Рамадан Аталай: На свещи само по романтични поводи
Рамадан Аталай: На свещи само по романтични поводи / netinfo

Рамадан Аталай, председател на комисията по енергетика в Народното събрание.

От онова, което чухте вие като състояние, проблеми, актуален енергиен баланс от експертите на НЕК, какъв изход вие виждате от задаващата се криза с енергийния ни баланс? Толкова ли е критично положението и наистина ли има опасност няколко от блоковете на ТЕЦ-овете "Марица-изток" 2 и 3 да спрат в началото на следващата година?

Първо, искам още в началото да внеса яснота, че криза в електроенергийния баланс на страната няма.

Задаваща се, казахме. Предупреждения се чуха...

Сега, дали се задава или не, също е спорен въпросът. Въпросът е, че енергийната комисия към Народното събрание днес изслуша финансово-икономическите показатели за 2006 и 2007 г. за първото тримесечие на Националната електрическа компания, също така и поискахме от тях, както всяка година комисията изслушва, електроенергийния баланс за страната за зимния период 2007-2008 г. Може би...

Спокойна ли е картината?

Може би оттам, така, възникна напрежението в страната, защото сме достатъчно открити и представихме пред обществото различни варианти за покриване на нуждите на страната от производство на електроенергия. Тези варианти са 4, от които, разбира се, както реалната ситуация, където недостиг на електроенергия от производство на електроенергия в страната няма да има, а има и допускания, евентуално ако има сушава година, евентуално ако стане така, че някои рехабилитации и построяване на сероочистни съоръжения закъсняват, както и закъсняват в момента, това закъснение не е чак толкова много, колкото е притеснението на страната, то е в рамките на 8 месеца. Вие сигурно се спирате на този, най-неудачния вариант, който ви е представен от Националната електрическа компания, но аз бих ви казал, че най-оптимистичният...

Да, енергетиците още преди седмица алармираха за този вариант и точно обвързвайки ги с ..

Някои енергетици.

Да, някои от енергетиците.

Да, някои енергетици, които примерно са служители в Националната електрическа компания, разбира се, алармират, защото искат по-висока цена на електроенергията, която те изкупуват от производителите. Тъй като вече в България има достатъчно институции, които проверяват при образуването, ценообразуването, а това е Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, благодаря, че тази комисия действа достатъчно ефективно, и в момента има спор дали да има повишение на цената толкова, колкото иска Националната електрическа компания, или да е реално повишението на изкупната цена, която те трябва да купуват от производителите. И оттам нататък в редицата се очаква, в редицата се очаква едно 5-процентно увеличение на цената до крайния потребител.

Това, което е коментирано... ще вземе окончателно ..

Но притеснението ако ви е за това, че евентуално има опасност Европейската комисия да ни наложи спиране на блоковете заради това, че нямат сероочистни съоръжения, има изход от създалата се ситуация.

Какъв е този изход - да плащаме санкции или?

Разбира се, плащат се определени санкции за това, че не сме си свършили работата, и нашите блокове работят. Така е и в Гърция, не искам да говоря и за други държави как е. Убеден съм.

Членове на евросъюза.

Членове на евросъюза. Разбира се, от това нещо опозицията могат да направят сериозен материал, за да могат да обезпокоят обществото, но аз още веднъж ви казвам, че мощностите, инсталираните мощности и мощностите, които могат да работят и да произвеждат електроенергия, за 2007 г. са гарантирани, както и за 2008 г. също са гарантирани. Имаме обаче притесненията поради това, че все още не действат сероочистните съоръжения в топлоелектрическите централи на "Марица-изток 2". Това е реалната картина.

От това, което казвате, аз разбирам, че вие не виждате никакви рискове за баланса през зимния период и по-скоро смятате, че всичко това, което като предупреждения, анонси и надигнат глас от страна на енергетиците, идва по-скоро заради споровете около цената, на която се продава токът.

Мисля, че бях ясен. Един от аргументите е заради спора на цената на електроенергията. Вторият спор, реалният спор е, че в момента НЕК прави микса или събира електроенергия от различни производители на различна цена, или НЕК купува електроенергия на договорираните цени през изтеклия период при управлението на другите правителства. Разбира се, изкупува също така и електроенергия, която е произведена на много ниска цена от водните електроцентрали. При това положение, при този микс, когато се създава миксовата електроенергия, при спирането на трети и четвърти блок, разбира се, че има определено повишение на цената на електроенергията, но тя не е толкова, че чак..

НЕК искаха с 25 процента.

