колко е, ако се сравним с Холандия. . .

Това е. . .

. . . Германия, колко трябва да имаме?

Да, веднага отговарям: 5.9 са леглата на 1000 души население в Европа и ние имаме точно 5.9. Не знам точно как съвпаднаха цифрите.

40 000. . . Тоест, тия легла, които имаме, са тези, които ни трябват?

5.9 са леглата, изчислили са ми ги точно.

Но вашата теза е, че трябва да. . . излиза, че трябва да се окрупнят всъщност, от всичко, което обяснявате?

Да, за окрупняване става въпрос, защото когато са пръснати малки болнички те нямат ефективност.

Ами, то няма добър достъп.

Не, няма ефективност, а и подготовката на лекарите е по-слаба, затова защото едно е да работиш в голяма болница, където например ще оперираш от един вид, примерно резекция на стомаха. В една голяма болница минават 150, могат да минат и 200 души, и сега, ако. . .

И ти все това като правиш ще се научиш, ще станеш много добър.

. . . в една болница обаче се правят пет операции в годината такива, каква ще бъде оперативната техника? То е много ясно. Аз, когато тръгнах от провинцията за София, точно това ми беше голямата мъка. Оперираш, стигаш един таван и край, до тук, не може повече да вървиш напред, затова трябва да отидеш в по-голяма болница. И там, където си в по-голямата болница, има по-опитни лекари, колективите са други и там може да усъвършенстваш изкуството.

Да, обаче сега ще почнат - като се стигне до окрупняване, то значи, нали, ако са две съседни общини и болницата, за да стане това, което вие казвате, трябва да иде в едната. И ще се почне местният патриотизъм. Ние от 100 години болница имаме, доктор тук не сме оставяли.. . от турско. С това как ще се справите?

Е, това е много труден въпрос, защото аз веднага си поставям. . .

Депутатите започват, и без това имате много депутати, ще звънят - абе, Гайдарски. . .

Точно. . .

. . . сега баш ти моя ли район, избори идват.

Ами, да. И това ще бъде голямо затруднение, между другото. Не говорим за БСП. Защото. .. ние не говорим за НДСВ или коалицията. . .

Изцяло, ама тя опозицията пък ще подклажда.

Там, между другото обикновено местният патриотизъм надделява и там няма партии. Там всички натискат и са много единодушни, когато примерно искаш да направиш нещо в даден окръг, те всички казват - е, че вашият окръг ли. . . Там всички се обединяват, там няма партии, да знаеш. Там всички са родолюбци, местни патриоти и натискат за. . .

Добре, ама то с болниците ще стане като с училище. Ние от 10 години не може да ги съкратим. То е ясно, че е глупаво, нали, 200 години след Възраждането взаимно да се учат децата с един учител, но има такива училища, защото. . .

Не, с училищата е по-лесно. Училищата се пооправиха, защото, аз говорих и с министър Даниел Вълчев, там нещата по-леко станаха, защото все пак училище е, пет деца - дали ще учат в това училище, или на друго място, не е толкова страшно. Но много по-страшно е да закриеш една болница, и аз съзнавам сериозността на проблема, и разбирам, че ще имаме големи неприятности, но ние така или иначе този въпрос трябва да го решим и все някой трябва да го решим. Лошото е, че ние трябва да го решим и ще си понесем естествено и последиците от това.

Според вестник "Политика" на 15 март става ясно дали частично или напълно ще се демонополизира системата със здравната каса.

Вестник "Политика"?

15 март. Не знам защо решиха 15 март, така пише.

Ами, ти да не са. . .

Това ли е датата?

Да не би някой да им е подсказал от Космоса, или баба Ванга?

Кога е, кога ще. . . .

Аз не съм казал такова нещо.

Не, те не ви цитират вас. Пише, че 15 март.

Ами, аз не съм. . .

Тогава ще. . .

. . . запознат с тази дата 15 март.

А кога ще сте готови с това колко каси ще има и какви ще са тия каси?

Няма да бъдем сигурно на 15 март готови с решението за демонополизацията, тъй като имаме вече съгласието за демонополизация. Знаете, че аз бях един от. . . Аз бях най-големият, така, сторонник да има много каси в началото, но тогава СДС решиха, че. .. най-вероятно ще векуват и решиха да си направят единна каса.

После вие дойдохте и решихте вие, че ще векувате.

Не, не, няма такова нещо. Напротив, аз съм много обективен човек и знам, че няма да векуваме.

Не, тия години всичките никой не ви остави да ви мине през акъла за векуване, защото ви сменят всеки ден.

Въпросът. . . Да, винаги ме сменят, да. Това е пък най-малката опасност за мен, нали. Въпросът е друг, че действително трябва да има демонополизация. Убедихме се накрая защо. Ето, веднага мога да кажа защо. Затова защото, след като лекарският съюз отказа да подпише рамковия договор, касата остана сама и тя си прави каквото си иска в момента. Дори и аз като министър не мога да удържа положението, затова им казах тогава - щом трябва да има конкуренция, да я има. Нека да има няколко каси да се конкурират. . .

Ама равноправни каси.

