Пролактиномите могат да увредят зрението при мъжете
Пролактиномите могат да увредят зрението при мъжете / netinfo

Тайнството на зачеването, проблемите, свързани със забременяването и начините те да се разрешат. Лечими ли са те и какво се случва при повишена стойност на хормона пролактин в организма. Всичко това може да се разбере в първото издание на рубриката „Доктор – ох, боли!” в предаването „Ники Кънчев шоу”.

На актуалните въпроси по тези теми отговори доц. Владимир Христов, който е ръководител на Клиника по ендокринология към Университетската болница „Александровска” и е консултант в първите няколко издания на рубриката, която се осъществява съвместно с „Актавис”.

Доцент Владимир Христов, ръководител по ендокринология към Университетската болница „Александровска”. Доцент Христов ще бъде наш консултант в първите няколко издания на „Доктор ох боли”, рубрика, която осъществяваме с помощта на нашите колеги и приятели от „Актавис”. Стари познати сме, познаваме се от различни семинари. Каква тема предлагаш да започнем? Ние с теб сме млади хора, около нас има много млади момичета и рано или късно всеки мисли за деца, за наследство, налага му се да работи по този въпрос, работи по въпроса, но не винаги се получава. Според мен тайнството на зачеването е тема, която можем да започнем.

Можем. И можем да обърнем внимание на един проблем, който се пропуска в практиката. Свързан е с хормон, наречен пролактин, който възпрепятства възможността за забременяване и нарушава някои важни жизнени функции на жената.

Съгласен съм да започнем с така наречените пролактиноми. Те запазена марка само на жените ли са?

Съвсем не, защото боледуват и мъже, по-рядко, но по-тежко. При тях повишената секреция е в много по-големи размери, на базата на която стои един доброкачествен тумор, който в обичайната практика ние наричаме адемон. При жените той е с по-малки размери – от порядъка на 5-6 мм в диаметър, но основната беля, която в крайна сметка се случва, това е, че повишената секреция на този хормон нарушава менструалния цикъл на жената, оттам възпрепятства нейната възможност за забременяване и увеличава секрецията от гръдните жлези.

Щом това са признаците при жените, при мъжете това са сигурно импотентност или нещо подобно?

При мъжете най-неприятният момент е една тежка импотентност и също може да се случи макар и много малко да имат секреция от гърдите. Веднага трябва да кажа, че при мъжете туморната формация е доста по-голяма и нарушава зрението, тъй като опира в кръстосването на зрителните нерви и може да причини доста сериозни нарушения там.

Да се върнем към жените, защото това е доста сериозна болест. Как една жена да разбера, че боледува и има пролактиноми в нейното тяло? Ти спомена нарушен цикъл, липса на цикъл, възможно ли е?

Най-напред мога да започна с дискретните нарушения, включително и това жената да има цикъл, но същевременно да страда от така наречената овулация, при която не може да се получи бременност и дълго време семейства, в които жените имат такъв проблем, остават стерилни. Тъй като и секрецията може да бъде оскъдна в част от случаите симптомите са дискретни. В по-разгърнат порядък има увеличена секреция в гръдните жлези и стопиране на мензиса, така наречената аменорея, която много често е повод за преглед от гинеколози или ендокринолози.

Възможно ли е една дама да не подозира за съществуването на пролактиноми в тялото си?

Възможно е. Тази по дискретна част от проявите трае относително по-кратко време. По-скоро добрата новина за тях е, че на тези нарушения веднага трябва да се обръща внимание на диагнозата и веднага да се намери процеса за лечение.

Доцент Владимир Христов, как се откриват пролактиономите?

Първото нещо, което трябва да се направи е изследване на хормона пролактин. Той си има определена нормална стойност. Обикновено в тези случаи се увеличава два-три пъти, което със сигурност доказва наличието на процес. Той може да бъде провокиран и от някои лекарства в психиатричната практика. Има много сериозна връзка между злоупотребата с такива лекарства и увеличената стойност на пролактинина. И там процесът е обратим, докато истинските туморни формации, които са малки се откриват с помощта на магнитен резонанс.

Как се лекуват пролактиномите?

За щастие има много добри механизми на лечение на базата на много конкретно насочени лекарства в продължение на процеса и с продължителна употреба най-често два пъти седмично, тъй като формата е депо с удължено излъчване може да се постигне пълно нормализиране. Нещо повече – в 30-40 процента от случаите може да се стигне до пълно ликвидиране на туморната формация. Ако тя не намалее при контрола, се удължава лечението, при което време и най-често настъпва и забременяването.

Докторе, ти постоянно и практикуваш и си на семинари и конференции. Сега се връщаш от една голяма конференция в Пловдив. Какво показват световните тенденции в областта на пролактиномите – операции или хапчета?

Дълго време преди да се появят тези бих казал целенасочени лекарства се стигаше до оперативна интервенция, която в доста от случаите това не остава без последици, защото може да се нарушат някои от функциите на хипофизата в обратен случай. Могат да намалеят част от тях и да компрометират някои важни процеси вътре в тях. Затова при тези микроаденоми, говоря за микро задължително, се започва и се провежда лечение с лекарства. Когато се касае за голяма туморна формация, която може да засегне кръстоската на зрителните нерви и хипофизата, тогава вече се прави операция, при която се отстранява туморът.

Твоят съвет към всички дами.

При всички случаи трябва да имат представа за редовността на цикъла си и чрез измервана на базалната температура да имат представа и за овулацията си, за да могат да разчитат на едно нормално и желано от всяка жена зачатие.