... да се притесняваме. И чух, идвайки насам, по радиото едва ли не да има режим на тока. Според мене, ако евентуално в България, евентуално казвам, се допусне режим на електроенергия, това означава, че сериозни пропуски ще има в работата на НЕК и плюс другите предприятия, които са ангажирани с осигуряването на електроенергията в страната. Но днес в България да се говори за режим на тока, дори и при случай, че имаме либерализиран пазар, дори и в случая, когато министърът на енергетиката, икономиката и енергетиката има пълните права да регулира този либерализиран пазар чрез издаване на съответни заповеди за осигуряване на електроенергия на крайния потребител, включително необходимата електроенергия за страната, да се мисли, че в България може да има режим на електроенергия според мене е неуместно.

Вие лично не сте ли притеснен? Аз сега в разговора и с Митьо Христозов се сблъсках с този казус, че практически наистина след отварянето на пазара на електроенергия от 1 юли, ако няма такава регулация, ако наистина не бъдат задължени търговците, които могат да продават ток, първо да задоволяват нашия пазар, а след това да имат право да изнасят, може пък в действителност да пострадаме сериозно при, така, трудния баланс, който се постига. И вие признавате, че след затварянето на двата блока на АЕЦ "Козлодуй" нещата не са розови, въпреки че се справяме.

Разбира се.

Закъсняваме ли с тази регулация?

Според мене никак не закъсняваме в смисъл такъв, че в момента действа заповедта на министъра на икономиката и енергетиката до края на този месец, и напълно съм убеден, който и да е министър...

Тъкмо затова нямаме министър, 20 юни е...

Според мене един пазар на електроенергия не е като пазара на Подуяне да се излезе и да се продават лимони от щайгата. За него е необходимо достатъчно време, за да се влезе в договорни взаимоотношения и съм убеден, че правителството ще направи всичко възможно министърът на икономиката и енергетиката да се възползва от правата и закона, който му дава законът за енергетиката, за да си въведе по най-бързия начин съответната регулация. Разбира се, става въпрос регулация за осигуряване на електроенергията в страната, а също така регулацията...

Това пропуск ли е?

...може да стане и от страна на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, която също може да регулира цената на електроенергията и преноса примерно на. . .

Това пропуск ли е някакъв, защото наистина 1 юли е след десетина дни? Има ли някаква колизия във. . . че не е направено?

Не може да се говори за пропуск. Убеден съм, че г-н Овчаров, когато е издавал тази заповед, не е знаел, че ще си подаде оставката след 6 месеца.

Да, чисто формално трябва да бъде решен въпросът. Разбирам ви, че според вас със сигурност няма никаква опасност от режим на тока. И все пак - при недостиг, при нарушение на енергийния баланс допускате ли възможността за внос на ток?

Човек би трябвало да допусне всичко, когато работи в реалната икономика. Но аз ви казах и сега ще повторя - ако нашите експерти в Националната електрическа компания и други, които се занимават с внос и с износ на съответната стока, ако не са готови да реагират при създалите се кризисни ситуации, това означава, че те не са си свършили работата. Убеден съм, че нашите експерти си вършат работата добре.

Обезпокоително ли е финансовото състояние на НЕК? Подозирам, че днес и това е било отчетено пред комисията. Дълговете на компанията към производителите на ток надминали 80 милиона лева, твърдят от НЕК.

Продължаваме с разглеждането на финансовите показатели на Националната електрическа компания. На днешното заседание те обявиха, че имат задължения към атомната електроцентрала. Зададохме им въпроса имат ли задължения и към другите производители. Смятам, че на следващото заседание картината ще ни бъде изяснена. Допускам, че Националната електрическа компания имат задължения към производителите, убеден съм обаче - те са текущи, в рамките на месеца или на два месеца в зависимост от отчитанията. Защо го казвам това така? Това е може би единственото предприятие, където има кръстосано субсидиране. Разбира се, че след като спряхме трети и четвърти блок, сериозно е намален износът, откъдето те си покриваха съответните загуби.

Но аз пак ви казвам - производството от водноелектрическите централи и с изкупуването на електроенергия от производители с по-висока цена според Държавната комисия по енергийно и водно регулиране не е повече от рамките на 10-те процента, които Държавната комисия по енергийно и водно регулиране ще им го зачете. Става въпрос за много повечето, което Националната електрическа компания изисква като стойност, като цена от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, по моя информация. Убеден съм, че все още вървят преговори, разговори и ще се постигне до разбиране и от двете страни, и ще имаме една нормална цена, защото цената, която определя Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, е разходи плюс. Всеки един производител трябва да докаже съответните си разходи. Ако разходите, които те доказват, не са аргументирани, Държавната комисия по енергийно и водно регулиране не ги признава. И според мен, така, в рамките на десетина дни тук ще имаме окончателно определяне на цената на електроенергията за този период, който трябва да бъде определен от Държавната комисия.