Равноправни да бъдат.

Е, какво пречи да са направим? Какви ще са критериите за каса? Ще си направим една каса Вълчев - Гайдарски. Ще има големи пари.

Можем да си. . . Ами, стига да имаме парите.

Ама ще има ли някакви критерии? Колко. . .

Ама, Гайдарски и Вълчев нямат пари.

Ама, колко трябва да. . . . Ние ще ги вземем от осигурените.

Ако всеки разсъждава така, може да направим 200 каси, както в Германия.

А какво пречи да направим 200 каси?

Ами, не може да стане, затова защото той. . . този, който иска да влезе в играта, той трябва да гарантира с доста пари. Не става въпрос да имаш 500 000 лв., както сега, в здравноосигурителните дружества.

Да, защото сега няма голям. . .

Ами, ще трябва да има доста пари, за да гарантира, че, ако примерно неговата каса фалира, да може да му вземем парите след това, а не да пропадне примерно. . . .

Е, какъв ще е критерият? Колко трябва да бъде прагът за пари да имаш, за да направиш каса?

Това се разработва сега и затова не може и няма да стане на 15 март точно, защото ние нямаме изработени критериите, по които. . .

А минимален. . .

Ние трябва да имаме точни критерии, по които ще бъдат образувани тези няколко каси.

Минимален брой клиенти. Ще има ли такъв критерий?

А. .. равноправедни. Равнопоставени. Значи.

И смисъл да кажеш - трябва да имаш 500 000 осигурени, за да правиш каса, или 200, или милион?

В началото е много трудно да се каже, защото никой няма да може да набере. Ако излезем от този критерий, тогава само НЗОК има толкова много болни. . . осигурени, не става въпрос за болни.

Тя и болни има.

Има и болни.. . Но въпросът е, че трябва да гарантира този, който иска да влезе в броя каси, да гарантира със средства.

На колко ще се увеличи здравната вноска? Вчера асоциация на болниците иска 8.4.

И четири.

Защо пък и четири? Сигурно, за да свалят на 8, нали, като стане. . .

Аз не съм бил там и не мога да кажа защо точно 8.4, а предполагам, че изхождат от средните цифри в Европа. Минималните цифри в Европа са 7 до. .. вече нагоре, ако тръгнем, към 14, до 14 процента.

Ние по-скоро в долната.

Ние все пак сме долната граница, но все пак това е една приемлива граница 8.4-8.5, а може да бъде и 9, но не сме решили още. Няма решение по този проблем.

И накрая, ще стане ли в България като по филмите, дето гледаме - болници за бедни, болници за богати?

Не, аз мисля, че българският народ няма да позволи да има болници за бедни и за богати. Ние сме демократична държава и ако се върнем в миналото, ще видите, че българският народ има една нетърпимост към богатите по принцип, има такова нещо, виждате го. Не би. . . Народът не обича богатите хора, защото в България не е имало никога много богати. Имало е. . . Защото в. . .

Заможни.

Заможни, може би така е по-правилната дума - заможни, и особено при системата, която я имаме в момента, няма да може да има болници за богати и за бедни.

Заможните пък не щат да ходят в болници с бедните.

Ами, като не иска да отиде в болницата, където има и бедни, той трябва да си плати тогава. Ето това, което ние говорим - ще има и доплащане за онези, които. . .

Доплащане.

. . . искат да имат условия над средно европейско ниво. Искат да имат телевизор, иска да има интернет.

Ще си плаща, ама не като на тоя от "Пирогов" 60 лв., нали?

А, 60 лв. са малко. Аз мисля, че трябва да плати повече.

Ама, няма да е на по тоя . . .

И ще ги плати. . .

На каса, с бележка.

. . . на касата и след това всичките тези пари ще се разпределят справедливо между всички работещи, а не само на определена групичка или на определен човек.

Значи това е всъщност планът "Гайдарски", за да няма корупция в болниците?

Не, не става въпрос за Гайдарски. Това е становище на Министерство на здравеопазването. Това е становище и на БСП.

В понеделник здравният министър представя на премиера проекта за здравна карта, национална здравна карта на България.

Която трябва да има или задължителен, или препоръчителен, и трябва да решим дали да има задължителен.

Това, препоръчителния. . . Нали знаете, в България това. .. да ти препоръчат да не минаваш на червено, всички ще минат на червено.

Е, вие, г-н Вълчев, за кое сте - за препоръчителен или. . .

Задължително.

Задължителен.

А вие за кое сте?

Казвате го пред целия български народ.

А вие за кое сте?

Аз съм също за задължителен. Да не вземете да ме критикувате после, да кажете.. .

Като ще се прави нещо. . .

Да се направи.

. . . да се направи като хората.

Е, добре. Аз съм също за задължителен.

Минимумът да е ясен. Добре.

Иначе, ако е препоръчителен, знаете, че българинът много не се подчинява на такива мерки, когато са препоръчителни, когато няма твърд, така, израз като закон нещо да бъде ясно.

Препоръката върви само пак с тоя, дето започнахме, с 60 лв., нали? Той препоръчва да дадем 60 лв., но там е със задължителен характер.

Да.