Говорим за крайния потребител, нали така?

Говорим за цената от Националната електрическа компания, която изкупува от производителите. 

По веригата.

. . . разбира се, по веригата ще се определи цената и на крайния потребител.

Засега планираното увеличение е от около 5 процента средно, ако помня, за цената. . . за тока за бита, най-общо казано.

Да, така са, последните разговори, които ги водихме с проф. Шушулов и с комисията, с господин Кирчев, че в рамките на около 5 процента повишение на цената на електроенергията на крайния потребител.

Допускате ли, че състоянието на енергийния баланс през зимните месеци и фактът, че, макар и да се справяме, се справяме трудно, ще бъде аргумент на НЕК, на производители да поискат повишаване на цената на по-следващ етап, извън това сега планирано увеличение? Питам, защото, ако хипотетично заговорим за плащане на санкции примерно за сероочистващите инсталации на ТЕЦ-овете във. . . за "Марица изток" става въпрос, тези санкции реално ще влязат в цената на тока. Ако се стигне до тях.

Докато се наложат санкциите, има ред процедури, които трябва да минат. И тези процедури са, убеден съм, че са много по-дълъг период от година-две, така показват всички проучвания. А ние имаме осем месеца закъснение. Евентуално ако се наложи санкция, поне нашите проучвания показват, че те са толкова минимални, но ние не трябва да се успокоим от това, че те са минимални. Вярвам, че няма да има сериозно отражение върху цената на крайния потребител.

Но не трябва да забравяме, че цената на суровините на международния пазар сериозно се повишават, и то постоянно, на енергийните суровини. И още нещо трябва да се знае - че повишението на цената, което иска Националната електрическа компания, е в зависимост от това и от повишението на цената на въглищата, които са собствено производство.

Които също...

Които също влияят...

...растат като цена.

. . .влияят върху цената на, на производството, разбира се.

До края на годината да чакаме ли още едно поскъпване? Така, по онова, което, вие пряко работите с този сектор. Крайният потребител се вълнува от цената на тока.

Значи, мога да успокоя обществото, да кажа, че безпринципно повишение на цената на електроенергията няма. Но не искам да лъжа никого, да седна тук, пред вас, или пред обществото да кажа: не, няма да има повишение на електроенергията оттук нататък.

До края на 2007.

Да.

И понеже говорихме много за този, за енергийния комплекс "Марица-изток", в комисията, в енергийната комисия и в частност в ДПС обсъждали ли сте този проект за изграждане на "Марица-изток 4"? Вие подкрепяте ли го? Защото вашите колеги от НДСВ се обявиха срещу него. Аргументът е горе-долу такъв - и без това в момента имаме проблеми с останалите три ТЕЦ-а от енергийния комплекс, сега четвърти проект.

Тук въпросът възниква необходими ли ни са нови мощности. Аз казвам да, обаче процедурите, които трябва да бъдат проведени, трябва да бъдат точни и ясни. И след като се запознаем с процедурите и със съответно действията, които са направени дотук за строителството на новата мощност, тогава Движението за права и свободи, след като се запознае с това, ще дадем и нашия отговор.

И как да завършим? Обещавате на българите да няма режим на тока през зимата.

Аз предлагам да завършим така. Обществото според мен трябва веднъж завинаги да разбере, че цената на електроенергията е такава, каквито са разходите за неговото производство плюс съответните печалби, които са необходими за. . .

Издръжката на този, който го произвежда.

...освен за издръжката и за иновации, за реконструкции, за модернизации в енергийната система. Свърши времето, когато държавата субсидираше и определяше цената, тъй че на днешно време аз съм убеден, че цената на електроенергията в България е най-ниската в този регион и оттук нататък не би трябвало да очакват катаклизми в енергийната ни система, имаме много добри специалисти, които си гледат съответната си дейност, имаме достатъчно инсталирани мощности, рехабилитациите…И това дискотечно осветление, което имаше България преди години.

Двайсетина години и нещо.

...преди двайсетина години, не може да има в България.

Няма да останем на свещи. Благодаря ви...

Само когато е романтично, тогава на свещи.

Ето това ни обеща Рамадан Аталай, председателят на енергийната комисия в Народното събрание.